Το κατς είναι αναμφίβολα δυσκολότερο απ’ όσο δείχνει. Μπορεί οι κινήσεις να είναι χορογραφημένες και το αποτέλεσμα προκαθορισμένο, όταν ωστόσο δυο ημίγυμνοι γίγαντες ρίχνουν έπιπλα ο ένας στον άλλο, όλο και κάποιο ατύχημα θα συμβεί… Και ατύχημα να μη συμβεί, λίγο τα νεύρα, λίγο η «τρέλα» των παλαιστών και το πράγμα δεν αργεί να γίνει… αληθινό! Η ένταση κλιμακώνεται και το φτιαχτό αποτέλεσμα παύει να είναι φτιαχτό. Ας δούμε 5 τέτοιες στιγμές που η κατάσταση ξέφυγε… Antonio Inoki εναντίον Great Antonio Στις 8 Δεκεμβρίου 1977, ο διάσημος ιάπωνας παλαιστής Antonio Inoki αντιμετώπιζε έναν κατά πολύ μεγαλύτερο τύπο, τον Καναδο-Ουκρανό Great Antonio. Η μάχη δόθηκε στην Ιαπωνία, ήταν κανονισμένο λοιπόν να κερδίσει ο Inoki μπροστά στους ομοεθνείς του. Ο Great Antonio ωστόσο δεν είχε πει την τελευταία του λέξη… Πότε έγινε αληθινό Το βασικότερο χαρακτηριστικό για έναν αθλητή του κατς είναι το… θέατρο: ψεύτικο ξύλο, φτιαχτές λαβές, θεαματικά πεσίματα. Για τον Great Antonio ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο να κάνει τίποτα από αυτά. Σε τελική αυτός ήταν ο «Great», αυτός έπρεπε να πάρει τον αγώνα! Όταν ο Inoki λοιπόν τον κλότσησε, αντί να παίξει το νούμερό του και να πέσει με πάταγο, ο Great Antonio έμεινε αγέρωχος, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του μπροστά στο κοινό: δεν θα έπαιζε «για πλάκα». Σύντομα ο Inoki κατάλαβε ότι ο αντίπαλός του δεν θα σεβόταν τη συμφωνία, αποφάσισε λοιπόν να παλέψει σοβαρά (αν και προσπάθησε να φανεί ότι το κατς παρέμενε φτιαχτό). Και μετά έγινε αυτό:

Muhammad Ali εναντίον Antonio Inoki Μετά τον τελευταίο του αγώνα με τον επίσης θρύλο Joe Frazier, ο μποξέρ Muhammad Ali έψαχνε νέους αντιπάλους να υποτάξει, καθώς είχε ξεμείνει από πυγμάχους! Η αναζήτησή του αυτή τον έφερε στο Τόκιο, για να διαγωνιστεί με το μεγαλύτερο αστέρι της Ιαπωνίας, τον Antonio Inoki. Κι ενώ για όλους ήταν ξεκάθαρο ότι θα επρόκειτο για σικέ αγώνα, καθώς ο Inoki ήταν παλαιστής του κατς και ο Άλι αληθινός μποξέρ, ο Ιάπωνας είχε άλλα στο μυαλό του. Δήλωσε μάλιστα πριν από το ματς ότι δεν ήξερε πόσο σοβαρά θα πάρει ο Άλι τον αγώνα, αν ωστόσο δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά θα πονούσε πολύ: «Θα παλέψω αληθινά. Μπορεί να του σπάσω ακόμα και το χέρι»… Πότε έγινε αληθινό Όταν ο Άλι κατάλαβε ότι ο αντίπαλός του δεν αστειευόταν, αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του αγώνα. Οι νέοι κανονισμοί θα απαγόρευαν στον Inoki να κάνει τις λαβές και τα θεαματικά πεσίματα του κατς, περιορίζοντας δραστικά το ρεπερτόριό του. Πώς πάλεψε λοιπόν ο Ιάπωνας αφού του είχαν στερήσει κάθε δυνατότητα νίκης; Απλά! Ξάπλωσε στο ρινγκ φαρδύς-πλατύς και κλοτσούσε τον Άλι όπου έβρισκε, με τον πυγμάχο να παραμένει έκπληκτος από το γεγονός! Θα περιοριστούμε να αναφέρουμε ότι μέχρι τον 15ο και τελευταίο γύρο, ο Άλι κατάφερε να ρίξει μόνο 6 μπουνιές στον ευφάνταστο αντίπαλό του, πήρε ωστόσο την… ισοπαλία.

Οι παλαιστές του ECW εναντίον… του κοινού Το Extreme Championship Wrestling (ECW) ήταν ένας θεσμός της επαγγελματικής πάλης από το 1992 έως το 2001. Οι αθλητές του ήταν σαφώς ελαφρύτεροι και πιο μικροκαμωμένοι από τους αντίστοιχους του WCW και WWF, κράτησε ωστόσο για 10 χρόνια εξαιτίας δύο χαρακτηριστικών του: την ακραία βία και το αιμοδιψές κοινό! Τον Αύγουστο του 1994 λοιπόν, οι δημοφιλέστεροι αθλητές του θεσμού, οι Terry Funk και Cactus Jack, θα διασταύρωναν τις γροθιές τους στο main event του ECW. Ήταν ωστόσο το κοινό που μετατράπηκε στον δυσκολότερο αντίπαλο… Πότε έγινε αληθινό Κατά τη διάρκεια του ματς, δυο άλλοι αθλητές αναμείχθηκαν, έπρεπε λοιπόν οι Funk και Cactus Jack να συνασπιστούν για να παλέψουν με τους εισβολείς. Και τότε γύρισε ο Funk στο κοινό, ζητώντας να του πετάξουν μια καρέκλα. Θυμίζουμε ότι το κοινό του ECW δεν ήταν το συνηθισμένο κοινό τέτοιων αγώνων! Ό,τι ακολούθησε είναι καταγεγραμμένο στο βίντεο… Ευτυχώς, σοβαροί τραυματισμοί δεν υπήρξαν, παρά το παραλήρημα του… μετάλλου.

Masahiko Kimura εναντίον Rikidozan Στο ματς που ονομάστηκε «η μονομαχία του αιώνα», ο τζουντόκα Masahiko Kimura αντιμετώπιζε τον ιάπωνα παλαιστή του κατς Rikidozan. Ο Kimura είχε χάσει μόλις 4 -πραγματικούς- αγώνες τζούντο στη ζωή του, την ώρα που ο «θεατρίνος» Rikidozan ήταν το μεγάλο όνομα του γιαπωνέζικου κατς. Παρά το γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο ήταν αληθινός παλαιστής, ο αγώνας είχε στηθεί στα πρότυπα του κατς: μια σειρά από σικέ ματσάκια προς τέρψη του κοινού. Πότε έγινε αληθινό Αποδείχτηκε ότι το μόνο πράγμα που ένοιαζε τον Rikidozan περισσότερο από το χρήμα και τη φήμη ήταν η νίκη. Κι ενώ το ματς ήταν κανονισμένο να λήξει ισόπαλο, ο Rikidozan έδειξε στα πρώτα λεπτά ότι δεν αστειεύεται: έπαιξε αρχικά τον ρόλο του, με μια σειρά από ψεύτικα χτυπήματα, όταν αποφάσισε να πάρει τον αγώνα στα σοβαρά. Ο Kimura απευθύνθηκε στον διαιτητή, ζητώντας του να επαναφέρει στην τάξη τον αντίπαλό του, ο οποίος έπαιζε πλέον αληθινά. Ο διαιτητής δεν αναμείχθηκε και ο Rikidozan «ισοπέδωσε» τον εμβρόντητο αντίπαλό του, ο οποίος αρνήθηκε να παλέψει και υπέμεινε υπομονετικά την οργή του Rikidozan…

Hulk Hogan εναντίον Richard Belzer Ο Hulk Hogan δεν χρειάζεται συστάσεις: ο θρυλικός παλαιστής του κατς κυριάρχησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έγινε superstar. Φυσικότατα λοιπόν, τον καλούσαν σε εκπομπές για να διηγείται τα «κατορθώματά» του. Το 1985, οι Hulk Hogan και Mr. T προσκλήθηκαν στο σόου «Hot Properties», το οποίο παρουσίαζε ο Richard Belzer. Ο παρουσιαστής κάλεσε τον Hogan να του δείξει μια σειρά από βασικές λαβές του κατς, πρόκληση που ο Hogan αποδέχτηκε με ευχαρίστηση. Πότε έγινε αληθινό Ο Belzer υπέθεσε φυσικά ότι ο «ηθοποιός» Hulk Hogan θα έδινε άλλη μια παράσταση. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι στις αρχές του το κατς ήθελε να περάσει ως πέρα για πέρα αληθινή πάλη. Κι αυτή η επιδίωξη έπαιξε τον ρόλο της στην υπόθεση: όταν ο φουκαράς Belzer «προκάλεσε» τον παλαιστή να του δείξει μερικές λαβές, ο Hogan πήρε το πράγμα στα σοβαρά: «κλείδωσε» σε μια λαβή τον παρουσιαστή και δεν τον άφηνε να φύγει, καταλήγοντας να λιποθυμήσει. Ο Hogan συνειδητοποίησε κάποια στιγμή ότι παραέβαλε πίεση στη λαβή του και απελευθέρωσε τον Belzer, ο οποίος πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι του στο πάτωμα. Άκου ψεύτικο το κατς; Ο Belzer θα μήνυε κατόπιν και τον Hogan και τον θεσμό του WWF, απαιτώντας 5 εκατ. δολάρια, πριν τα βρουν εξωδικαστικά…