Το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουλίου 1930 και στην Ουρουγουάη ξεκινούσε το πρώτο Μουντιάλ, ένα τουρνουά που λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση που «τραβάει» τα βλέμματα όλου του φίλαθλου κόσμου.

Η ιδέα του Ζιλ Ριμέ να δημιουργηθεί μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετείχαν οι ισχυρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου υλοποιήθηκε στα γήπεδα της Ουρουγουάης το 1930, αφού τότε συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τη διακήρυξη της Δημοκρατίας της. Η Ουρουγουάη μάλιστα είχε κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια στο ποδόσφαιρο.

Την Ευρώπη εκπροσώπησε στη διοργάνωση μόνο η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία και το Βέλγιο, ενώ απουσίασαν Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Ελβετία. Οι απούσες ομάδες επικαλέστηκαν την μακρινή απόσταση, καθώς οι ποδοσφαιριστές τους δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Από τη διοργάνωση έλειπε και η Βρετανία, αφού οι ομάδες της είχαν αποχωρήσει από τη FIFA. Η διοργάνωση ξεκίνησε σαν σήμερα στις 13 Ιουλίου με τον αγώνα μεταξύ σε Γαλλία και Μεξικό, όπου νίκησε η Γαλλία με σκορ 4-1.

Ένας αξέχαστος τελικός



Στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου έφτασε η διοργανώτρια Ουρουγουάη και η Αργεντινή. Ο αγώνας της 30ης Ιουλίου διεξήχθη στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα όπου ξεχείλιζε ο φανατισμός ανάμεσα στους φιλάθλους. Η επίσημη καταγραφή θέλει να έχουν παρακολουθήσει τον αγώνα 93.000 θεατές, την ώρα που οι δύο ομάδες διαφωνούσαν ακόμα και για την μπάλα του αγώνα! Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 οπαδοί της Αργεντινής βρέθηκαν στο Μοντεβιδέο για το ματς, στο οποίο κέρδισε η Ουρουγουάη με 4-2.

Ακόμα και ο Βέλγος διαιτητής Τζον Λάνγκενους δεν ήθελε να ξεκινήσει ο αγώνας φοβούμενος για τη ζωή του. Η FIFA ωστόσο τον έπεισε λέγοντας ότι υπήρχε έτοιμο πλοίο για άμεση αναχώρηση σε περίπτωση που ο ίδιος ήθελε να αποδράσει.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15.30 και ο Ντοράδο σκόραρε για την Ουρουγουάη στο 12ο λεπτό και η Αργεντινή απάντησε με δύο γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ουρουγουάη ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ με τρία γκολ (Σέα, Ιριάντε και Κάστρο οι σκόρερ). Οι Ουρουγουανοί έγιναν οι πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο ποδόσφαιρο, ενώ στην Αργεντινή σημειώθηκαν επεισόδια στο προξενείο της Ουρουγουάης. Η επόμενη ημέρα κηρύχθηκε εθνική εορτή στην Ουρουγουάη.

Στους 18 αγώνες της διοργάνωσης του 1930, όπου συμμετείχαν 13 ομάδες, σημειώθηκαν συνολικά 70 γκολ και πρώτος σκόρερ ανακηρύχθηκε με 8 γκολ ο Αργεντινός Γκιγιέρμο Στάμπιλε.


Χάρτης των συμμετεχόντων στο 1ο παγκόσμιο κύπελλο