Αν υπάρχει ένας δεσμός Λεβάντε με Ολυμπιακό, έστω και μακρινός, αυτός είναι ο κοινός προπονητής. Πολύ παλιά. Πρόκειται για τον Τόζα Βεσελίνοβιτς.

Ο Σέρβος τεχνικός αφού έμεινε για μια τριετία στον πάγκο των Πειραιωτών έφυγε το 1981 για την ισπανική ομάδα που τότε αγωνιζόταν στη Β’ εθνική. Ο 83χρονος σήμερα Τόζα, δεν έμεινε πολύ καιρό. Για την ακρίβεια Ιούλιο πήγε, Σεπτέμβριο έφυγε. Ερευνώντας το αρχείο της «Ελ Παϊς», διαβάζει κανείς ότι στις 6 Σεπτεμβρίου ο Βεσελίνοβιτς αποχώρησε από τη Λεβάντε λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Ήταν επιλογή του νέου προέδρου Χουάν Κορτές ως «όπλο» για τις εκλογές εκείνης της χρονιάς. Τις κέρδισε, ο Βεσελίνοβιτς πήγε στη Λεβάντε, αλλά σύντομα διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν τα χρήματα που του είχαν υποσχεθεί για τον ίδιο και τις μεταγραφές. Στις 14/9/1981 ανακοίνωσε οριστικά πως δεν πρόκειται να επιστρέψει και ανέλαβε την εθνική Γιουγκοσλαβίας.

Τέσσερα χρόνια μετά ξαναγύρισε στην Ελλάδα για Απόλλωνα Αθηνών, Διαγόρα, ΑΕΚ ενώ το 1997-98 έκλεισε την καριέρα του στον Εθνικό.

Για εκδίκηση

Τη δική του ρεβάνς θέλει ο Ομπαφέμι Μάρτινς. Ο Νιγηριανός είναι και πάλι στον δρόμο του Ολυμπιακού, ακριβώς ένα χρόνο μετά. Πέρυσι τον αντιμετώπισε ως παίκτης της Ρούμπιν, παίζοντας και χάνοντας και τα δυο ματς με 1-0. Στη Μόσχα μπήκε αλλαγή στο τελευταίο δεκάλεπτο και στο Φάληρο έγινε αλλαγή στο 62′.

Ιδια θέληση έχει και ο Ναμπίλ Ελ Ζαρ: Παίκτης του ΠΑΟΚ το 2010-11, έπαιξε στην ήττα με 3-0 στο Φάληρο, αλλά και στη νίκη 1-0 στο κύπελλο επί του Ολυμπιακού.

Aπό κοντά και ο Χουανφράν: Δυο χρόνια στην ΑΕΚ (2008-10) στα 36 του ήταν πέρυσι από τους κορυφαίους των λεβαντίνων. Κόκκινη κάρτα στην ήττα με 2-0 από τον Ολυμπιακό το 2008, έπαιξε και στο 0-1 του ΟΑΚΑ την ίδια χρονιά, αλλά και στο 1-2 στο ίδιο γήπεδο στην πρεμιέρα της επόμενης. Τρια ματς, τρεις ήττες, μια κόκκινη. Παίκτης της Σαραγόσα στον αποκλεισμό από τον Αρη το 2007 (0-1, 2-1). Δεν το λέει, αλλά θέλει να σπάσει την «ερυθρόλευκη» κατάρα.

Ομοίως και ο Γκουστάβο Μουνούα. Ο Ουρουγουανός πορτιέρο έχει βρεθεί και πάλι στον δρόμο του Ολυμπιακού το 2004-05. Τότε ήταν στη Λα Κορούνια, αλλά ως αναπληρωματικός έμεινε στον πάγκο και στα δυο ματς (0-0 και 1-0).

Ελληνικές… σχέσεις έχει και ο Ντάριους Ντούντκα. Ο Πολωνός ήταν στον πάγκο της Πολωνίας στο 1-1 με την εθνική μας στο πρόσφατο Euro, αλλά και στο φιλικό 0-0 του 2011. Παίκτης της Βίσλα στα ματς με τον Παναθηναϊκό (3-1, 1-4) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004-05, αλλά και σε αυτά με τον Ηρακλή (0-1, 2-0) στο ΟΥΕΦΑ του 2006-07.

Πριν από δέκα χρόνια

Μια δεκαετία μετά επιστρέφει και πάλι ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. Ο λόγος για τον Χάβι Μπαρκέρο που ήταν παίκτης της Σοσιεδάδ στο 1-0 επί του Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ το 2003-04 (έπαξε 62 λεπτά). Φυσικά ήταν επί σειρά ετών συμπαίκτης του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, νυν τεχνικού διευθυντή των Πειραιωτών.

Ο Μπαρκέρο είναι από τις μεγάλες αξίες της Λεβάντε και έχει πλούσιο βιογραφικό. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου το 1999 με την εθνική Νέων της Ισπανίας ως συμπαίκτης των πρώην ερυθρόλευκων Ορμπαϊθ και Γιέστε, αλλά και του «αρειανού» Νταβίντ Αγάνθο (και των Κασίγιας, Τσάβι, Μαρτσένα).

Ο Τοτσέ και ο Μαρτίνεθ

Έχει δικό του άνθρωπο στην Ελλάδα ο Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ; Δύσκολο θα πείτε. Κι όμως έχει. Είναι ο Τοτσέ! Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν παίκτης του JIM τόσο στις Σαλαμάνκα και Αλμπαθέτε όσο και στην Καρταχένα τη διετία 2009-11. Μάλιστα ο Ισπανός φορ ήταν προσωπική επιλογή του νυν τεχνικού της Λεβάντε. Δεν είχε άδικο.

Τον πήρε τον Γενάρη του ΄09 στην Αλμπαθέτε από τη Σαλαμάνκα (5 γκολ) και το καλοκαίρι που ακολούθησε πηγαίνοντας στην Καρταχένα τον ζήτησε ξανά. Η απόκτησή του από την Αλμπαθέτε ανέβασε επίπεδο τους «αλμπινέγρος» σκοράροντας 37 φορές! Το καλοκαίρι του 2011 οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Μαρτίνεθ ανέλαβε τους Λεβαντίνους και ο Τοτσέ ήρθε στον Παναθηναϊκό.

Η εκτίμηση όμως είναι αμοιβαία (μαζί τους και ο Χαβιέρ Περεϊρα Μεχία, βοηθός του τεχνικού της Λεβάντε,. Mάλιστα πριν στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου του Γενάρη ο Μαρτίνεθ ζήτησε δανεικό τον Τοτσέ από τον ΠΑΟ, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Το καλοκαίρι ίσως αλλάξουν τα δεδομένα…

Ο παίκτης του Λορένθο

Ο Χουάνχο Λορένθο, ο τεχνικός σύμβουλος του Ολυμπιακού, έχει παίκτη στη Λεβάντε. Πρόκειται για τον Βάλντο. Δικιά του μεταγραφή ήταν το 2003 στην Οσασούνα από τη Ρεάλ ο άσος των λεβαντίνων. Ο Βάλντο γύρισε στην αντίπαλο του Ολυμπιακού έπειτα από ένα εξάμηνο στο Μεξικό και την Ατλάντε. Μάλιστα, θυμάται καλά την Ελλάδα αφού έκανε ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ ως αλλαγή (16 λεπτά στο τέλος) σε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Παναθηναϊκό (2-2) το 2001-02 στη Λεωφόρο.

Πηγή: sport.fm