Σε ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστές μέλη της FIFA, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία παίρνει αποζημίωση 171 εκατ. ευρώ ως… θύμα.

Στις 27 Μαΐου 2015 επτά στελέχη της FIFA είχαν συλληφθεί σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 150 εκατ. ευρώ. Ήταν και είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αφού ακολούθησαν κι άλλες συλλήψεις στελεχών τους.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν η δωροδοκία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι εκβιασμοί και η απάτη, σε μια υπόθεση που αφορούσε στις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα κυρίως των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη ζώνη της CONCACAF (κεντρική – βόρεια Αμερική), αλλά και τις διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Εθνών Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και το Copa America.

Τότε, πρόεδρος της FIFA ήταν ο Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος φυσικά έχασε τη θέση του έπειτα από όσα αποκαλύφθηκαν, με τον Τζάνι Ινφαντίνο να τον διαδέχεται. Από τότε μέχρι και τώρα το θέμα παρέμενε ανοιχτό δικαστικά, αφού στελέχη της ομοσπονδίας παραδέχθηκαν την ενοχή τους και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι η εξής: Αποζημίωση 171 εκατ. ευρώ στη FIFA! Γιατί; Επειδή, όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι το… θύμα σε όλη αυτή την ιστορία επειδή αμαυρώθηκε το όνομά της.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πάντως, αυτά τα 171 εκατ. ευρώ δεν θα πάνε στο ταμείο της FIFA αλλά σε ένα νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί και από το οποίο θα βγει το ποσό για να δοθεί για την ανάπτυξη του αθλήματος και τη βελτίωση ζωής κοινοτήτων μέσα από το ποδόσφαιρο.