Μολονότι η Νότια Κορέα δεν κατάφερε να πετύχει την απόλυτη έκπληξη και να κατακτήσει το Μουντιάλ Κ-20, χάνοντας στον τελικό από την Ουκρανία, η πορεία της στη διοργάνωση της Πολωνίας έγραψε ρεκόρ, δείχνοντας ότι τα επόμενα χρόνια το μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων που παρακολουθούν το υψηλότερο επίπεδο δεν θα ταξιδεύει στη χερσόνησο της Ανατολικής Ασίας μόνο όταν παρακολουθεί τον Σον. Μετά τη νίκη επί του Εκουαδόρ στα ημιτελικά, η ομάδα του Τσουνγκ Σουνγκ Γιονγκ έγινε η πρώτη ανδρική από τη Νότια Κορέα που φτάνει σε έναν παγκόσμιο τελικό, σε οποιαδήποτε ηλικία. Το γκολ του Κανγκίν έγινε το πρώτο ασιατικής ομάδας σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ-20.

Στην πολύ δυνατή κορεατική φουρνιά, το αστεράκι της Βαλένθια ήταν εκείνο που ξεχώριζε. Δεν είναι το γκολ, που σημείωσε στον τελικό με πέναλτι, ούτε εκείνο σκόραρε με τον ίδιο τρόπο απέναντι στη Σενεγάλη. Ήταν η γενική του παρουσία εκείνη που του χάρισε τη Χρυσή Μπάλα της διοργάνωσης, φέρνοντάς τον στα ραντάρ αρκετών μεγάλων ομάδων στα 18 του χρόνια. Παίζοντας σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, αλλά και δεύτερος κυνηγός, κυρίως στα δεξιά με ανάποδο πόδι και τάση να κινείται προς τον άξονα για να προκαλεί ρήγματα, ο Λι στο τουρνουά είχε την μπαγκέτα του οργανωτή, έχοντας ελεύθερο ρόλο και αποτελώντας ό,τι πιο δημιουργικό είχε να επιδείξει η ομάδα του. Από εκείνον περνούσε ο έλεγχος του ρυθμού και η επιθετική μετάβαση. Άλλωστε, είχε συμμετοχή σε έξι γκολ, δύο δικά του και τέσσερα σερβιρισμένα. Εξαιρετική επαφή και ντρίμπλα, «ζαλίζει» τον αντίπαλο με την μπάλα στα πόδια ακόμα κι όταν ο χώρος περιορίζει τις κινήσεις του. Mοιράζει όμορφα με το αριστερό, ενώ παρότι στην Ισπανία έπαιζε κυρίως σε ρόλο «δεκαριού», έχει φέρει εις πέρας τόσο ρόλους εξτρέμ, όσο και «οκταριού».

Ο πρώτος Ασιάτης ποδοσφαιριστής που έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Βαλένθια αποτελεί ουσιαστικά ποδοσφαιρικό προϊόν των «Νυχτερίδων», στις οποίες εντάχθηκε όταν ήταν 10 χρονών και ήδη κυκλοφορούσαν βίντεο με τις ικανότητές του στην ντρίμπλα, από αυτά που γίνονται viral. Συνήθως, τα παιδάκια με τα ζογκλερικά ξεχνιούνται. Εκείνος όχι. Οι γονείς του μετακόμισαν στην Ισπανία για να τον βοηθήσουν και η εξέλιξή του έδειχνε πως κάτι καλό χτίζεται.

Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στις 30 Οκτωβρίου του 2018 και έγινε ο νεότερος Κορεάτης ποδοσφαιριστής που παίζει στην Ευρώπη. Η κλάση του τον έκανε να ενταχθεί από τα 17 του στην Κ-20 της Εθνικής Νοτίου Κορέας και φέτος κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα σε τουρνουά 20άρηδων όντας 18άρης. Το 2008, άλλωστε, «έβγαλε μάτια» στο τουρνουά του Τουλόν, στο οποίο έχουν δείξει την αξία τους αρκετοί ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια έκαναν τεράστια καριέρα. Ο μικρός, μολονότι ήταν μια τριετία μικρότερος από τον μέσο όρο του τουρνουά, κατάφερε να μπει στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και να κάνει ενέργειες που τράβηξαν τα βλέμματα. Όσον αφορά τη Βαλένθια; Τα τεστ του Κυπέλλου ήταν επιτυχημένα και τον Ιανουάριο πήρε το βάπτισμα του πυρός και στη La Liga, στο ματς με την Βαγιαδολίδ. Έγινε έτσι ο νεότερος ξένος που αγωνίζεται με την ομάδα της Βαλένθια, αλλά και ο πρώτος Ασιάτης που φοράει τη φανέλα με τη Νυχτερίδα. Οι φήμες για ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης και η γενικότερη εικόνα του έφεραν την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2022, με μια ρήτρα που έκανε αρκετά φρύδια να ανασηκωθούν με έκπληξη. Ογδόντα εκατομμύρια. Προφανώς, οι διοικούντες τον σύλλογο της Αραγονίας είχαν δει τι έρχεται.

Παράλληλα με την ποδοσφαιρική του εξέλιξη, ωστόσο, ο Λι έχει κληθεί να πάρει σε μικρή ηλικία αποφάσεις που συζητήθηκαν. Η πρώτη, ήταν η απόρριψη της συμμετοχής του στους Ασιατικούς Αγώνες τον περασμένο Αύγουστο. Η διοργάνωση, πέραν της αθλητικής σημασίας της, προσφέρει στους Νοτιοκορεάτες μία ευκαιρία να εξαιρεθούν από την 21μηνη στρατιωτική θητεία, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους. Η κατάκτηση του τίτλου, για παράδειγμα ήταν μονόδρομος για να γλιτώσει τον στρατό ο Σον, όπως και έγινε. Ο Λι όμως, αποφάσισε να πράξει με το μυαλό στην καριέρα του. Έχοντας πάρει μέρος και στο τουρνουά του Τουλόν, αποφάσισε να ξεκουραστεί και να αφοσιωθεί στην προετοιμασία με τη Βαλένθια, τονίζοντας ότι θα έχει στο μέλλον ευκαιρίες να «ξεχρεώσει» το στρατιωτικό του, με τον πατέρα του να διαψεύδει τις φήμες περί «ισπανοποίησής» του. Και φέτος, έχασε τον τελικό του Copa del Rey με την Μπαρτσελόνα, στον οποίο η ομάδα του πανηγύρισε το Κύπελλο Ισπανίας και ήταν πιθανόν να πάρει χρόνο συμμετοχής, για να βρεθεί στην προετοιμασία της Νότιας Κορέας και να είναι πανέτοιμος για το Μουντιάλ της Πολωνίας.

Παρά την ροπή του προς την ντρίμπλα, ο Νοτιοκορεάτης βγάζει ωριμότητα στο γήπεδο, ανταποκρινόμενος πλήρως και στα αμυντικά του καθήκοντα και δείχνει ότι έχει εκείνη την σπάνια στόφα του ηγέτη. «Δεν ξέρω αν είναι ωριμότητα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να νικούν και τίποτα άλλο», τονίζει από την πλευρά του, κρατώντας τα πόδια του χαμηλά στο έδαφος. O Άγιαξ και η Αϊντχόφεν έχουν προστεθεί στους μνηστήρες του, με τη Βαλένθια φυσικά να έχει τον πρώτο λόγω με την τεράστια οψιόν. Σε κάθε περίπτωση, τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και ο τρόπος που δείχνει να πορεύεται στην πίεση, δείχνουν πως η πατρίδα του θα έχει σύντομα νέο σούπερ σταρ…

Πηγή: gazzetta.gr