Το όνομα του Απόστολου Χρήστου, μετά την κατάκτηση των μεταλλίων, έγινε σε χρόνο ρεκόρ θέμα συζήτησης στους κολυμβητικούς κύκλους. Έτσι, πλέον σήμερα όλοι μιλούν για τον 17χρονο Έλληνα με τα καλύτερα λόγια. Προβλέπουν μάλιστα ένα λαμπρό μέλλον αφού ο νεαρός αθλητής σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Εκείνος ταπεινός πάντα και πάντα υπό την καθοδήγηση του προπονητή του στον Ολυμπιακού του Νίκου Γέμελου, αλλά και της οικογένειάς του, συνεχίζει τις προπονήσεις και είναι έτοιμος να διαπρέψει ξανά και για την καριέρα του αλλά- κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- για την πατρίδα του.

Ρεπορτάζ: Βάσω Ασμανίδου

Ο Απόστολος Χρήστου είναι ο Έλληνας που απέσπασε τρία μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων: ένα χρυσό και δύο αργυρά καταρρίπτοντας με άνεση και παγκόσμια ρεκόρ΄(χρυσό στα 100μ. ύπτιο και ασημένιο στα 200μ. και 50μ. ύπτιο). Ο Έλληνας κολυμβητής, μιλώντας στο newsbeast.gr, σημειώνει ότι είναι σημαντικές οι επιτυχίες αλλά η απροσδόκητη δημοσιότητα στην αρχή τον ξένισε.

Τα πρώτα βήματα
Ο Απόστολος Χρήστου έπεσε για πρώτη φορά στην πισίνα στα 7 του. «Φοβόμουν το νερό και δεν ήξερα να κολυμπώ», λέει. Και προσθέτει: «Ήταν η φάση που οι υπόλοιποι φίλοι μου έπαιζαν με στρατιωτάκια και αυτοκινητάκια, ενώ εγώ έπρεπε να φοράω το μαγιό και το σκουφί μου και να προπονούμαι στην κολύμβηση. Ως παιδί δεν πήγα ποτέ σχολική εκδρομή. Χειμώνα καλοκαίρι έπρεπε να βρίσκομαι στην πισίνα».

Ο Απόστολος γεννήθηκε στην Πετρούπολη και άρχισε να κολυμπά από μικρό παιδί, στην αρχή επειδή οι γονείς του είχαν πάθος με τον αθλητισμό. Εκείνοι λοιπόν τον έγραψαν στο κολυμβητήριο της περιοχής τους. «Η σχολική τσάντα εναλλασσόταν με εκείνη του κολυμβητηρίου, το σώμα μου πονούσε από τις πολύωρες προπονήσεις και ελεύθερος χρόνος δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Ούτε αργίες. Στις διακοπές των Χριστουγέννων όλοι οι συμμαθητές μου χοροπηδούσαν για το καθισιό εκτός από μένα. Εγώ ακόμη και Πρωτοχρονιά ανεβοκατέβαινα την πισίνα. Όταν πέρασαν τα χρόνια και διαφάνηκαν οι δυνατότητές μου, άρχισα να συνειδητοποιώ τη χαρά του αθλητισμού και να το απολαμβάνω. Τότε ακόμη και η οσμή του χλωρίου ξυπνούσε μόνο ευχάριστα συναισθήματα. Το κολύμπι με εκτόνωνε, με απελευθέρωνε, με απεγκλώβιζε από την καθημερινότητα», θυμάται ο αθλητής.

Κάποιο απόγευμα οι προπονητές του κάλεσαν τους γονείς του Απόστολου στο κολυμβητήριο. Τους ανακοίνωσαν ότι το παιδί τους έχει ταλέντο και σπάνιες δυνατότητες. Λίγο αργότερα οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν αφού ο γιος τους άρχισε να κατακτά τις διακρίσεις, μία μετά την άλλη.

Τα σωματικά προσόντα του είναι απολύτως εναρμονισμένα με το πείσμα και τη νοοτροπία του πρωταθλητή: ύψος που ξεπερνά το 1,80 μ., γεροδεμένο κορμί και πάθος για διάκριση.

Η απρόσμενη δημοσιότητα
Όπως παραδέχεται ο Απόστολος, στην αρχή η απρόσμενη δημοσιότητα στο όνομά του τον ξένισε. «Ομολογώ όμως ότι όταν αντιλήφθηκα την ανταπόκριση της επιτυχίας μου ένιωσα ευτυχισμένος», λέει.

Ο Απόστολος Χρήστου ζει στην Πετρούπολη με τους γονείς και τον μικρότερο αδελφό του, ο οποίος είναι και εκείνος μεγάλο ταλέντο στο κολύμπι. Σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να φοιτήσει Ναυτιλιακά στο πανεπιστήμιο και, όπως λέει, «πολλοί ήταν εκείνοι που με συμβούλευσαν να φύγω για σπουδές εκτός Ελλάδας και να συνδυάσω τη φοιτητική ζωή με την εγγραφή μου σε κάποιον από τους κολυμβητικούς συλλόγους του εξωτερικού. Εγώ όμως είμαι τελείως αντίθετος σε μια τέτοια λογική. Μου είναι αδιανόητο να αγωνίζομαι, π.χ., με σκουφάκι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας για αντίπαλό μου κάποιον Έλληνα. Θα συνεχίσω να δίνω τον αγώνα μου από την πατρίδα μου ζώντας ανάμεσα σε υψηλές επιδόσεις αλλά και στερήσεις. Δεν βγαίνω για νυχτερινή διασκέδαση, τρέφομαι σωστά και κάνω πολύωρες κοπιαστικές προπονήσεις. Δεν μετανιώνω όμως. Τη στιγμή που βλέπω την ελληνική σημαία να ανεβαίνει στον ιστό και τον εθνικό ύμνο να παιανίζει λέω: χαλάλι. Αν μη τι άλλο άξιζε».

«Γυμνάζεται σκληρά»
Ο προπονητής του Νίκος Γέμελος τονίζει ότι ο Απόστολος γυμνάζεται καθημερινά πολλές ώρες στην πισίνα. «Δε σταματά να προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί μάλιστα να πέτυχε πολλά, αλλά παραμένει απλό παιδί», συνεχίζει και προσθέτει ότι είναι πολύ σημαντική η παιδεία που του έχουν δώσει οι γονείς του.

Στην αρχή της τρέχουσας σεζόν ο Απόστολος πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Πέφτοντας στις πισίνες με το ερυθρόλευκο σκουφάκι, ο αθλητής νιώθει πια ότι βρήκε τη θαλπωρή που αναζητούσε: «Στον μεγάλο σύλλογο έχεις την υποστήριξη για να κάνεις μεγάλα πράγματα, να κάνεις το επόμενο βήμα. Σταμάτησα να παίρνω μόνος μου τα απαραίτητα, εφόσον ο σύλλογος τα εξασφαλίζει όλα για μένα. Είναι συγκινητικό ότι από τα εισιτήρια διαρκείας που αγοράζουν κάθε χρόνο οι φίλοι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, 10 ευρώ διατίθενται στους αθλητές των ερασιτεχνικών αθλημάτων του συλλόγου. Είναι μια πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων», λέει ο νεαρός που είναι έτοιμος να χαρίσει και άλλους θριάμβους στην πατρίδα μας.