Η Μπαρτσελόνα είναι ο αθλητικός σύλλογος που σημαίνει πολλά παραπάνω για τους οπαδούς της. Όπως η αυτονομία της περιοχής από την Ισπανία, της οποίας είναι υπέρμαχοι. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά στη Βαρκελώνη και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή της Εσπανιόλ, με τους υποστηρικτές της να είναι -κατά κύριο λόγο- αρνητική σε μια απόσχιση και να χαρακτηρίζονται από πιο συντηρητικές αντιλήψεις.

Μάλιστα, στους ultras της Εσπανιόλ υπάρχουν και αρκετοί ακροδεξιοί, κάτι που φροντίζουν να το αναδεικνύουν. Ξεκάθαρο ήταν το… μήνυμα που έστειλαν, με τα αυτοκόλλητα της Άννας Φρανκ που κόλλησαν στο «Μοντιλίβι», την οποία «έντυσαν» με φανέλα της Μπάρτσα.

Για τους οπαδούς των «μπλαουγκράνα» προφανώς και δεν είναι ντροπιαστικό, το να βλέπουν την Ανά Φρανκ με φανέλα της ομάδας τους. Ωστόσο, το κίνητρο των οπαδών της Εσπανιόλ δεν ήταν για να… τιμήσουν τη μεγάλη τους αντίπαλο, αλλά για να στείλουν ένα ρατσιστικό μήνυμα, μιας και πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί.

Οι υποστηρικτές της καταλανικής ομάδας πήραν… παράδειγμα από αυτούς της Λάτσιο, οι οποίοι φρόντισαν να κάνουν κάτι ανάλογο, ώστε να πικάρουν τους οπαδούς της Ρόμα, αλλά και αυτούς της Μπορούσια Ντόρτμουντ, με στόχο αυτούς της Σάλκε.