Από τα έξι γκολ της Μπαρτσελόνα για τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών σε διπλά ματς στη νοκ-άουτ φάση του θεσμού, έως το εκπληκτικό come-back της Κορούνια απέναντι στη Μίλαν, στις νύχτες – θρίλερ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με καλεσμένες τις Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα. Από τη Βαρκελώνη του 1999 και το πιο δραματικό φινάλε σε τελικό Champions League, στα δυο γκολ στις καθυστερήσεις από τη Ντόρτμουντ του Κλοπ το 2013. Φυσικά, το έπος της Πόλης. Αυτό πάει μόνο του. Πάντοτε θα είναι κάτι ξεχωριστό. Η γιορτή αρχίζει ξανά για φέτος στα ευρωπαϊκά γήπεδα και το gazzetta.gr θυμάται όσα… τρελά έχει αντικρίσει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης σε αυτό το μαγικό σεντόνι… Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν 6-1 (9/3/2017) Η νύχτα που η Μπαρτσελόνα έδειξε σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη γιατί είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα… Είναι όνειρο! Στη φάση των «16» του 2017 έκανε το αδιανόητο, το απίθανο, κάτι που δεν μπορούσε να πιστέψει κανείς, κάτι που δεν μπορούσε να σκεφτεί κανείς όταν ο Καβάνι στο 62ο λεπτό του επαναληπτικού στο «Καμπ Νόου» έκανε το 3-1 για την Παρί. Οι κυρίαρχοι του γαλλικού πρωταθλήματος είχαν και το επιβλητικό και εκπληκτικό 4-0 από το πρώτο ματς και φάνηκε να ρίχνουν ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα των «μπλαουγκράνα», όμως η νύχτα ήταν πολύ μεγάλη. Ο Νεϊμάρ έδωσε την ώθηση στα τελευταία λεπτά και ο Σέρχι Ρομπέρτο με προβολή έκανε τη Βαρκελώνη να μην μπορεί να κοιμηθεί από την υπερένταση και την ευτυχία. Ανεπανάληπτο φινάλε, μοναδική ανατροπή, ποτέ καμία άλλη ομάδα δεν είχε επιστρέψει από εις βάρος της 4-0 σε νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης! Ντεπορτίβο Λα Κορούνια – Μίλαν 4-0 (8/4/2004)

Πριν από το απίστευτο come-back της Μπαρτσελόνα με την Παρί το 2017, η ολική επαναφορά της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και η νίκη επί της Μίλαν με την… ξεγυρισμένη τεσσάρα στο «Ριαθόρ», ενδεχομένως να ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή που έχει σημειώσει ομάδα σε διπλά ματς στο Champions League. Οι Ισπανοί είχαν υποδεχθεί τους «ροσονέρι» με την ελπίδα τουλάχιστον να… πέσουν μαχόμενοι έπειτα από το εις βάρος τους 4-1 του πρώτου αγώνα των προημιτελικών εκείνης της σεζόν, ωστόσο, οι Γαλινθιάνοι έφεραν τα πάνω – κάτω σε ένα επικό παιχνίδι. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος σύλλογος επέστρεφε από διαφορά τριών τερμάτων και μάλιστα έγινε απέναντι στη Μίλαν που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε δεχθεί ούτε ένα γκολ εκτός έδρας σε εκείνη την αγωνιστική περίοδο! Μονακό – Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 8-3 (6/11/2003) Στα 29α γενέθλιά του, ο Ντάντο Πρσο έκανε πάρτι με τη φανέλα της Μονακό απέναντι στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για τη φάση των ομίλων του Champions League και η ομάδα του Πριγκηπάτου έφτασε στο εντυπωσιακό 8-3! Ο Κροάτης στράικερ των Μονεγάσκων πέτυχε τέσσερα γκολ, έχοντας σκοράρει μόλις δυο φορές στα προηγούμενα δέκα παιχνίδια στα οποία είχε συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση! Σε 23 λεπτά έστειλε τη μπάλα τέσσερις φορές στα δίχτυα της «Ντέπορ», για να γίνει μόλις ο τέταρτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του θεσμού που πετυχαίνει καρέ, με τους Μάρκο Φαν Μπάστεν (με τη Μίλαν κόντρα στην IFK το 1992) και Σιμόνε Ιντζάγκι (με τη Λάτσιο κόντρα στη Μαρσέιγ το 2000). Μάντσεστερ Σίτι – Μονακό 5-3 (21/2/2017)

Απίστευτο παιχνίδι στο «Etihad» ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι που κυνηγούσε γι’ ακόμα μια χρονιά την ευρωπαϊκή υπέρβαση και τη Μονακό που είχε ομάδα η οποία έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του Championnat στο φινάλε εκείνης της σεζόν. Το βράδυ της 21ης Φλεβάρη του 2017 στο Μάντσεστερ, οι «πολίτες» βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ, όμως απάντησαν και πήραν τη νίκη με το τελικό 5-3 στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Γάλλους για τη φάση των «16» του Champions League. Τα γκολ των Μονεγάσκων ήταν αρκετά σημαντικά βάσει του κανονισμού του εκτός έδρας τέρματος και αποδείχθηκε και στον επαναληπτικό όπου το σύνολο του Λεονάρντο Ζαρντίμ έφτασε στην πρόκριση με τη νίκη που ήρθε με σκορ 3-1 στη ρεβάνς. Τρομερό γκολ πέτυχε ο αναγεννημένος, Φαλκάο, σμπαραλιάζοντας την άμυνα της Σίτι, δύο γκολ ο Αγουέρο κι ένα ο Man of the Match για εκείνη τη βραδιά, Λιρόι Σανέ, που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του αγώνα στο 82ο λεπτό με την ελπίδα το +2 στο σκορ να βοηθήσει… Μπορούσια Ντόρτμουντ – Μάλαγα 3-2 (9/4/2013)

Τρομερά δραματικό φινάλε στο Signal Iduna Park που έζησε τρομερές στιγμές βλέποντας την αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ να σκοράρει δυο φορές στις καθυστερήσεις για να πάρει τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Μπορεί το τρίτο γκολ από πλευράς Βεστφαλών για ορισμένα εκατοστά να έμοιαζε με οφσάιντ, ωστόσο, η ιστορία έγραψε πως ο επαναληπτικός της κόντρας με τη Μάλαγα ήταν ένα ματς στο οποίο μόχθησαν δυο ομάδες και στο τέλος… νίκησαν οι Γερμανοί. Η Ντόρτμουν παρέμεινε το μοναδικό κλαμπ δίχως ήττα στη διοργάνωση μέχρι κι εκείνη τη στιγμή, ενώ έγινε η πρώτη ομάδα που σκόραρε δις στις καθυστερήσεις, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον αλησμόνητο τελικό του 1999 στη Βαρκελώνη. Τσέλσι – Λίβερπουλ 4-4 (14/4/2009) Ένα από τα πιο διασκεδαστικά ματς στην ιστορία του θεσμού για τους ουδέτερους οπαδούς και ένα από τα πιο αγχωτικά ματς για τους φίλους των Τσέλσι και Λίβερπουλ. Το «Στάμφορντ Μπριτζ» φιλοξένησε μια από τις σπουδαιότερες μάχες αγγλικών ομάδων στ’ αστέρια, με τους «μπλε» να παίρνουν την πρόκριση με μεγάλη… τρομάρα από τους «κόκκινους», αφού το τελικό 4-4 τους οδήγησε στα ημιτελικά, σε συνδυασμό και με το 3-1 του «Άνφιλντ». Η ομάδα του Χίντινκ βρέθηκε πίσω με δυο γκολ στο ημίχρονο όταν το εκπληκτικό φάουλ του Αουρέλιο και το πέναλτι του Τσάμπι Αλόνσο έγραψαν το 2-0 για τη Λίβερπουλ, όμως στην επανάληψη θα γινόταν το… έλα να δεις! Εφτά λεπτά πριν το φινάλε ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ ήταν μπροστά με 4-3 και χρειαζόταν ακόμα ένα γκολ, όμως ο Λάμπαρντ έδρασε ως ηγέτης, πέτυχε δεύτερο γκολ στη βραδιά και οι Λονδρέζοι έφτασαν στη μεγάλη επιτυχία. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 4-2 (8/3/2005)

Μια κεφαλιά του Τζον Τέρι προκάλεσε σεισμό στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και η Τσέλσι βρέθηκε στο μονοπάτι για τα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2004-2005. Μέσα στο πρώτο 20λεπτο οι «μπλε» του Ζοσέ Μουρίνιο έδειχναν να κατατροπώνουν τη Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο, αφού οι Γκούντγιονσεν, Λάμπαρντ και Νταφ είχαν ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0 σε μια κλασσική ευρωπαϊκή βραδιά στο λονδρέζικο γήπεδο. Η αναμέτρηση αυτή έχει μείνει στην ιστορία από την απίστευτη κίνηση του «Ρόνι» να σκοράρει με το μυτάκι κάνοντας τη γνωστή κίνηση του «σβησίματος του τσιγάρου», αφήνοντας τον Πετρ Τσεχ απλά να βλέπει τη μπάλα να κατευθύνεται στην αριστερή του γωνία. Οι Άγγλοι οπαδοί θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους απόλυτα τυχερούς που παρακολούθησαν αυτή την εμπνευσμένη στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας, μέχρι φυσικά να πανηγυρίσουν έξαλλα για την κεφαλιά του Τέρι που σήμανε και την εξασφάλιση του «εισιτηρίου». Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου 2-1 (26/5/1999)

«Διάολε, ποδόσφαιρο…». Αυτή η ατάκα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά τη λήξη του τελικού της Βαρκελώνης και του έπους που έγραψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – που εκείνη τη σεζόν έφτασε στην κατάκτηση του τρεμπλ – συνοψίζει τα πάντα για την αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Καμπ Νόου» και άφησε τον κόσμο με γουρλωμένα μάτια και κομμένη ανάσα να παρακολουθεί τον τελικό του 1999. Ο Μάριο Μπάσλερ σκόραρε για τη Μπάγερν Μονάχου με απευθείας εκτέλεση φάουλ και στις καθυστερήσεις, πήρε σάρκα και οστά αυτό που λένε πως… ήταν γραμμένο στ’ άστρα. Μόνο έτσι μπορεί να το εξηγήσει κανείς αυτό που συνέβη. Οι Σέριγχαμ και Σόλσκιερ σκόραραν από εκτελέσεις κόρνερ στα λεπτά των καθυστερήσεων. Τρελοί πανηγυρισμοί, ο Σμάιχελ να κάνει τούμπες στην απέναντι εστία, οι Γερμανοί να έχουν πέσει στο χορτάρι, οι Άγγλοι να έχουν ανέβει στον ουρανό… Τι φινάλε… Μίλαν – Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πεν. 25/5/2005)

Το έπος της Κωνσταντινούπολης. Πόσο λίγος είναι αυτός ο τίτλος που δόθηκε σ’ εκείνο το τρομερό παιχνίδι από το οποίο πέρασαν κιόλας 13 χρόνια… Πόσο ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο η πίστη των οπαδών της Λίβερπουλ στην ομάδα τους και η στήριξή τους μετά το 3-0 από τη Μίλαν στο πρώτο ημίχρονο. Πόση ψυχή, τύχη, ικανότητα και μοίρα είχαν οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ για να φτάσουν στην ισοφάριση, πόσο ηρωικός ο Ντούντεκ στην παράταση και τα πέναλτι. Πόσο ποδόσφαιρο στο κλάμα του Στίβεν Τζέραρντ στο φινάλε… Η Λίβερπουλ έχει κάνει το μεγαλύτερο come-back όλων των εποχών δεδομένης της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί έπειτα από 45 λεπτά αγώνα και με δεδομένο πως κρινόταν το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Τέλος οι λέξεις. Απολαύστε το βίντεο… Πηγή: gazzetta.gr