Λίγοι είναι εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που από το ξεκίνημα της σεζόν δεν έχουν χάσει ούτε λεπτό στην Premier League. Ο Κόνορ Κόντι είναι ένας απ’ αυτούς. Και μολονότι το όνομά του βρήκε περισσότερο χώρο στα Social Media μετά την νίκη τω Γουλβς επί της Λίβερπουλ, ήταν εκεί σε όλες τις καλές φετινές στιγμές. Στις ισοπαλίες με τους δύο μεγάλους του Μάντσεστερ, στην εκτός έδρας νίκη επί της Γουέστ Χαμ, της Κρίσταλ Πάλας και της Νούκαστλ και φυσικά στο 2-1 επί της Τσέλσι.

Για την ακρίβεια, ο Κόντι ήταν εκεί πριν το σχέδιο με τους Κινέζους και τον Ζόρζε Μέντες. Γέννημα-θρέμμα Liverpudlian, αγωνίστηκε μόλις μια φορά στην Premier League με τη φανέλα της. Ήταν σε ένα ματς με αντίπαλο τη Φούλαμ, τον Μάιο του 2013, όταν μπήκε αλλαγή στο 88′. Έκανε μια ακόμα εμφάνιση στο Κύπελλο, έπαιξε μια χρονιά δανεικός στη Σέφιλντ και στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του μακριά από το Άνφλιντ. Το γεγονός ότι βρέθηκε από εκεί που θεωρούταν ένα ανερχόμενο ταλέντο στη Λίβερπουλ να παίζει στη League One με τη Χάντερσφιλντ και να την βοηθά να ανέβει στην Championship, τον βοήθησε πολύ ως χαρακτήρα. «Ήταν το σωστό δρομολόγιο. Ήξερα ότι έπρεπε να μάθω, να γίνομαι συνεχώς καλύτερος, αν θέλω να φτάσω ψηλότερα και νομίζω ότι αυτή η νοοτροπία με βοήθησε πολύ», έλεγε στο Sky Sports.

Οι Γουλβς τον απέκτησαν το 2015 έπειτα από μια γεμάτη σεζόν στη Χάντερσφιλντ, έχοντας μάλιστα βρει δίχτυα με τη φανέλα της στο Μολινό. Μόνο που τότε ήταν ακόμα ένας δουλευταράς μέσος. Έπαιζε στη μεσαία γραμμή και ήταν πάντα πιστός στο πλάνο του προπονητή, έχοντας κληθεί να αγωνιστεί ακόμα και δεξί μπακ. Η άφιξη του Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ήταν εκείνη που οδήγησε στην εκτόξευσή του μέσω μιας νέας για εκείνον θέσης. Αυτή του κεντρικού αμυντικού σε τριπλέτα, σε μια θέση που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ ξανά. Ο Πορτογάλος όμως είχε διακρίνει στο παιχνίδι του τα στοιχεία εκείνα που θα τον έκαναν το «μυαλό» της άμυνας, τον χαρακτήρα και την ψυχική δύναμη που θα οδηγούσε στην εύκολη προσαρμογή του. «Όταν ο Νούνο ήρθε εδώ δεν το συζήτησε μαζί μου. Απλά με έβαλε εκεί», έλεγε ο Κόντι σε συνέντευξή του στον Guardian τον Νοέμβριο.

«Ήταν η πρώτη προπόνηση και απλά είπα στο εαυτό μου: “Εντάξει, απλά θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος, να ακούω και να μαθαίνω”. Αλλά πραγματικά δεν με ένοιαζε το που θα έπαιζα. Όταν είδα έναν προπονητή του βεληνεκούς του να έρχεται, με αυτά που είχε κάνει ήθελα να είμαι μέρος του». Οργανωτικός από τη φύση του, κατευθύνει την άμυνα και μιλά συνεχώς στους συμπαίκτες του. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κ-20 της εθνικής Αγγλίας, όπου υπήρχαν παίκτες όπως ο Χάρι Κέιν, ο Ρος Μπάρκλεϊ και ο Τζον Στόουνς, ο Πίτερ Τέιλερ τον είχε χρίσει αρχηγό. Η παρουσία του ήταν κομβική για τη συνοχή στα αποδυτήρια στη νέα εποχή με παίκτες από αρκετές χώρους και αρκετούς πορτογαλόφωνους.

Το πείραμα πέτυχε. O Κόντι έγινε αρχηγός και βοήθησε τους Γουλβς να ανέβουν στην Premier League. Έχοντας ήδη προσθέσει από την προηγούμενη χρονιά σημαντικούς παίκτες στο ρόστερ, οι Λύκοι βγήκαν επιθετικά στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Η θέση του ηγέτη της άμυας όμως ήταν καπαρωμένη. Και Ο 25χρονος έδειξε στην εξαιρετική του περσινή σεζόν ότι ήταν απόλυτα έτοιμος για τη νέα πρόκληση. Άνετος με την μπάλα στα πόδια και συγκεντρωμένος στην ανάπτυξη που θέλει ο Νούνο, έχει 85.24 ποσοστό στις πάσες, ενώ μετρά 334 μεταβιβάσεις στο αντίπαλο μισό, όπου το ποσοστό του φτάνει το 72.46. Παράλληλα έχει επανακτήσει την κατοχή 135 φορές, όντας πέμπτος στη σχετική λίστα με τους αμυντικούς. Έχει κατά μέσο όρο 4.8 κοψίματα ανά ματς και όταν δέχεται πίεση βγάζει σωστά τη μπάλα μπροστά. Επί της ουσίας είναι εκείνος που ελέγχει την άμυνα και το buld up, βγαίνει επιθετικά μπροστά για να κλέψει μπάλες κοντά στο ημικύκλιο και λειτουργεί ως «σκούπα» στις επικίνδυνες καταστάσεις, διαβάζοντας ταχύτατα τις φάσεις. Δεν μασάει τα λόγια του και προσπαθεί πάντα να μαθαίνει από τα λάθη.

«Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να τον καλέσει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην εθνική», έλεγε ο θρυλικός Άλαν Σίρερ στις αρχές Οκτωβρίου. Στο Μολινό, απέναντι στη Λίβερπουλ, ο Ομοσπονδιακός ήταν στις εξέδρες και σύμφωνα με τους Άγγλους, ο βασικός λόγος ήταν για να τσεκάρει τον 25χρονο από κοντά. Η εμφάνισή του προκάλεσε αρκετά σχόλια στο twitter από οπαδούς των Ρεντς που τον θέλουν πίσω στη Λίβερπουλ, μιας και η συγκυρία με τους τραυματίες αμυντικούς είναι ιδανική. Εκείνος φρόντισε να εμψυχώσει τον 16χρονο Χούβερ, καταλαβαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι το ντεμπούτο με την κόκκινη φανέλα, την ώρα που στις εξέδρες ο κόσμος φώναζε: «They say that he’s a scouser, he’s really gold & black, his name is Conor Coady, he’s the leader of our pack».

Το σενάριο της επιστροφής στην ομάδα που που ξεκίνησε και αγάπησε θα ήταν ιδανικό για μια ακόμα όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία από τη χώρα που γνώρισε το ποδόσφαιρο, όμως ανεξάρτητα από αυτό, ο Κόντι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εξέλιξης. Η συμβολή του Νούνο Σάντος στην πορεία του είναι καθοριστική και παρότι το πρότζεκτ των Γουλβς δείχνει ότι έχει αρκετά περιθώρια ανάπτυξης, είναι πιθανόν στο μέλλον να δούμε κάποια από τις «μεγάλες» να τον πολιορκεί. Εκείνος κρατά τα πόδια στο έδαφος και συνεχίζει τη δουλειά. Άλλωστε, αυτή ήταν πάντα το μεγάλο του όπλο.

Πηγή: gazzetta.gr