Από… χίλια κύματα έχει περάσει το φετινό Κόπα Αμέρικα, με την τύχη του να παραμένει ακόμη άγνωστη. Η CONMEBOL ανακοίνωσε χθες (31/05) η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί τελικά στη Βραζιλία, αλλά δέκα ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, ούτε αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Λουίζ Εντουάρντο Ράμος, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν είναι σίγουρο ότι η Βραζιλία μπορεί να διοργανώσει το Κόπα Αμέρικα».

Ο συνδυασμός του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού και της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης Μπολσονάρου, που έχει οδηγήσει σε ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, είναι οι βασικοί λόγοι που δημιουργούν επιφυλάξεις για την ανάληψη της διοργάνωσης.

Επιπλέον, ήδη οι τοπικές κυβερνήσεις τεσσάρων επαρχιών της χώρας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να διαθέσουν τις εγκαταστάσεις τους, ενώ από ακόμη τρεις επαρχίες (μεταξύ αυτών και το Σάο Πάουλο) τέθηκε ως προϋπόθεση ο πλήρης εμβολιασμός όλων των μελών των ξένων αποστολών, κάτι πρακτικά αδύνατο να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες.

Η χθεσινή ανακοίνωση της CONMEBOL για τη μετάθεση του τουρνουά στη Βραζιλία, μετά την απόσυρση των συνδιοργανωτριών Αργεντινής και Κολομβίας, έγινε δεκτή με έντονο σκεπτικισμό από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ της χώρας, ενώ προκάλεσε οργή στα social media.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό που επισήμαναν πολλοί, ήταν πως η Βραζιλία αντιμετωπίζει αθροιστικά τα προβλήματα που ανάγκασαν την Αργεντινή (έξαρση της πανδημίας) και την Κολομβία (πολιτική ένταση και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις) να αποσυρθούν από τη φιλοξενία του Κόπα Αμέρικα.