Με το που ανακοίνωσε ο σερ Άλεξ τη συνταξιοδότησή του, ο κόσμος του ποδοσφαίρου ντύθηκε στα πένθιμα.

Ο 71χρονος κόουτς, που μετρά στο ενεργητικό του 13 πρωταθλήματα και είναι έτοιμος να συμπληρώσει 1.500 ματς στο τιμόνι της Μάντσεστερ, αποχαιρετά μια για πάντα την ομάδα που συνδέθηκε όσο κανείς, με τα σενάρια για την επόμενη μέρα να δίνουν και να παίρνουν.

Ο «Φέργκι» μπορεί να έχει ήδη βάλει πλώρη για τους κόκκινους πάγκους της Βουλής των Λόρδων, την ώρα που εκπρόσωποι των Εργατικών το υπαινίσσονται ανοιχτά, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του κορυφαίου προπονητή.

Ο Φέργκιουσον έχει υπάρξει άλλωστε υποστηρικτής και χρηματοδότης των Εργατικών σε όλη του σχεδόν τη ζωή, με την πιθανότητα να πάρει το χρίσμα να είναι πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Την ώρα που οι Εργατικοί ψάχνουν πυρετωδώς νέα ονόματα για τη Βουλή των Λόρδων, με την ανακοίνωση να είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι, το όνομα του σερ Άλεξ δεν είναι βέβαια στη λίστα των πιθανών υποψηφιοτήτων, αυτό ωστόσο αλλάζει εύκολα, όπως σημειώνουν με νόημα κύκλοι του κόμματος.

Ο ηγέτης άλλωστε των Εργατικών Ed Miliband μίλησε για τον Φέργκιουσον με τα θερμότερα λόγια, αποκαλώντας τον «τον πιο πετυχημένο προπονητή ποδοσφαίρου που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Ο βουλευτής του κόμματος Graham Stringer προγραμματίζει εξάλλου την κάθοδο του σερ Άλεξ στον πολιτικό στίβο, με το κενό που αφήνει στον πάγκο της Μάντσεστερ να αναπληρώνεται από τον προπονητή της Έβερτον, Ντέιβιντ Μόγιες. «Έχει σημειώσει μια απίστευτη καριέρα και όταν κοιτάς τους ανθρώπους της Βουλής των Λόρδων, διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει κανείς από το αγαπημένο μας παιχνίδι, το ποδόσφαιρο», δήλωσε πρόσφατα ο Stringer.

Πέρα από τα σενάρια όμως για το μέλλον του κορυφαίου προπονητή, η πραγματικότητα χτυπά την πόρτα της Μάντσεστερ με δραματικό τρόπο: τέτοιες ήταν οι επιπτώσεις από την ανακοίνωση της συνταξιοδότησής του που η μετοχή της ΠΑΕ σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 5% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χρηματιστηριακή αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απώλεσε περί τα 80 εκατομμύρια λίρες από την ανακοίνωση της αποχώρησης του σερ Άλεξ!

Η απόφαση άλλωστε του «Φέργκι» να αποχωρήσει από την ενεργό δράση προκάλεσε σοκ στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου: ήρθε αμέσως μετά την κατάκτηση του 13ου τίτλου του στην Premier League, ένα μόνο από τα 38 τρόπαια που μετρά στα 26 υπερεπιτυχημένα χρόνια του στην ομάδα. Ήταν το αιφνίδιο του πράγματος που άφησε σύξυλους παράγοντες και αγορά, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Φέργκιουσον σημείωνε ότι σκόπευε να συνεχίσει στα καθήκοντά του: «Είναι σίγουρο ότι δεν έχω αυτή τη στιγμή σχέδια να απομακρυνθώ από αυτό που πιστεύω ότι είναι κάτι σημαντικό και αξίζει να βρίσκεσαι κοντά για να το δεις».

Στη δήλωση ωστόσο που ανακοίνωνε το τέλος των προπονητικών του χρόνων ισχυρίστηκε: «Την απόφαση να αποσυρθώ την έχω σκεφτεί διεξοδικά και δεν την πήρα βεβιασμένα. Η στιγμή είναι κατάλληλη. Είναι σημαντικό για μένα να εγκαταλείψω την ομάδα αφήνοντάς τη στην ισχυρότερη δυνατή θέση, και πιστεύω ότι το έχω καταφέρει αυτό».

Ο σερ Άλεξ, που προορίζεται να γίνει διευθυντής και πρέσβης της Μάντσεστερ, θα αποσυρθεί επισήμως μετά το ματς της Γιουνάιτεντ με τη Γουέστ Μπρόμιτς στις 18 Μαΐου, συμπληρώνοντας το 1.500ο παιχνίδι του στον πάγκο της ομάδας.

Ο συμπαθής κόουτς δεν παρέλειψε ποτέ να αποδώσει τα εύσημα στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, και ιδιαίτερα στη σύζυγό του: «Η γυναίκα μου, Κάθι, ήταν πάντα το κλειδί σε όλη μου την καριέρα, προσφέροντάς μου τόσο σταθερότητα όσο και ενθάρρυνση. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν τι σήμαινε αυτό για μένα».

Όταν μάλιστα είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά την αποχώρησή του από τον πάγκο της Γιουνάιτεντ, πίσω στο 2001, ήταν η Κάθι που τον ενθάρρυνε να αλλάξει γνώμη, κι αυτό γιατί γνώριζε ότι ο Φέργκιουσον θα το μετάνιωνε πικρά.

Αυτή τη φορά βέβαια η αποχώρηση του σερ Άλεξ από την ενεργό δράση μοιάζει οριστική, με την εδώ και 47 χρόνια σύζυγο και τους τρεις γιους του να έχουν πλέον τη δυνατότητα να τον απολαμβάνουν περισσότερο.

Κι ενώ ο προπονητικός θρύλος είναι παθιασμένος με την επίτευξη της τελειότητας μέσα στο γήπεδο, στο σπίτι είναι απλώς ο Άλεξ, τρυφερός σύζυγος και στοργικός πατέρας και παππούς. Κάθε συζήτηση άλλωστε για ποδόσφαιρο είναι αυστηρά απαγορευμένη στην οικία Φέργκιουσον, με την Κάθι να είναι αδιάφορη για το σπορ και να μην προσποιείται ότι ενδιαφέρεται…