Ολυμπιακός (Ξεκινάει την Τετάρτη (18/01, 21:45) με ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ)

Οι τουρκικές ομάδες ορίζουν τη μοίρα του
Ο Ολυμπιακός είναι ο άτυχος της υπόθεσης. Έπεσε με δύο τουρκικές ομάδες, την Εφές Αναντολού και τη Γαλατάσαραϊ. Όχι ότι είναι τα μεγαθήρια της Ευρώπης, αλλά το γεγονός ότι το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας φέτος γίνεται στην Κωνσταντινούπολη τους δίνει ένα παραπάνω κίνητρο. Επιπλέον ο Ολυμπιακός έδειξε ένα… προβληματάκι στα εκτός έδρας παιχνίδια. Με Κάχα Λαμποράλ και Καντού τα πάλεψε και έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, αλλά με Μπιλμπάο και Φενέρμπαχτσε Ούλκερ έχασε τον… μπούσουλα στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης.

Τη Νανσί τη βρήκε αποδεκατισμένη στη Γαλλία και παρόλο που έλειπε ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στην πέμπτη του αναμέτρηση μακριά από το ΣΕΦ. Αν λάβουμε υπόψη την εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στην Κωνσταντινούπολη απέναντι με τη «Φενέρ» συν τον παραπάνω φανατισμό που έχουν οι Τούρκοι φίλαθλοι όταν έχουν… μπροστά τους ελληνικούς συλλόγους, τότε αναμένεται πολύ δύσκολο το έργο του κυρίως στις αναμετρήσεις στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, οι δύο αυτές ομάδες έκαναν απρόσμενες ήττες στην έδρα τους, κάτι που δίνει ελπίδες στους «ερυθρόλευκους».

Η Εφές Αναντολού είναι πρώτη με 13 νίκες και 2 ήττες στο τουρκικό πρωτάθλημα, ενώ η Γαλατάσαραϊ είναι δεύτερη με 12 νίκες και 3 ήττες σε 15 αγώνες. Δεν είναι άτρωτες κάτι που φαίνεται και από την παρουσία τους στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Τρίτη από τον τρίτο όμιλο μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο πέρασε η Εφές με 5 νίκες και 5 ήττες, τρεις από τις οποίες μέσα στην έδρα της. Η «Γαλατά» πέρασε ως τέταρτη από τον τέταρτο όμιλο μαζί με Μπαρτσελόνα, Σιένα και Ούνιξ Καζάν έχοντας 4 νίκες και 6 ήττες, τρεις από τις οποίες εντός έδρας. Και οι δύο οι τουρκικές έπεσαν σε δύσκολους ομίλους, αλλά «παίζονται», καθώς εμφάνισαν ιδιαίτερα ασταθή απόδοση ανά τους αγώνες.

Η Γαλατάσαραϊ είναι αυτή που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ τον Σεπτέμβρη και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης μέσω των προκριματικών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει κάτι γιατί ο «Δικέφαλος του Βορρά» αντιμετώπιζε προβλήματα και δεν ήταν έτοιμος. Στη «Γαλατά» αγωνίζονται τρεις γνώριμοί μας και ο ένας του Ολυμπιακού. Ο Τζαμόντ Λούκας, ο οποίος πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Επίσης είναι ο… μπαρουτοκαπνισμένος πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, Γιάκα Λάκοβιτς, ο οποίος ξέρει από πρώτο χέρι πώς να κερδίζει την ομάδα του Πειραιά από τότε που το έκανε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Άλλος ένας παίκτης που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα είναι ο Εντέρ Αρσλάν, αλλά είχε αγωνιστεί για πολύ λίγο στον Πανιώνιο από το 2007.

Αυτό που κάνει εντύπωση με τη «Γαλατά» είναι ότι βασίζεται στο σύνολο των παικτών που διαθέτει, καθώς όλοι μπορούν σε κάθε παιχνίδι να το… πάρουν πάνω τους. Δεν έχει το πολύ μεγάλο όνομα. Χαρακτηριστικό ότι κανένας παίκτης της δεν έχει διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο. Ξεχωρίζουν Λούκσα Άντριτς με 9.8 πόντους και 3.6 ριμπάουντ με 59.4% στα δίποντα, αλλά και ο Γιάκα Λάκοβιτς με 9.4 πόντους, 2.8 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ με 58.8% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα.

Ο Σάσα Βούγιασιτς κάνει τη διαφορά για την Εφές κατευθείαν από το ΝΒΑ. Έχει 13.2 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ με 40.7% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα. Η μονομαχία του με τον Βασίλη Σπανούλη θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αξιοπρόσεκτος ο Κερέμ Τουντσερί που κάνει αθόρυβη αλλά υπερπολύτιμη δουλειά με 5.4 πόντους και 4.8 ασίστ. Ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς είναι το μεγάλο της «όπλο» κάτω από τη ρακέτα με 10.6 πόντους και 4.6 ριμπάουντ.

Το ακλόνητο φαβορί
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν η μοναδική αήττητη ομάδα στην πρώτη φάση των ομίλων, νικώντας δύο φορές τον Παναθηναϊκό και περνώντας από τον Β’ όμιλο της Ευρωλίγκας ως μόνη πρώτη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υπήρξε χρόνια βοηθός προπονητής στο λιμάνι, ο Γιόνας Καζλάουσκας υπήρξε τεχνικός του Ολυμπιακού (2004-06), ενώ δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος αναδείχθηκε και έγινε ο παίκτης που είναι τώρα φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα.

Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι που ξέρουν καλά τους «ερυθρόλευκους» συν τον Ραμούνας Σισκάουσκας που έχει αγωνιστεί παλαιότερα στον Παναθηναϊκό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι τρεις που την καθιστούν ως το φαβορί του ομίλου. Έχει τους ΝΒΑers, Αντρέι Κιριλένκο και Νέναντ Κρστιτς, οι οποίοι είναι από άλλον… πλανήτη με τις παραστάσεις που έχουν από τον μαγικό κόσμο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Η έδρα της δεν θεωρείται τόσο δυνατή. Μάλιστα, πολλοί την χαρακτηρίζουν… θέατρο και ο Ολυμπιακός έχει να… καυχηθεί ότι την έχει αλώσει όπως το 2007-2008 με το δίποντο του Λιν Γκριρ στην εκπνοή για τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ –χωρίς να έχει ανταπόκριση, καθώς είχε αποκλειστεί στη συνέχεια-, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι δύσκολη.

Η ΤΣΣΚΑ είναι μόνη πρώτη με 7 νίκες και 1 ήττα και 15 βαθμούς σε οκτώ αγώνες στο ρωσικό πρωτάθλημα, έχοντας χάσει μόνο από την αντίπαλο του Άρη στο Eurocup, Χίμκι, η οποία είναι τρίτη με 5 νίκες και 2 ήττες και 12 βαθμούς σε 7 αγώνες.

Για τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ δεν χρειάζονται περεταίρω συστάσεις. Ο Μίλος Τεόντοσιτς έχει 10.2 πόντους και 5.9 ασίστ με 62.9% στα δίποντα και 30.2% στα τρίποντα, ο Αντρέι Κιριλένκο έχει 13.8 πόντους με 9 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 2.2 κλεψίματα με 56.5% στα δίποντα και 60% στα τρίποντα, ενώ ο Νέναντ Κρστιτς έχει 15.6 πόντους με 7.1 ριμπάουντ και 58.3% στα δίποντα.

Παναθηναϊκός (Ξεκινάει την Πέμπτη (19/01, 21:45) με Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο στην Ιταλία)

Με… οδηγό τον Ολυμπιακό
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε σαφώς ποιο εύκολο όμιλο. Η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ που του ήρθε από τους ισχυρούς ήταν ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος όταν θα μπορούσε να του είχε πέσει η Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, είναι και αυτή μια τουρκική ομάδα και σίγουρα θα έχει την… πρεμούρα να φτάσει στο φάιναλ φορ που θα γίνει στο σπίτι της, ενώ το γεγονός ότι αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια ίσως να βοηθήσει τους «πράσινους».

Η «Φενέρ» τερμάτισε πρώτη από τον Α’ όμιλο της Ευρωλίγκας, στον οποίο συμμετείχε και ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, είχε το ίδιο ρεκόρ με αυτόν (6 νίκες και 4 ήττες, οι δύο από αυτές εντός έδρας), αλλά το γεγονός ότι τον είχε νικήσει με μεγαλύτερη διαφορά στην Κωνσταντινούπολη από αυτήν που είχε χάσει στο ΣΕΦ, τις έδωσε την πρωτιά. Στηρίζεται στον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς που έρχεται τις περισσότερες φορές από τον πάγκο και έχει 11.5 πόντους, 2.6 ριμπάουντ με 48.9% στα δίποντα και 43.3% στα τρίποντα. Ο Ρόκο Ούκιτς είναι ο μαέστρος της με 9.7 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ, ενώ βοηθούν εξίσου Τζέιμς Γκιστ, Κέρτις Τζέρελς και Ομέρ Ονάν που βγάζουν περίπου 9 πόντους ο καθένας ανά παιχνίδι.

Έχει μείνει πίσω στο τουρκικό πρωτάθλημα (5η με 10 νίκες και 5 ήττες) σε σχέση και με Γαλατάσαραϊ και Εφές Αναντολού, αλλά ήταν καλύτερη τουρκική ομάδα στην Ευρωλίγκα που τερμάτισε πρώτη στον Α’ όμιλο.

Ο Ντόμερκαντ έχει… άγριες διαθέσεις
Η Ούνιξ Καζάν είναι άπειρη από την Ευρωλίγκα, αλλά έχει κάποιους παίκτες όπως ο πρώην «ερυθρόλευκος» Χένρι Ντόμερκαντ, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές της στην πρόκριση στο Top 16 και γνωρίζει… πρόσωπα και πράγματα γύρω από το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και ο Λιν Γκριρ που έχει αγωνιστεί στον Πειραιά.

Η Ούνιξ έκανε απρόσμενα καλές εμφανίσεις στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας και πέρασε ως τρίτη από τον τέταρτο όμιλο μαζί με Μπαρτσελόνα, Σιένα και Γαλατάσαραϊ, έχοντας 7 νίκες και 3 ήττες, οι δύο από αυτές εντός έδρας. Κινητήριός της μοχλός ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Χένρι Ντόμερκαντ, με 16.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ με 55.8% στα τρίποντα. Ο Τερέλ Λίντεϊ τον ακολουθεί σε απόδοση, έχοντας 12.2 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ με 52.5% στα δίποντα και 37.9% στα τρίποντα.

Στο ρωσικό πρωτάθλημα είναι 7η με 3-3 και 9 σε έξι αγώνες. Δεύτερη η Κράσνονταρ με 5 νίκες και 3 ήττες και 13 βαθμούς, 3η η Χίμκι με 5 νίκες και 2 ήττες και 12 βαθμούς σε 7 αγώνες, Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και Σαμάρα ακολουθούν με 4 νίκες και 4 ήττες και 12 βαθμούς, έκτη η Σπαρτάκ Πριμόριε με 4-3 και 7 βαθμούς σε 11.

Αντάμωση με Φώτση, Νίκολας και… Μπουρούση
Η Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο είναι το ερωτηματικό του ομίλου. Από το πώς θα παρουσιαστεί αυτή θα εξαρτηθεί και η τελική κατάταξη. Μέχρι τώρα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά, καθώς προκρίθηκε σχεδόν από… σπόντα. Το γεγονός ότι έχει τρεις παίκτες που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τους «πράσινους», την κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Ο Αντώνης Φώτσης υπήρξε για χρόνια… σημαία του «τριφυλλιού», ο Ντρου Νίκολας πέρασε τρεις ουσιαστικές και αποδοτικές σεζόν στον Παναθηναϊκό (2008-11), ενώ και ο Γιάννης Μπουρούσης είχε ουκ ολίγες «διαμάχες» με τον αθηναϊκό σύλλογο, όντας παίκτης του Ολυμπιακού. Από την άλλη θα μπορούσε να πει κανείς πως ο «Ζοτς» τους ξέρει καλά και γνωρίζει τον τρόπο που θα τους σταματήσει. Ωστόσο, το κίνητρο αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο από τη μεριά των συγκεκριμένων παικτών και αναμένονται μεγάλες μάχες.

Η Αρμάνι Μιλάνο είναι δεύτερη μαζί με Σκαβολίνι, Καντού και Σόλαρ με 10 νίκες στο ιταλικό πρωτάθλημα με μόνη πρώτη και αήττητη τη Σιένα. Πέρασε από το… παράθυρο και με συνδυασμούς αποτελεσμάτων από τον τρίτο όμιλο της Ευρωλίγκας. Είχε ρεκόρ 4 νίκες και 6 ήττες, τρεις από τις οποίες εντός έδρας. Η φυγή του Ντανίλο Γκαλινάρι για το ΝΒΑ την επηρέασε και παραλίγο να της στοιχίσει ανεπανόρθωτα αφού κάποια στιγμή είχε 4 συνεχόμενες ήττες. Πλέον, περιμένει πολλά από τους Μαλίκ Χέρστον, ο οποίος έχει 13.9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ με 61.1% στα τρίποντα, αλλά και από τον Γιάννη Μπουρούση που έχει 10.5 πόντους και 6.5 ριμπάουντ με 54.7% στα δίποντα.

Συμπέρασμα
Ο Ολυμπιακός έχει τις προσθήκες των Τζόι Ντόρσεϊ και Έισι Λο. Θεωρητικά δεν μπορεί να παρουσιαστεί χειρότερος από ό, τι στην πρώτη φάση και αν δείξει μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εκτός έδρας παιχνίδια –γιατί στα εντός δείχνει να το… έχει- μπορεί να προκριθεί.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Ωστόσο, το καλό διάστημα της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όλα αυτά τα χρόνια είναι από τον Ιανουάριο και μετά. Οπότε όλοι περιμένουν το καλό πρόσωπο των «πρασίνων» να εμφανιστεί τώρα που ξεκινούν τα κρίσιμα ματς, τα οποία και συνήθως αφυπνίζουν τους μεγάλους συλλόγους.

Πηγή: sday.gr