Με μία επιβλητική εμφάνιση και έναν σπουδαίο Χόντα, η Ιαπωνία επικράτησε πολύ άνετα της Δανίας με 3-1 και πέρασε στους «16» της διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη!Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η Ιαπωνία θα δώσει το παρών στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Οι Ασιάτες πέτυχαν ό,τι και το 2002 έπειτα από την άνετη νίκη τους επί της Δανίας με 3-1, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χόντα που πέτυχε ένα γκολ και έδωσε μία ασίστ στον Οκαζάκι. Στους «16», η ομάδα του Οκάντα θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη ενώ η απογοητευτική Δανία για πρώτη φορά αποκλείστηκε από τους ομίλους.

Οι Δανοί μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και στο 7ο λεπτό θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει προϋποθέσεις για κάτι καλό, όμως ο Τόμασον σε μία προσπάθεια μέσα στην περιοχή δεν γύρισε σωστά και έτσι η ιαπωνική άμυνα δεν ανησύχησε παραπάνω. Από το δεκάλεπτο και μετά, οι Ασιάτες άρχισαν να κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα αλλά και πιο γρήγορα, σε αντίθεση με τους Δανούς που έμοιαζαν δίχως πολλές δυνάμεις!

Τρεις ευκαιρίες σε δύο λεπτά
Στο 13′, οι Ιάπωνες έχασαν δύο σημαντικές ευκαιρίες, πρώτα με τον Ματσούι με προβολή από κοντά να απειλεί τον Σόρενσεν ο οποίος απέκρουσε και έπειτα με τον Χασέμπε να κάνει το δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή όμως η μπάλα κατέληξε άουτ. Η Δανία προσπάθησε να απαντήσει, αλλά το πλασέ του Τόμασον στην επόμενη φάση έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Καβαζίμα.

Έβαλε μπρος ο… Χόντα
Οι Ιάπωνες φαινόταν πως πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο, όμως η ανωτερότητα τους δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια καλή ομαδική προσπάθεια αλλά από στημένη φάση! Στο 17′, ο Χόντα -ο οποίος προκάλεσε πολλά προβλήματα στο αμυντικό δίδυμο της Δανίας – εκτέλεσε απευθείας από τα 30 μέτρα, η μπάλα άλλαξε πορεία χωρίς να κοντράρει πουθενά και κατέληξε στα δίχτυα του Σόρενσεν, με την Ιαπωνία να παίρνει κεφάλι στο σκορ!

Και πάλι με φάουλ!
Οι Σκανδιναβοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως ο Μπέντνερ ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ο Ρόμενταλ ήταν δραστήριος αλλά χωρίς να κάνει κάτι το παραπάνω ενώ γενικότερα υπήρχαν πολλά λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας. Μία μόνο καλή προσπάθεια είχε η ομάδα του Όλσεν, όταν στο 22′ ο Πόουλσεν έβγαλε ωραία μπαλιά μέσα στην περιοχή για τον Τόμασον, ο οποίος βρήκε ελάχιστα την μπάλα χωρίς όμως να αιφνιδιάσει τον Καβαζίμα που απομάκρυνε σε κόρνερ. Οι Ιάπωνες έβγαιναν στην κόντρα με καλές προϋποθέσεις, όμως και πάλι χρειάστηκαν ένα στημένο για να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα! Ήταν στο 30′, όταν ο Έντο και ο Χόντα στήθηκαν 27 μέτρα έξω από την περιοχή, αλλά αυτή τη φορά την εκτέλεση ανέλαβε ο πρώτος. Η κατάληξη ήταν η ίδια, στην αριστερή γωνία του Σόρενσεν και έτσι η Ιαπωνία έκανε το 2-0, παίρνοντας ουσιαστικά προβάδισμα τριών τερμάτων όσον αφορά την πρόκριση καθώς και η ισοπαλία την βόλευε!

Γρήγορη αλλαγή αλλά…
Ο Όλσεν έκανε γρήγορα την πρώτη του αλλαγή (ο Γιάκομπ Πόουλσεν αντί του αρνητικότατου Γιόργκενσεν), όμως η εικόνα της Δανίας παρέμεινε νωθρή, χωρίς εμπνεύσεις και έτσι η Ιαπωνία δεν είχε πρόβλημα να κρατήσει το 2-0. Μάλιστα στο 45′, είχε και την ευκαιρία να τελειώσει από νωρίς το ματς αλλά ο Σόρενσεν βρήκε ελάχιστα την μπάλα στο δυνατό σουτ του Κομάνο και έτσι αυτή έφυγε κόρνερ.

Παραλίγο γκάφα Σόρενσεν
Λίγο έλειψε το δεύτερο ημίχρονο να ξεκινήσε με γκολ από το… πουθενά για την Ιαπωνία! Στο 48′ Ο Έντο έκανε ένα μακρινό γέμισμα, ο Σόρενσεν φάνηκε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να μπλοκάρει, η μπάλα όμως του έφυγε μέσα από τα χέρια και κατέληξε στο δοκάρι! Στη συνέχεια, ο Τανάκα από κοντά έστειλε την μπάλα στις… εξέδρες του Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ.

Φόρτωσε την επίθεση
Ο Όλσεν έβγαλε τον αμυντικό Κρόλντρουπ και «φόρτωσε» την επίθεση του με τον Λάρσεν, ενώ αργότερα πέρασε στο γήπεδο και τον Έρικσεν αντί του Κάλενμπεργκ παίζοντας τα… ρέστα του για την ανατροπή. Οι Δανοί πίεσαν αλλά πέραν δύο μακρινών σουτ που βρήκαν σε ετοιμότητα τον Καβαζίμα και ενός του Έρικσεν που έφυγε λίγο άουτ, δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι το αξιοσημείωτο μέχρι το 70′. Σε εκείνο το σημείο, οι Σκανδιναβοί έχασαν μοναδική ευκαιρία όταν ο Ρόμενταλ μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή, πάσαρε στον Τόμασον που δεν βρήκε καθόλου καλά την μπάλα και απέτυχε να «πυροβολήσει» από κοντά τον Καβαζίμα.

Το κακό για την Δανία ήταν πως η ανάπτυξη της παρέμενε προβλέψιμη. Σέντρες, δηλαδή, για τα κεφάλια των Μπέντνερ και Λάρσεν και μετά ό,τι βγει. Ωστόσο, οι εποχές που οι Ιάπωνες δεν είχαν ψηλούς παίκτες έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί και έτσι οι Τανάκα και Νακαζάβα έδιωχναν εύκολα. Την ίδια ώρα οι Ασιάτες προσπαθούσαν με κάποιες αντεπιθέσεις να απειλήσουν τον Σόρενσεν, όμως ο Δανός ήταν πάντα σε ετοιμότητα.

«Άναψε» το παιχνίδι

Στο 79′, οι Δανοί έφτασαν κοντά στο γκολ όταν ο Λάρσεν έπιασε το γυριστό σουτ έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Το παιχνίδι «άναψε» και στην επόμενη φάση απέκτησε ενδιαφέρον όταν ο Χασέμπε ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Άγκερ και ο Ντέιμον έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο Τόμασον ανέλαβε την εκτέλεση, ο Καβαζίμα απέκρουσε αλλά ο αρχηγός της Δανίας πήρε το ριμπάουντ και μείωσε σε 2-1, σε μία φάση πάντως όπου τραυματίστηκε.

Τέλος με Οκαζάκι
Οι Δανοί ήθελαν άλλα δύο γκολ για την πρόκριση, προσπάθησαν να πιέσουν αλλά η… σεμνή τελετή έλαβε τέλος στο 87′! Ο Χόντα με εκπληκτική ενέργεια μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον Οκαζάκι και αυτός δεν δυσκολεύτηκε σε κενή εστία να πετύχει το 3-1.

MAN OF THE MATCH: Μεγάλη εμφάνιση από τον εξαιρετικό Χόντα. Ο φορ της Ιαπωνίας δημιούργησε πολλά προβλήματα στο αμυντικό δίδυμο των Δανών, σκόραρε με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, ενώ μετά από εκπληκτική ενέργεια έδωσε την ασίστ στον Οκαζάκι για το 3-1. Όσοι δεν τον ήξεραν από την θητεία του στην Φένλο και έπειτα στην ΤΣΣΚΑ, τώρα είναι δεδομένο πως τον έμαθαν πολύ καλύτερα…

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η ανάπτυξη της Δανίας. Όλοι οι χαφ ήταν σε κακή μέρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην φανεί καθόλου ο Μπέντνερ. Ο φορ της Άρσεναλ πάλευε ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς της Ιαπωνίας αλλά έτσι όπως έπαιζαν οι Σκανδιναβοί δεν υπήρχε περίπτωση να φανεί.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Νακαζάβα και ο Τανάκα «καθάρισαν» σχεδόν όλες τις ψηλές μπαλιές στην περιοχή του σταθερότατου Καβαζίμα. Ο Ματσούι περιορίστηκε σε αμυντικά καθήκοντα αλλά αυτό ήταν αρκετό ώστε να εγκλωβιστούν οι Δανοί που έβλεπαν ένα τοίχος μπροστά τους. Τα ακραία μπακ της Ιαπωνίας δεν έχασαν φάση και με λίγα λόγια όλη η Ιαπωνία ήταν στο… ύψος της.

Η ΓΚΑΦΑ: Στο 70ο λεπτό, η Δανία είχε την ευκαιρία να μπει από πιο νωρίς στην διεκδίκηση της ανατροπής. Ο Ρόμενταλ μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον Τόμασον αλλά ο έμπειρος φορ βρήκε περισσότερο… αέρα παρά μπάλα και έτσι χάθηκε ένα σχεδόν σίγουρο γκολ που θα άλλαζε πιο νωρίς την εικόνα του αγώνα.

Οι συνθέσεις:
Δανία (Μόρτεν Όλσεν): Σόρενσεν, Κ. Πόουλσεν, Άγκερ, Λ. Γιάκομπσεν, Τόμασον, Γιόργκενσεν (34′ Γ. Πόουλσεν), Μπέντνερ, Κάλενμπεργκ (63′ Έρικσεν), Κρόλντρουπ (56′ Λάρσεν), Σ. Πόουλσεν, Ρόμενταλ

Ιαπωνία (Τακέσι Οκάντα): Καβαζίμα, Άμπε, Κομάνο, Τ. Τανάκα, Ναγκατόμο, Έντο (90′ Ιναμότο), Ματσούι (74′ Οκαζάκι), Οκούμπο (88′ Κόνο), Χασέμπε, Χόντα, Νακαζάβα