Σε κάθε πρωτάθλημα, τη λάμψη δεν τη δίνουν μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι προπονητές. Ας δούμε πώς έχει η κατάσταση στα τέσσερα σπουδαιότερα της Ευρώπης.

Ο προπονητής λένε -και έχουν δίκιο- είναι το Α και το Ω σε κάθε ομάδα. Ομάδα, που όπως συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, έχει πάντα τα χαρακτηριστικά του προπονητή της. Επί δεκαετίες και ειδικά αυτές του ’80 και του ’90, ως και τις αρχές του νέου αιώνα, το Campionato ήταν αυτό που είχε τα πρωτεία σε οποιοδήποτε επίπεδο. Οπως σε όλους τους τομείς, όμως, έτσι και στο ποδόσφαιρο, ο τροχός γυρίζει και γίνονται οι σχετικές αλλαγές…

Από το 2000 κι έπειτα η πρωτοκαθεδρία πήγε σε Αγγλία και Ισπανία, με τα πράγματα πάντως να αλλάζουν ξανά σιγά-σιγά καθώς τώρα η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, έγιναν αρκετές δυνατές μεταγραφές παικτών-ονομάτων το καλοκαίρι ενώ αν κοιτάξουμε και τη λίστα με τους προπονητές, θα δούμε ότι στο Καμπιονάτο τα πράγματα φτιάχνουν. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι πάγκοι των ιταλικών ομάδων έχουν προπονητές που ξέρουν πώς είναι να διεκδικείς και να κατακτάς πρωτάθλημα.

Ιταλία

Για την ακρίβεια, στην Ιταλία αυτή τη στιγμή δουλεύουν τέσσερις προπονητές που έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στην ως τώρα καριέρα τους. Ο Αντόνιο Κόντε δύο με τη Γιουβέντους, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι με τη Μίλαν, ο Ράφα Μπενίτεθ με τη Βαλένθια και ο Ρούντι Γκαρσία με τη Λιλ. Αν εξαιρέσουμε τον Αλέγκρι καθώς οι «ροσονέρι» είναι από νωρίς πολύ πίσω στη βαθμολογία, οι άλλοι τρεις φαίνεται ότι θα μονομαχήσουν για το φετινό scudetto.

Ισπανία

Με τέσσερις πρωταθλητές προπονητές, το ιταλικό πρωτάθλημα είναι στη δεύτερη θέση αυτή τη στιγμή. Στην κορυφή είναι το ισπανικό με πέντε και συγκεκριμένα τους Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν, Τσέλσι, Παρί), Ντιέγκο Σιμεόνε (Εστουδιάντες, Ρίβερ Πλέιτ), Μπερντ Σούστερ (Ρεάλ), Τάτα Μαρτίνο (Λιμπερτάδ, Σέρο Πορτένο, Νιούελς Ολντ Μπόις) και Ερνέστο Βαλβέρδε (Ολυμπιακός).

Αγγλία

Πίσω από Ισπανία και Ιταλία, σαν… ισόβαθμες, είναι η αγγλική Premier League και η γερμανική Bundesliga καθώς εκεί υπάρχουν από τρεις πρωταθλητές προπονητές. Στην Αγγλία οι Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ), Ζοσέ Μουρίνιο (Πόρτο, Τσέλσι, Ιντερ, Ρεάλ) και Αντρέ Βίλας Μπόας (Πόρτο).

Γερμανία

Στη Γερμανία οι Πεπ Γκουαρντιόλα (Μπαρτσελόνα), Γιούργκεν Κλοπ (Ντόρτμουντ) και ο Λουσιέν Φαβρ της Γκλάντμπαχ, που είχε πανηγυρίσει πρωτάθλημα στην Ελβετία με τη Ζυρίχη, είναι οι μοναδικοί τροπαιούχοι…

Οι ποδοσφαιριστές ήταν, είναι και θα είναι τα πρώτα βιολιά στο ποδόσφαιρο αλλά δε θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά χωρίς τους προπονητές. Και ειδικά χωρίς τους πρωταθλητές προπονητές…

Περισσότερα θέματα για το ποδόσφαιρο αλλά και τους οπαδούς στο gruppogreco.blogspost.com