Είναι ένας από τους δύο πιο διάσημους αθλητές της Τουρκίας, που βρέθηκε σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον Ένες Καντέρ. Ο λόγος για τον θρυλικό επιθετικό της εθνικής ομάδας των γειτόνων και -κυρίως- τη Γαλατάσαραϊ, Χακάν Σουκούρ.

Ο 48χρονος από τη Σακάρια, που λατρεύτηκαν όσο λίγοι ποδοσφαιριστές στην Τουρκία, πλέον για να τα βγάλει πέρα έχει γίνει οδηγός ταξί Uber και πωλητής βιβλίων στις ΗΠΑ, προκειμένου να τα φέρει πέρα, καθώς πλέον είναι απένταρος.

Το όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστό, όταν το 2002 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Κορέας κατάφερε να σκοράρει στο 11ο δευτερόλεπτο κόντρα στην οικοδέσποινα χώρα με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν καλά για εκείνον και πλέον είναι αναγκασμένος να κάνει διάφορα επαγγέλματα στην Ουάσινγκτον για να ζήσει.

Μετά από έντονη αντιπαράθεσή του με τον Ερντογάν, ο Σουκούρ μετετράπη σε μία βραδιά το 2016 καταζητούμενος για τρομοκρατία και προδοσία, με αποτέλεσμα να κυνηγήσει το… αμερικάνικο όνειρο, όχι όμως με την εξέλιξη που ίσως να φανταζόταν. Παρά το γεγονός ότι άνοιξε μια καφετέρια στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να την κλείσει λίγο αργότερα, έπειτα από εκβιασμούς προς το πρόσωπό του.

Όπως αποκάλυψε σε γερμανικά ΜΜΕ, η τουρκική κυβέρνηση πάγωσε όλα του τα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα καταγωγής του, ο πατέρας του φυλακίστηκε και εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη. Ουσιαστικά, ό,τι είναι να κάνει, θα πρέπει να το κάνει μακριά από εκεί που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε και πρόσφερε…

«Αρχίζω να εργάζομαι τώρα. Δεν μου έχει απομείνει τίποτα σε κανένα μέρος του κόσμου. Ο Ερντογάν με απέκλεισε από όλα, το δικαίωμά μου στην ελευθερία, το δικαίωμά μου να εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα, το δικαίωμά μου στην εργασία. Το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δεν ήταν τελικά αυτό που είχα σκεφτεί», είπε ο Σουκούρ.

Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν με κάλεσε για να επωφεληθεί από τη δημοτικότητά μου. Τότε άρχισαν οι προστριβές. Έριχναν πέτρες στην μπουτίκ της συζύγου μου, παρενοχλούσαν τα παιδιά μου στον δρόμο, δεχόμουν απειλές μετά από κάθε δήλωση που έκανα… Όταν έφυγα, φυλάκισαν τον πατέρα μου και κατέσχεσαν όλη μου την περιουσία».

Στη συνέχεια επισήμανε: «Μέχρι σήμερα κανείς δεν μου έχει εξηγήσει τι έκανα. Οι δικές μου ενέργειες ήταν νόμιμες και δημόσιες, για το καλό της χώρας μου. Λέγομαι Χακάν Σουκούρ. Μπορούν να μου πουν για ποιο έγκλημα με κατηγορούν; Όχι. Απλά με αποκαλούν προδότη και τρομοκράτη. Είμαι εχθρός της κυβέρνησης, όχι του τουρκικού λαού. Αγαπώ τη σημαία μας και την πατρίδα μας».