Ολόκληρη εκστρατεία καταπολέμησης του αντισημιτισμού ξεκίνησε στα ιταλικά γήπεδα, με αφορμή τη συμπεριφορά των οπαδών της Λάτσιο, στο παιχνίδι της Κυριακής (22/10) με αντίπαλο την Κάλιαρι στο «Ολίμπικο». Οι Ultras των λατσιάλι, γνωστοί για τα ακροδεξιά τους πιστεύω, ανέβασαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν με αντισημιτικά συνθήματα και τη μορφή της Άννα Φρανκ, η οποία έχασε τη ζωή της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945.

Τις ενέργειες των ultras της Λάτσιο καταδίκασαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, ο οποίος έκανε λόγο για «αδιανόητη συμπεριφορά», αλλά και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Τατζάνι, που τόνισε ότι «είναι πολύ σοβαρό να χρησιμοποιούν την εικόνα της Άννα Φρανκ για να προσβάλουν άλλο γκρουπ ανθρώπων».

Όλο αυτό έκανε τη διοργανώτρια της Serie A να ορίσει στη διάρκεια όλων των αγώνων της εμβόλιμης, 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ενός λεπτού σιγή πριν τη σέντρα, εις μνήμην του Ολοκαυτώματος. Όπως έγινε και στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι της Ρόμα με την Κροτόνε, επίσης στο «Ολίμπικο», με τους οπαδούς της έτερης ομάδας της ιταλικής πρωτεύουσας να έχουν επίσης εμφανίσει ρατσιστικές συμπεριφορές.

AP_17298681951548

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Άουσβιτς

Υπενθυμίζεται ότι, η διοίκηση της Λάτσιο αποφάσισε οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να μπουν πριν την έναρξη του εκτός έδρας αγώνα με τη Μπολόνια, με μπλουζάκια που έχουν τη μορφή της Άννα Φρανκ και το μήνυμα καταπολέμησης οποιασδήποτε μορφής ρατσισμού. Παρόλα αυτά, αυτό δεν βρήκε ανταπόκριση στη μεγαλύτερη μερίδα των οργανωμένων, καθώς ακούστηκαν ξανά αντισημιτικά συνθήματα.

Επίσης, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλάουντιο Λοτίτο, αλλά και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, Φελίπε Άντερσον και Ουάλας, επισκέφτηκαν συναγωγή στη Ρώμη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τις πράξεις των οπαδών.

AP_17297389256418

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επίσκεψης, ο Λοτίτο ανακοίνωσε ότι η διοίκηση θα οργανώσει επίσκεψη νεαρών ultras στο Άουσβιτς. «Θέλω να ανακοινώσω ότι η Λάτσιο ξεκινά μια ετήσια πρωτοβουλία, από την οποία 200 νεαροί οπαδοί της ομάδας θα ταξιδέψουν στο Άουσβιτς για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν για γεγονότα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν», τόνισε.

AP_17292603936981

Βεβαίως, το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι οπαδοί της Λάτσιο αρχίζουν από πολύ μικροί τα… φροντιστήρια για τον τρόπο με τον οποίον θα συμπεριφέρονται στα γήπεδα. Δεν πέρασαν, άλλωστε, και πολλές ημέρες από τότε που διατυμπάνισαν και εκτός συνόρων ότι δεν νοιάζονται ιδιαιτέρως για ενδεχόμενες τιμωρίες της ομάδας τους, με ουκ ολίγούς ναζιστικούς χαιρετισμούς στο γήπεδο της Νις.