Την άποψη πως ένα πρωτάθλημα με 16 ομάδες θα το προτιμούσαν όλοι εξέφρασε ο Σοφοκλής Πιλάβιος, μιλώντας στη Nova. Παράλληλα, όμως ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναγνωρίζει πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πιθανό να οδηγήσει σε μια Σούπερ Λίγκα με 14. Ανανέωση του συμβολαίου του Σάντος για άλλα δύο χρόνια στην Εθνική ομάδα θα είναι η πρότασή του.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πιλάβιος στο συνδρομητικό κανάλι:

Για τις νέες διώξεις: «Περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Για το αν θα είναι 14 ή 16 οι ομάδες, το λόγο έχει η Λίγκα. Σε συζήτηση που είχα και με τον κ. Κομνηνό και με άλλους μου είπαν πως αν πάμε μέχρι τέλη Οκτωβρίου, μπορούν να είναι 16 οι ομάδες. Κανείς, ούτε εγώ, δεν θέλει πρωτάθλημα 14 ομάδων. Υπάρχουν όμως τρία πράγματα σε εξέλιξη: η υπόθεση των διώξεων, των πλαστών, των αδειοδοτήσεων. Το αυτοδιοίκητο είναι αυτοδιοίκητο. Τέλος. Δεν το αμφισβητεί η Πολιτεία. Κάποιος παρεμβάσεις γίνονται από πολιτικούς, όχι από την Πολιτεία».

Για τη διαιτησία: «Πάντα θα υπάρχει καχυποψία, ας μην γελιόμαστε. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Στο θέμα των προπονητών έχουμε συμβληθεί με τις Γυμναστικές Ακαδημίες και δίνουμε εμείς, η UEFA τα μαθήματα. Η διαιτησία είναι πολύ μεγάλο θέμα. Τα βήματα της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης έχουν γίνει. Φέτος μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό απέτυχαν στις εξετάσεις. Η αλλαγή στη ΚΕΔ και η προσθήκη επιπλέον διαιτητών θα βοηθήσουν. Σαφώς και οι παράγοντες παίζουν το ρόλο τους».

Για το αυτοδιοίκητο: «Θα πρέπει να καθορίσουμε τι είναι δημόσιο συμφέρον. Υπήρξε κάποια κυβέρνηση που είχε βάλει απαγόρευση μεταγραφών για χρέη. Αυτό όμως, το καθορίζουμε εμείς».

Για τους βαθμούς δικαιοσύνης και τις προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια: «Ο ΟΦΗ ήταν η πρώτη ομάδα στην οποία θέσαμε το θέμα με τα πολιτικά δικαστήρια, αυτό έγινε στη Λάρισα στις Σέρρες και τον Ιωνικό, οι οποίες αποσύρθηκαν. Ο Ηρακλής δεν το έκανε. Το Διαιτητικό Δικαστήριο επιλαμβάνεται θεμάτων στα οποία δεν μπορούν να το κάνουν τα άλλα. Υπάρχει από το 2007 και ποτέ δεν έγινε αντίστοιχος ντόρος. Υπάρχουν καλές, κακές ή περίεργες αποφάσεις, αλλά δεν είναι η θέση μου να τα σχολιάσω. Πιθανότατα θα ζητήσουμε τακτικούς δικαστές. Σκεφτείτε να πεις στην Ελλάδα, αυτό που συμβαίνει στην UEFA, να δικάζουμε και να μην παρίσταται κανείς. Έχουμε συνεργασία με δυο δικηγορικά γραφεία για να δούμε πού υπάρχει πρόβλημα. Για τις αδειοδοτήσεις ίσως δεν πείθουμε παρά το γεγονός ότι έχει πιστοποίηση το τμήμα. Όλοι κάνουμε τα λάθη μας και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αυτά που γίνονται φέτος, δεν έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχουν τιμωρίες και ποινές. Αυτό δεν είναι στα συν της ΕΠΟ και είναι τα πλην; Αν εμείς επηρεάζουμε τις αποφάσεις των οργάνων, θα ήμασταν μαζοχιστές. Δεν θα είχαμε διώξεις, θα βάζαμε μικρά πρόστιμα και γεια σας».

Για την κόντρα με τον Ηρακλή: «Για δικαστικές εκκρεμότητες που τρέχουν δεν μπορώ να σχολιάσω. Εγώ είμαι εύκολος στόχος. Εμείς δεν έχουμε ούτε εφημερίδες ούτε φιλάθλους. Αν είχαμε πέντε εφημερίδες δεν θα είχαμε τέτοια αντιμετώπιση. Φτάνει να δείτε το υπόμνημα που έχει στείλει ο Ηρακλής στο CAS και θα καταλαβαίνατε. Τον συμπαθώ πολύ ως ομάδα και τους παίκτες που έχει αναδείξει και δεν έχω καμία προσωπική κόντρα. Αυτές είναι αποφάσεις δικαστηρίων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιταχτούμε λιγάκι και στον καθρέφτη και να βλέπουμε και τα δικά μας λάθη. Δεν είναι δυνατό να λέει κάποιος για την πλαστή ενημερότητα ότι είναι ένα γραφειοκρατικό λάθος. Αν ένας ποδοσφαιριστής Χ δεν δέχεται τον διακανονισμό που του προτείνει μια ομάδα, ο φάκελός της δεν περνάει. Δεν μπορούμε όμως να τα βγάζουμε και να θίγουμε προσωπικά δεδομένα όταν ελέγχουμε τα στοιχεία για αδειοδότηση».

Για τη βία: «Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες θα βοηθήσουν. Η ΕΠΟ δεσμεύεται πως μόνο διαπιστευμένοι σεκιούριτι θα βρίσκονται στα γήπεδα. Δημιουργήθηκε ένας σκληρός πειθαρχικός κώδικας, ο οποίος βεβαίως θα ισχύσει».

Για το Διαιτητικό Δικαστήριο: «Το CAS είναι για όλο τον κόσμο, όμως για την αδειοδότηση και αυτό είπε πως αρμόδιο είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο. Θα πρέπει όμως, να τα δούμε όλα γιατί υπάρχουν πολλές επιτροπές. Φαίνεται πως αργεί φέτος γιατί έχουν συμβεί πάρα πολλά. Δεν είχαμε ένα θέμα και μία απόφαση».

Για την Εθνική ομάδα και τον Φερνάντο Σάντος: «Καταρχήν ο κύριος Σάντος έχει εκπονήσει ένα πάρα πολύ σημαντικό σχέδιο. Καταρχήν να σας πω πως και εμείς όπως και όλος ο κόσμος υποφέρουμε οικονομικά από έλλειψη επιχορηγήσεων. Νομίζω πως πρέπει να αρχίσουμε με την Εθνική ομάδα κάτω των 15 ετών. Για να έχουμε μια βάση δεδομένων και του υλικού που έχουμε στη διάθεση μας.

Ο απολογισμός της πορείας της Εθνικής είναι θετικός δεν έχουμε ηττηθεί και δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα με την Κροατία. Θέλω να καλέσω τον κόσμο στο παιχνίδι με την Κροατία που ίσως κρίνει και την πρόκριση, να γεμίσει το γήπεδο γιατί το αξίζει η ομάδα . Θέλω να σας πω την προσωπική μου άποψη για τον κ. Σάντος. Πρέπει να παραμείνει για πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα. Εγώ θα ανανέωνα τον κ. Σάντος για άλλα δύο χρόνια από τώρα. Ελπίζω να συμφωνούν και οι υπόλοιποι στο Δ.Σ.. Εμένα αυτή θα είναι η πρότασή μου. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την παρουσία του κ. Σάντος. Δεν έχουμε συζητήσει για το συμβόλαιο του. Αυτό θα γίνει στο Δ.Σ. με τα υπόλοιπα μέλη».

Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: «Να γίνουν δύο οι επαγγελματικές κατηγορίες. Όταν τελειώσει το θέμα με τις διώξεις θα τα δούμε όλα».

Για το Κύπελλο: «Αυτά που έγιναν δεν έχουν ξαναγίνει, αλλά θα προλάβουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Είμαστε σε συνεργασία με τη Σούπερ Λίγκα για τις ημερομηνίες».

«Ήταν εδώ η FIFA την περασμένη εβδομάδα κι έκανε μια ανάλυση για το πώς λειτουργεί η ΕΠΟ. Βρήκε πολλά θετικά και πολλές αδυναμίες. Περιμένουμε ένα report την επόμενη εβδομάδα και αναμένουμε κι εμείς κάποια στελέχη και αυτό νομίζω πως είναι θετικό».

Τέλος, ο κ. Πιλάβιος μίλησε και για τις αποφάσεις για τις εθνικές ομάδες: «Πλέον θα υπάρχουν κεντρικά τηλεοπτικά δικαιώματα και η Εβδομάδα του ποδοσφαίρου. Αλλάζει το καλεντάρι και τα ματς θα γίνονται Πέμπτη και Τρίτη. Ανάμεσα στα δύο ματς χάνεται μια μέρα, αλλά όπως συμβαίνει και στο Champions League θα υπάρχουν κοινές διαφημίσεις. Η ΕΠΟ δεν θα μπορούσε να πάρει από κανένα ελληνικό κανάλι τα χρήματα που θα βάζει τώρα στα ταμεία της, ενώ είχαμε και το θέμα στο ματς με το Ισραήλ. Η Εθνική ομάδα παραμένει σε ελεύθερο κανάλι, αλλά στο «week of football» τα συνδρομητικά θα μπορούν να δείχνουν παιχνίδια άλλων χωρών».

Πηγή: sport-fm.gr