Με μορφή «καταιγίδας» έρχονται στο φως της δημοσιότητας υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρου του αθλητισμού. Ένα από αυτά τα… χτυπήματα ήρθε στην ελληνορωμαϊκή πάλη, με 47χρονο προπονητή να καταδικάζεται σε φυλάκιση 12 ετών για αποπλάνηση 12χρονης αθλήτριας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Στέργιος Λεωνάκης, ζήτησε αυτοβούλως από τον προϊστάμενο εισαγγελέα να διερευνηθούν όλες οι κατηγορίες και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, ή σε αντίθετη περίπτωση να ασκηθούν διώξεις σε όσους συκοφάντησαν την Ομοσπονδία.

Είναι η πρώτη φορά που μια Ομοσπονδία πηγαίνει η ίδια στον εισαγγελέα, καθώς επιθυμεί να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην «αιωρούνται σκιές και κατηγορίες εις βάρος της ΕΛΟΠ και της διοίκησης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΟΠ:

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης με ιδιαίτερο αίσθημα υπευθυνότητας και θέλοντας να βάλει ένα τέλος στην… κατρακύλα που έχουν επιλέξει ορισμένοι να οδηγήσουν το άθλημα της Πάλης, ζήτησε σήμερα από τον εισαγγελέα κατεπείγουσα έρευνα για όλα όσα έχουν καταγγελθεί και προσάψει στην ομοσπονδία και τα μέλη της το τελευταίο διάστημα.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχο και χωρίς να πράξει αμέσως τα δεοντα κατόπιν των βαρύγδουπων καταγγελιών όπως “εγκληματική οργάνωση” και άλλων εξωφρενικών “εκφράσεων” και γι’ αυτό το λόγο διά του Προέδρου του ζήτησε από τον εισαγγελέα να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι καταγγελίες και κατηγορίες, ώστε σε περίπτωση που υπάρχουν αξιόποινες πράξεις να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σε όλους τους ιθύνοντες. Παράλληλα, ζητήθηκε από τον εισαγγελέα σε περίπτωση που θεωρηθούν αβάσιμες και ανυπόστατες οι ως άνω “κατηγορίες” να ασκηθούν διώξεις σε όσους συκοφάντησαν τόσο την ΕΛΟΠ, τα όργανά της και τα μέλη της όσο και το ίδιο το άθλημα της Πάλης.

Η Διοίκηση της ΕΛΟΠ κινείται αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας κι έχει ως μοναδικό της στόχο την προώθηση και ανάπτυξη του αθλήματος. Είμαστε υπερήφανοι που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι εγγραφές νέων παιδιών, τα οποία προστίθενται στη μεγάλη οικογένεια της Πάλης. Στόχος της ΕΛΟΠ είναι η διάδοση και προώθηση του αθλήματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα το άθλημα και οποιονδήποτε ανήκει στην οικογένεια αυτή και κυρίως τα παιδιά της και τους νέους αθλητές της.

Δεν θα επιτρέψουμε, επομένως, κανέναν να αμαυρώσει την εικόνα της ομοσπονδίας, της διοίκησης, των σωματείων, των προπονητών, των αθλητών και κατ’ επέκταση τη συνολική εικόνα του αθλήματος μας υπό το πρίσμα προσωπικών συμφερόντων.

Η δικαιοσύνη πλέον έχει το λόγο. Έχουμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε ότι συντασσόμεθα υπέρ της στάσης του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και κάθε ανθρώπου που θεωρεί χρέος του την εξυγίανση και τον αποκλεισμό φαινομένων τα οποία δεν συνάδουν με το Ολυμπιακό πνεύμα και το αθλητικό ιδεώδες. Η ΕΛΟΠ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είχε και δεν έχει σκοπό να κρύψει τίποτα “κάτω από το χαλί” κι ελπίζουμε με αυτή μας την κίνηση να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση κι όλες οι ομοσπονδίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠ, Στεργιος Λεωνακης, δήλωσε: «Βρέθηκα σήμερα στο γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας και ζήτησα κατεπείγουσα εξέταση και έρευνα, καθώς το ΔΣ δεν θέλει και δεν έχει σκοπό να αφήσει να αιωρούνται σκιές και κατηγορίες εις βάρος του και εις βάρος της ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αξιόποινης πράξης είτε αυτή είναι βία οποιασδήποτε μορφής, είτε συκοφαντικής δυσφήμισης.

Σε κάθε περίπτωση οι ένοχοι (όποιοι κι αν είναι αυτοί) θα κληθούν σύντομα να απολογηθούν στη δικαιοσύνη, η οποία θα έχει τον τελευταίο και ισχυρότερο λόγο κι οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στο έργο της, προβάλλοντας μόνο την αλήθεια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.