Μπορεί οι ομάδες της Super League να είναι έτοιμες για τη σέντρα του νέου πρωταθλήματος, ωστόσο κάτι τέτοιο υπάρχει περίπτωση να μην συμβεί το προσεχές τριήμερο (25, 26 και 27 Αυγούστου), καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ ψήφισε το αίτημα για υποβιβασμό τριών ομάδων της Λίγκας (της 14ης, της 15ης και της 16ης), με την ταυτόχρονη άνοδο του πρωταθλητή της Β’ κατηγορίας, ενώ ο 13ος από τη μεγάλη κατηγορία θα δίνει μπαράζ με τον δεύτερο της Football League.

Η απόφαση αυτή πέρασε με ψήφους 10-6 και γίνεται αντιληπτό ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των ομάδων της Super League, με τον συνεταιρισμό να έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14:00 σήμερα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έκπληξη, καθώς το «3-1» πέρασε ως εισήγηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που συνεδρίασε χθες.

Η ενημέρωση της ΕΠΟ αναφέρει:

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρουσία του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ.Petr Fousek και του εκπροσώπου της UEFA κ. Άντζελο Ρηγόπουλου.

Απουσίασε το μέλος της Ε.Ε. κ. Κώστας Βρακάς.

Η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

  • Εγκρίνεται το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, και τροποποιείται το άρθρο 10, παρ. 2 της προκήρυξης της Super League, στην οποία προστίθεται διάταξη που προβλέπει τη διεξαγωγή αγώνα μπαράζ για την άνοδο μίας (1) ακόμα ομάδας στη νέα Super League1.

Κατά συνέπεια, το πλαίσιο ανόδου και υποβιβασμού των ομάδων προς και από τη Super League, ενόψει και της δημιουργίας της Super League2 διαμορφώνεται ως εξής: Στο τέλος της περιόδου 2018-19 από τη Super League θα υποβιβαστούν τρεις (3) ομάδες στη Super League2, από την Football League θα προβιβαστεί στη νέα Super League1 απευθείας μία (1) ομάδα, ενώ θα γίνει αγώνας μπαράζ μεταξύ της 13ης ομάδας της τελικής κατάταξης της Super League και της 2ης ομάδας της Football League για μια ακόμα θέση στη νέα Super League1.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 10 ψήφους, έναντι 6 ψήφων υπέρ της διάταξης της προκήρυξης της Super League, που προέβλεπε τον υποβιβασμό τριών (3) και την άνοδο μίας (1) ομάδας.

Η άνοδος/παραμονή στη νέα Super League1 θα κρίνεται σε διπλό αγώνα στις έδρες των δύο αντιπάλων. Η σειρά των αγώνων θα καθορίζεται με κλήρωση, εφαρμοζομένων των σχετικών διατάξεων του Κ.Α.Π.

Δημιουργείται άμεσα ειδική επιτροπή που θα δρομολογήσει τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για την ανεξάρτητη λειτουργία της νέας Super League2 και της νέας Football League, καθώς και το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Football League.

  • Εγκρίνεται το αίτημα της Super League για χορήγηση παράτασης ως τις 31 Αυγούστου 2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάθεση των τηλεοπτικών συμβολαίων των Π.Α.Ε. στην Ε.Π.Ο.
  • Εγκρίνεται το συνοπτικό πρόγραμμα της Super League περιόδου 2018-19.
  • Εξελέγη ο Πρόεδρος Εφετών κ . Νικόλαος Δαύρος, ως μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου στη θέση του παραιτηθέντος κ. Τζανάκη. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη η κα Ιωάννα Μαργέλλου-Μπουλταδάκη.
  • Θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Προέδρου της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν στις εκλογές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο του 2019. Η σχετική ομόφωνη απόφαση θα κοινοποιηθεί επίσημα στον κ. Τσέφεριν και την UEFA».

Αντιδράσεις από ΠΑΕ της Super League

Οι ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας της χώρας και με προστάτισσα την ΑΕΛ έχουν ήδη δείξει τάσεις αντίδρασης και δεν αποκλείεται να έρθει μέχρι και η ματαίωση της πρεμιέρας, κάτι που σημαίνει ότι ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα της χώρας μπαίνει για ακόμη μια φορά σε τριγμούς.

Η ανακοίνωση των «βυσσινί» αναφέρει: «Μετά από την σημερινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. να υποβιβασθούν τρείς ομάδες της SUPER LEAGUE και η τέταρτη από το τέλος να δίνει αγώνα μπαράζ με την δεύτερη ομάδα της FOOTBALL LEAGUE για την παραμονή στην SUPER LEAGUE 1 δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σήμερα ο εκπρόσωπος μας κ. Σωτήριος Μάρκου με την παρουσία του κ. Αλέξη Κούγια θα προβούν στις εξής ενέργειες:

  1. Θα ζητήσουν από το Δ.Σ. της SUPER LEAGUE να ανασταλεί η έναρξη του πρωταθλήματος για να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση.
  2. Θα ζητήσουν εξηγήσεις από τους κυρίους Μπαταγιάννη και Γκαγκάτση για το πώς τα δήθεν συμφωνηθέντα με τον υπουργό κ. Βασιλειάδη και την Διοίκηση της Ε.Π.Ο. για τον υποβιβασμό τριών μόνο ομάδων από την SUPER LEAGUE δεν αποφασίστηκαν τελικώς από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και εφόσον οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς θα υποβάλλουν πρόταση μομφής κατά των συγκεκριμένων δύο ατόμων».

Μετά την ομάδα της Λάρισας, σχετική ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Απόλλωνας Σμύρνης, η οποία αναφέρει: «Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης θεωρεί επιτακτική ανάγκη την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Super League μετά την απαράδεκτη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για τον υποβιβασμό τριών ομάδων και τη διεξαγωγή αγώνα μπαράζ ανάμεσα στη 13η ομάδα της Super League και τη 2η της Football League.

Η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες οι ομάδες είχαν ενημερωθεί για συμφωνία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και την ΕΠΟ για τον υποβιβασμό τριών ομάδων και την άνοδο μίας».

Επίσης, μια από τις ΠΑΕ που αναμένεται επίσης να αντιδράσουν σθεναρά σε αυτήν την προοπτική είναι ο Παναθηναϊκός, καθώς με το -6- με το οποίο ξεκινά τη σεζόν, είναι αρκετά πιθανό να… φλερτάρει με τον υποβιβασμό.