Το «Γ. Καραϊσκάκης» θα είναι κατάμεστο, ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται έτοιμος για την υπέρβαση, αλλά η Μπάγερν Μπονάχου έρχεται… με το γκάζι πατημένο από την εκκωφαντική επτάρα στο Λονδίνο. Οι Βαυαροί έχουν το απόλυτο νικών στον B’ Όμιλο του Champions League και ξέρουν πως ενδεχόμενο τρίποντο στον Πειραιά τους δίνει ουσιαστικά την πρωτιά. Στον αντίποδα, οι Πειραιώτες γνωρίζουν πως ένα θετικό αποτέλεσμα θα τους εκτοξεύσει ψυχολογικά και θα τους κρατήσει ολοζώντανους στη μάχη της πρόκρισης.

Το παιχνίδι με την Τότεναμ και ο τρόπος που ο Ολυμπιακός έκανε το 0-2, 2-2 αποτελεί έναν ιδανικό… οδηγό για το πώς μπορεί να χειριστεί μία ομάδα μεγάλα παιχνίδια. Ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει η ομάδα του να βγάλει τον χαρακτήρα που είχε κόντρα στους Άγγλους και όχι την κακή εικόνα του Βελιγραδίου, που μετά την αποβολή του Μπενζιά κατέρρευσε. Για τους παίκτες, άλλωστε, δεν υπάρχει πιο ισχυρό και μεγάλο κίνητρο από τέτοια ματς.

Ο ελληνικός σύλλογος θα δοκιμαστεί σε κορυφαίο επίπεδο, απέναντι σε μία τοπ ομάδα του θεσμού, και το σημείο-κλειδί είναι το πόσο συμπαγής και σωστά αμυντικά δομημένος θα είναι στο ματς. Είναι το απόλυτο ματς ποδοσφαιρικής πρόκλησης και στον Πειραιά τη θέλουν αυτήν την υπέρβαση και δείχνουν να την πιστεύουν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός το εξέφρασε αυτό και στις δηλώσεις του και το πέρασε και ως μήνυμα στους παίκτες. Η νταμπλούχος Γερμανίας είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου, ωστόσο τεχνικό επιτελείο και παίκτες του Ολυμπιακού πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν ένα καλό παιχνίδι και ότι με την ώθηση του κόσμου τους θα είναι άκρως ανταγωνιστικοί.

Ο Μαρτίνς προσανατολίζεται να προσεγγίσει το παιχνίδι κόντρα στους Βαυαρούς με ένα 4-3-3 και με παίκτες που είναι γρήγοροι και παίζουν καλά το πρέσινγκ. Βεβαίως, ξέρει πολύ καλά πως το συγκρότημά του θα χρειαστεί μία αγωνιστική υπέρβαση για να πάρει αποτέλεσμα από ένα ποδοσφαιρικό μεγαθήριο.

Με δεδομένες και τις απουσίες των Βαλμπουενά – Μπενζιά, που μειώνουν δραστικά τις επιλογές του στον άξονα, ο Ίβηρας θα πάει σε μία επιλογή με τρεις χαφ. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Σα, η τετράδα της άμυνας θα αποτελείται από τους Ομάρ, Τσιμίκα, Σεμέδο και προβάδισμα έχει ο Μεριά για να παίξει δίπλα στον Πορτογάλο στόπερ. Ο άξονας θα απαρτίζεται από τους Γκιγιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκη και η τριάδα στην επίθεση από τους Ποντένσε – Μασούρα και Ελ Αραμπί, που δείχνει φαβορί για την κορυφή έναντι του Γκερέρο.

Επέστρεψε η πίεση στους Βαυαρούς

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της Μπάγερν με τα αποτελέσματα εντός των γερμανικών συνόρων, ο Νίκο Κόβατς υποχρεώθηκε να ακυρώσει την προπόνηση μετά το πρόβλημα του Τολισό και τις ζαλάδες που είχε. Μετά το σοκ με τον σοβαρό τραυματισμό του Ζίλε, ο Κροάτης είχε και ένα ακόμα πρόβλημα να διαχειριστεί. Ο Γάλλος άσος σωριάστηκε στο έδαφος, ωστόσο ευτυχώς για τους Βαυαρούς και τον ίδιο δεν αποδείχθηκε κάτι σοβαρό, καθώς υπήρχαν φόβοι ακόμα και για σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά.

Η νταμπλούχος Γερμανίας είχε πίσω της την οδυνηρή ισοπαλία με την Άουγκσμπουργκ και η πίεση προς την ομάδα μεγαλώνει. Η διάγνωση για την ρήξη χιαστού του θηριώδους στόπερ ήρθε από τον γιατρό του συλλόγου, Χανς Βίλχεμ Μίλερ Βόλφχαρτ. Τρεις εβδομάδες πριν όλα έδειχναν πολύ καλύτερα μετά το τρομερό 2-7 επί της Τότεναμ, στην Αγγλία. Τώρα, η… κρίση του φθινοπώρου επιστρέφει. Στα πρώτα οκτώ ματς στο πρωτάθλημα έχει νικήσει μόλις στα τέσσερα, στο χειρότερο ξεκίνημά της εδώ και εννιά χρόνια.

Ο Κόβατς κινδύνευσε με απόλυση το προηγούμενο φθινόπωρο. Τώρα τα πράγματα δεν είναι το ίδιο, όμως το γεγονός ότι δεν κέρδισε η Μπάγερν ομάδες πιο χαμηλής δυναμικότητας σαν τις Άουγκσμπουργκ και Χέρτα, δεν είναι στα υπέρ του και του έχουν φέρει ξανά σοβαρά… ζόρια. Η ισοπαλία με τη μικρούλα βαυαρική ομάδα ήταν σαν ήττα.

«Η Μπάγερν μπορούσε να είχε κερδίσει 5-1», είπε ο προπονητής της Άουγκσμπουργκ, Μάρτιν Σμιντ. Στα προηγούμενα τέσσερα ματς η ομάδα του Κόβατς δεχόταν δύο γκολ, έχοντας φτάσει στα δέκα παθητικό, ενώ είναι 3η στη βαθμολογία. Είναι χαρακτηριστικό πως τα… αφεντικά της ομάδας, Ούλι Χένες και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, πήγαν στα αποδυτήρια με σκυμμένα κεφάλια μετά τον αγώνα και αρνήθηκαν να τοποθετηθούν δημόσια.

Ο μόνος που απάντησε σε ερωτήσεις ρεπόρτερ ήταν ο Νόιερ. Ήταν πολύ εκνευρισμένος και δεν το έκρυψε. Ήταν ξεκάθαρος και «έδειξε» πως υπάρχουν πιο βαθιά προβλήματα. «Δεν θέλω να γίνω κλισέ και να πω ξανά το πόσο δυσβάσταχτο είναι αυτό. Νομίζω ότι είναι θέμα νοοτροπίας, προσέγγισης και έλλειψης καθαρού μυαλού. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι Μπάγερν. Η πίεση πάνω μας είναι μεγάλη και τώρα θα έπρεπε να είχαμε έξι ή επτά πόντους παραπάνω και δεν τους έχουμε», ανέφερε.

Την ώρα που η σεζόν πλησιάζει προς τα μισά της, η Μπάγερν δεν δείχνει να σημειώνει βελτίωση, ανάκαμψη ή σημάδια σταθερότητας, συνέχειας και αγωνιστικής αξιοπιστίας. Αρκετές φορές είναι η αμυντική της αστάθεια. Με την Άουγκσμπουργκ είχε πρόβλημα στην μεταβίβαση της μπάλας. Ο ίδιος ο Κόβατς παραδέχθηκε πως φέτος η άμυνα της ομάδας του δεν είναι το ίδιο σταθερή και καλή, αλλά ότι έχει βελτιωθεί η επίθεσή της.

Πολλές από τις καλές ενέργειες και φάσεις προέρχονται από κινήσεις μεμονωμένων παικτών. Ο Λεβαντόφσκι και ο Γκνάμπρι έδειξαν και με την Άουγκσμπουργκ ότι βρίσκονται σε πολύ καλή φόρμα, όμως αυτό δεν αρκεί. Ο Κροάτης τεχνικός εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την προσπάθεια, βάζοντας όμως στην εξίσωση την απογοήτευσή του, διότι το σύνολό του δεν επιβραβεύεται επιθετικά από τις φάσεις που κάνει και ότι σε καθοριστικές στιγμές δεν αμύνεται σωστά.

Οι τάσεις φυγής του Μίλερ και η απώλεια του Ζίλε

Ο Κόβατς άφησε για έκτο σερί ματς εκτός τον Μίλερ και πόνταρε στον Κουτίνιο, που είχε υποχρεώσεις στη Βραζιλία και δεν ήταν καθόλου πειστικός με την Άουγκσμπουργκ. Τον άλλαξε μόλις δέκα λεπτά πριν το τέλος του ματς. Ο Μίλερ, από την άλλη, έχασε μεγάλη φάση για το 3-1. Ο κόσμος φώναξε το όνομά του στο ζέσταμα, ενώ ο Ρουμενίγκε επισήμανε πως δεν μπορεί να σκεφτεί ότι ο έμπειρος άσος θα αλλάξει την απόφασή του να φύγει τον Γενάρη.

Υπάρχει μία σχετική φράση που συνοψίζει πολλά για τον γερμανικό σύλλογο και αναφέρει ότι «όποιος πέφτει στην πισίνα της Μπάγερν, πρέπει να ξέρει να κολυμπάει καλά από την πρώτη μέρα». Για τον Μίλερ, πάντως, υπάρχει μεγάλη απορία γιατί δεν παίζει πια τακτικά, ενώ προπονείται τόσο καλά. Ο αθλητικός διευθυντής, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, εξήγησε επί του θέματος πως ο Κόβατς δουλεύει πολύ καλά σε άλλες εναλλακτικές. Προσέθεσε πως η διακοπή λόγω εθνικών ομάδων δεν έκανε καλό στην ομάδα.

Για το ματς με τον Ολυμπιακό ο Κόβατς πρέπει να δει το πώς θα έχει την πιο καλή δυνατή αμυντική δομή, αλλιώς θα έχει πρόβλημα. Οι Ερνάντες, Παβάρ, Μπόατενγκ και Μαρτίνες θα είναι διαθέσιμοι. Μάλιστα, μετά το πρόβλημα του Ζίλε, δεν θέλει να αφήσει τον χειμώνα τον Μπόατενγκ. Ο Μαρτίνες με την Άουγκσμπουργκ τοποθετήθηκε στο κέντρο από τον Κόβατς, ενώ για τον Βάσκο αυτό ήταν το πρώτο του ματς ως βασικός αυτήν τη σεζόν.

Έτσι θα παίξει η Μπάγερν

Όσο για τους έντεκα των Βαυαρών, σχήμα με Χάβι Μαρτίνες εξάρι και τον Κουτίνιο πίσω από τον Λεβαντόφσκι βλέπουν οι Γερμανοί. Ειδικότερα, κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Νόιερ, οι Κίμιχ, Παβάρ, Ερνάντες και Αλάμπα θα είναι στην άμυνα, ο Χάβι Μαρτίνες «εξάρι», ο Τιάγκο πιο μπροστά του και ο Κουτίνιο πίσω από τον Λεβαντόφσκι. Στα δύο άκρα δεν αλλάζουν οι Κομάν και Γκνάμπρι.

Πηγή: gazzetta.gr