Ήταν 12 Μαρτίου 2000. Για την 23η αγωνιστική της -τότε- Α1 είχε διεξαχθεί το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» του 21ου αιώνα και το δεύτερο της κανονικής περιόδου της σεζόν 1999-2000. Ένα ματς το οποίο έκρινε στην ουσία και την πρώτη θέση στην regular season.

Ο μεν Ολυμπιακός ήθελε απλά νίκη μ’ έναν πόντο διαφορά, ενώ ο Παναθηναϊκός νίκη με ένα καλάθι διαφορά προκειμένου να καλύψει το -1 από την αναμέτρηση του α’ γύρου στο ΟΑΚΑ (68-69). Αλήθεια, ποιος να περίμενε τότε ότι ο Όντεντ Κάτας θα επισκέπτονταν για τελευταία φορά στην καριέρα του, το ΣΕΦ.

Κι όμως. Έκτοτε ο Ισραηλινός δεν βρέθηκε ξανά στο φαληρικό παλέ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «ερυθρόλευκους», κάτι που θα κάνει το βραδυ της Παρασκευής (5/2, 21:00) και ύστερα από 7.635 ημέρες! Μάλιστα οι αναμνήσεις που έχει απέναντι στον Ολυμπιακό μόνο… ευχάριστες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Τη χρονιά που φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι» (μιας και τη σεζόν 2000-2001 δεν αγωνίστηκε σε κανένα ματς λόγω του τραυματισμού του) μέτρησε δύο ήττες σε ισάριθμα ντέρμπι «αιωνίων» στην regular season ενώ ως παίκτης της Μακάμπι μοιράστηκε τις νίκες έχοντας 2-2 ρεκόρ κόντρα στους Πειραιώτες.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Ως παίκτης Παναθηναϊκού βρέθηκε για πρώτη φορά στην αντίπερα όχθη του παρκέ στις 12/12/1999. Ήταν το παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής όπου οι «πράσινοι» αναζητούσαν την 21η συνεχόμενη νίκη τους εντός και εκτός των συνόρων! O Κάτας αποτελούσε βασικό μέλος της ομάδας (σ.σ. είχε κατά μέσο όρο 11 πόντους και 3,2 ασίστ μέχρι εκείνο το ματς σε πρωτάθλημα και Ευρώπη) ωστόσο ο Ολυμπιακός έμελλε να… κόψει τη φόρα του Παναθηναϊκού και ο Ισραηλινός να μην εξαργυρώσει την καλή του εμφάνιση.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν υποχρεώσει τους γηπεδούχους σε ήττα με 69-68 ενώ ο Κάτας είχε αγωνιστεί 27 λεπτά έχοντας 16 πόντους με 1/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 8/10 βολές, 3 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ. Παρόλα αυτά το δίδυμο των Τζέιμς «Χόλιγουντ» Ρόμπινσον (20π., 7/8δίπ., 2/3τρ.) και Μίλαν Τόμιτς (17π., 4ασ.) είχε κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη και δεν άφηνε τον Μποντιρόγκα (24π., 7ασ., 5ριμπ.) να συνδυάσει την καλή του παρουσία με νίκη.

«Μια από τα ίδια» και στην αναμέτρηση του β’ γύρου στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός είχε νίκησει για δεύτερη φορά τον Παναθηναϊκό και τον Κάτας με 57-54 και «κλείδωνε» την πρώτη θέση και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο νυν προπονητής των «πρασίνων» βρισκόταν αντίπαλος του Ολυμπιακού και δη στο φαληρικό παλέ. Και πάλι. Οι… συνήθεις ύποπτοι του ΟΑΚΑ, έμελλε να στερήσουν από τον Όντεντ Κάτας την πρώτη του νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Το γιατί; Ο μεν Τόμιτς είχε 17 πόντους με 3/6 τρίποντα και τις βολές στο τέλος που καθόρισαν το ματς, ενώ ο δε Ρόμπινσον είχε σημειώσει άλλους 15 πόντους και συμπλήρωνε ιδανικά τον συμπαίκτη του. Όσο για τον Κάτας; Η τελευταία του παράσταση στο ΣΕΦ συνοδεύτηκε από 7 πόντους έχοντας από τη πλευρά του 3/5 δίποντα, 1/1 βολή, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και ένα λάθος σε κάτι περισσότερο από 26 λεπτά συμμετοχής.

Πηγή: gazzetta.gr