Με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Μπάγερν και την εθνική Γερμανίας σχετικά με το ποιος εκ των Νόιερ ή Τερ Στέγκεν πρέπει να είναι βασικός κάτω από τα δοκάρια των «πάντσερ», το gazzetta.gr θυμάται πέντε κορυφαία ζευγάρια τερματοφυλάκων σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Ίκερ Κασίγιας – Νταβίντ Ντε Χέα

«Πόλεμος» είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο τερματοφυλάκων το διάστημα που βρίσκονταν μαζί στην εθνική Ισπανίας. Ο «Άγιος Ίκερ» ήταν αρχηγός στην ομάδα και αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια, όμως οι εμφανίσεις του Ντε Χέα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον κατέστησαν αντίπαλον δέος. Οι δυο τους είχαν φτάσει στο σημείο να μη μιλάνε καν μεταξύ τους στις προπονήσεις, με τη «διαδοχή» να έρχεται στο Euro 2016, όταν ο Κασίγιας έμεινε στον πάγκο και ο Ντε Χέα ήταν βασικός. Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, οι μέτριες εμφανίσεις του γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ έκαναν τους Ισπανούς φιλάθλους να ζητήσουν επιστροφή του Κασίγιας στους «φούριας ρόχας».

Γενς Λέμαν – Όλιβερ Καν

Η κόντρα τους ήταν γνωστή το διάστημα, που βρίσκονταν μαζί στην εθνική Γερμανίας, με τον Λέμαν να δηλώνει τότε πως παραγκωνίζεται εξαιτίας του τερματοφύλακα της Μπάγερν. Ο Όλιβερ Καν ήταν βασικός στο Μουντιάλ του 2002 (MVP του τουρνουά) και στο Euro 2004, όμως η έλευση του Γιούργκεν Κλίνσμαν στην τεχνική ηγεσία των «πάντσερ» άλλαξε τα δεδομένα. Ο νέος προπονητής έχρισε βασικό τον Λέμαν, και στο Μουντιάλ του 2006, που έγινε στην Γερμανία, ο Όλιβερ Καν δέχθηκε να είναι Νο2. Μάλιστα, μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Αργεντινής στα πέναλτι, δε δίστασε να δώσει δημόσια συγχαρητήρια στον Λέμαν, παρά το γεγονός πως ο τελευταίος του είχε… φάει τη θέση.

Τζίτζι Μπουφόν – Φραντσέσκο Τόλντο

Ο Τόλντο ήταν ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της γενιάς του, με σπουδαία καριέρα σε Φιορεντίνα και Ίντερ, όμως είχε την ατυχία να αγωνίζεται στην ίδια εποχή με τον τεράστιο Τζίτζι Μπουφόν. Εκεί οφείλονται και οι μόλις 28 εμφανίσεις του με την εθνική Ιταλίας, αφού συνήθως ήταν στον πάγκο και ο γκολκίπερ της Γιουβέντους ήταν βασικός. Ωστόσο, στο Euro 2000, έδειξε την κλάση του. Πριν τη διοργάνωση, ο Μπουφόν έσπασε το χέρι του και ο Φραντσέσκο Τόλντο βρέθηκε κάτω από την εστία της «σκουάντρα ατζούρα». Με τις εμφανίσεις του οδήγησε την Ιταλία μέχρι τον τελικό, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά.

Τζιανλούκα Παλιούκα – Άντζελο Περούτσι

Δε βρέθηκαν για πολλά χρόνια ταυτόχρονα στην εθνική Ιταλίας, όμως το διάστημα που ήταν μαζί, αποτελούσαν ένα κορυφαίο δίδυμο. Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που υπερασπίστηκε την εστία της «σκουάντρα ατζούρα» ο Παλιούκα ήταν στο Μουντιάλ του 1994. Ένα χρόνο μετά έκανε ντεμπούτο με την εθνική ανδρών ο Περούτσι, ο οποίος χρίστηκε βασικός Euro 1996, με τον Παλιούκα να μην είναι καν Νο2, αλλά να μένει εκτός αποστολής! Η έλευση του Τσέζαρε Μαλντίνι στην τεχνική ηγεσία σήμανε και την επιστροφή του Παλιούκα στην εθνική ομάδα, ως back up του Περούτσι. Ο τραυματισμός του τελευταίου, όμως, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 έφερε τον Παλιούκα κάτω από τα δοκάρια της Ιταλίας (Μπουφόν και Τόλντο στην αποστολή).

Άλισον Μπέκερ – Έντερσον

Το κορυφαίο δίδυμο του «σήμερα» και οι δύο πιο ακριβοί τερματοφύλακες στο κόσμο μέχρι πριν από λίγους μήνες (έσπασε το μεταγραφικό ρεκόρ ο Κέπα της Τσέλσι). Ο Έντερσον αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι και λίγους μήνες μετά κλήθηκε στην εθνική Βραζιλίας. Ωστόσο, ο Άλισον ήταν ήδη βασικός και αναντικατάστατος στην εστία της «σελεσάο». Αυτός είναι και λόγος που ο Έντερσον έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα επίσημο παιχνίδι μέχρι σήμερα, αφού ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ είναι ακλόνητος και πρόσφατα αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Μάλιστα, πριν από λίγο διάστημα, ο Έντερσον δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί πως ο συμπατριώτης του δικαίως είναι βασικός στην εθνική Βραζιλίας, αφού, όπως δήλωσε, βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από τον ίδιο.