Για τις απαγορευμένες ουσίες που άρχισε από νωρίς και την πιθανή σχέση τους με τον καρκίνο, μίλησε ο Λανς Άρμστρονγκ.

Νικητής του γύρου της Γαλλίας επτά σερί χρονιές, θρύλος της ποδηλασίας, πρότυπο για πάρα πολλούς παγκοσμίως και τελικά… ντοπαρισμένος και αποκαθήλωση.

Αυτή ήταν, μέσα σε λίγες λέξεις, η πορεία της καριέρας του Αμερικανού ποδηλάτη, η ζωή του οποίου είναι αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ του ESPN, το οποίο θα προβληθεί στις 25 Μαΐου.

Ήδη, όμως, έχει κυκλοφορήσει ένα απόσπασμα, στο οποίο ο Άρμστρονγκ αναφέρεται στις απαγορευμένες ουσίες, αποκαλύπτοντας ότι για πρώτη φορά πήρε όταν ήταν 21 ετών.

«Δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα αν υπήρχε σχέση μεταξύ ντόπινγκ και καρκίνου, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το αποκλείσω. Το μόνο πράγμα που θα πω είναι ότι η μόνη φορά στη ζωή μου που χρησιμοποίησα την αυξητική ορμόνη ήταν το 1996.

Ήδη στην πρώτη μου σεζόν ως επαγγελματίας έπαιρνα κορτιζόνη, αλλά το EPO (ερυθροποιητίνη) ήταν σε διαφορετικό επίπεδο. Την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα ουσίες; Νομίζω ότι ήμουν περίπου 21 ετών. Ήξερα τι συνέβαινε. Πάντα ρωτούσα, πάντα ήξερα και πάντα έπαιρνα τις δικές μου αποφάσεις», λέει σχετικά ο Άρμστρονγκ, ο οποίος αποβλήθηκε δια βίου από τον αθλητισμό το 2012.