Ανοιχτό το «παράθυρο» του υποβιβασμού αλλά μόνο για τις ομάδες που θα είναι υπότροπες και δεν θα συμμορφώνονται με τα κριτήρια αδειοδότησης, άφησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θόδωρος Κουρίδης μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM. «Είχαμε fair play του Ολυμπιακού που ενώ δεν έχει προβλήματα, ήταν από τους βασικούς εισηγητές της απόφασης για μη υποβιβασμό των ομάδων σε πρώτη φάση», πρόσθεσε.

Ο Θόδωρος Κουρίδης με δηλώσεις του στην εκπομπή «Insiders» ξεκαθάρισε ότι τα κριτήρια από την UEFA για το θέμα της αδειοδότησης παραμένουν ακριβώς ίδια απλώς δεν θα ισχύει η ποινή του υποβιβασμού ενώ οι υπόλοιπες κυρώσεις (σ.σ απαγόρευση μεταγραφών) θα επιβάλλονται κανονικά.

Για το τι θα ισχύει με την αδειοδότηση στο εξής:

«Μία ομάδα που δεν θα έχει ξοφλήσει ή που δεν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της UEFA, δεν θα πάρει άδεια ούτε από την UEFA ούτε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό όμως δεν θα σημαίνει ότι υποβιβάζεται. Θα τις επιβάλλονται άλλες ποινές. Δεν θα κάνει μεταγραφές και θα υποστεί την αναγκαστική διαχείριση του 20% των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων».

Για τις ομάδες που χρωστάνε σε παίκτες:

«Θα τους δοθεί η ευκαιρία με την απόφαση που πήρε η Σούπερ Λίγκα να μειώσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα μέσω της απαγόρευσης μεταγραφών, ανανέωσης συμβολαίων και επιπλέον οι οφειλές της θα μπορούν να εξοφλούνται από το 20 % των τηλεοπτικών που δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό».

Αν το ποσό των χρεών είναι μεγαλύτερο από το 20%:

«Αν το 20 % δεν φτάνει για να καλύψει τα χρέη της μία ομάδα θα προβλέψουμε να υπάρχει ποινή για υποτροπή. Δηλαδή αν το κάνει συνέχεια και δεν έχουν γίνει προσπάθειες να φτιάξει τα οικονομικά της, τότε ναι, θα υποβιβάζεται. Πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από ώριμη σκέψη και όχι λόγω συμφερόντων… όπως γράφτηκε. Βλέποντας ότι δεν θα υπάρξει ελληνικό ποδόσφαιρο αν αρχίσουν να πέφτουν οι ομάδες που έχουν οικονομικά προβλήματα αμέσως, ήρθε αυτή η απόφαση. Έτσι μπορούν να νοικοκυρευτούν οι ομάδες. Είχαμε επίσης Fair play από τον Ολυμπιακό που δεν έχει προβλήματα και ήταν από τους κύριους εισηγητές αυτής της απόφασης.

Επίσης, αν τόσα χρόνια πρόσεχαν οι ομάδες τα φυτώρια όπως τους έλεγαν, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Πλέον, η ελληνική οικονομική συγκυρία έχει επίπτωση και στο ποδόσφαιρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που έβαζαν χρήματα στις ομάδες, έχουν τώρα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους. Μπορεί έτσι να γίνεται ένα συμμάζεμα και νομίζω ότι θα γίνει κάτι καλό. Θα δοθεί ευκαιρία στα νέα παιδιά…»

Πηγή: sport-fm.gr