Υπερήφανος που φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος δήλωσε ο Κώστας Κουφός, Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ 2011. «Νιώθω ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλά», τόνισε ο διεθνής σέντερ για το Ευρωμπάσκετ και έκανε λόγο για καλό κλίμα στις τάξεις της ομάδας και στάθηκε στη χημεία των νέων παικτών με των… παλιών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Κουφού στον «Τύπο της Κυριακής»

-Για την αγάπη του για την Ελλάδα:
«Αισθανόμαστε (οι Ελληνοαμερικανοί) περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε. Πρώτα είμαστε Έλληνες και μετά Αμερικανοί. Θέλουμε να παίζουμε καλά για να κάνουμε υπερήφανους τους συμπατριώτες μας. Η μητέρα μου γεννήθηκε στην Ελλάδα, εγώ νιώθω 100% Έλληνας. Θα είμαι εδώ και τα επόμενα χρόνια και ο βασικός στόχος μου είναι να βοηθήσω την Εθνική όσο περισσότερο μπορώ».

-Για την απουσία σημαντικών παικτών από την Εθνική ομάδα:
«Έχουμε νέους παίκτες με ταλέντο και βετεράνους με εμπειρία και μεγάλη αξία. Ο συνδυασμός είναι καλός και η χημεία σωστή. Αυτό είναι το μυστικό μας και η σκληρή καθημερινή δουλειά. Οι πιο παλιοί δείχνουν και σε μας το δρόμο και νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στην Λιθουανία».

-Για την προηγούμενη παρουσία του στην Εθνική ομάδα υπό τις οδηγίες του Γιόνας Καζλάουσκας:
«Ο Καζλάουσκας ήταν πολύ καλός προπονητής, το ίδιο και ο Ζούρος. Και οι δύο πιστεύουν στους παίκτες του και αυτό είναι σημαντικό, διότι έτσι αποκτούμε αυτοπεποίθηση. Είμαστε μια ομάδα που χτίζεται γρήγορα και όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε. Ο κ.Ζούρος είναι προσανατολισμένος περισσότερο στην άμυνα και αυτό είναι καλό, διότι η άμυνα είναι εκείνη που οδηγεί την επίθεση».

-Για το κλίμα στις τάξεις της Εθνικής:
«Όλοι έχουμε ταιριάξει. Υπάρχουν βέβαια κάποιες διαφορές ηλικίας, αλλά όλοι φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε νέοι και περνάμε καλά. Κι όταν αρχίζει η δουλειά μέσα στο γήπεδο, είμαστε αποφασισμένοι να την τελειώσουμε. Ο Ζήσης είναι ηγέτης. Το ίδιο και ο Μπορούσης, ο Φώτσης, όλα τα μεγαλύτερα σε ηλικία και πιο έμπειρα παιδιά μας καθοδηγούν».

-Για τους στόχους στο Ευρωμπάσκετ:
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Νιώθουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε μακριά, αλλά το πιο σημαντικό είναι να προχωράμε μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε βαθιά στο μέλλον. Πιστεύουμε στους εαυτούς μας και αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι μεγάλη πρόκληση για μας. Είμαστε έτοιμοι να την αποδεχθούμε».

-Για το ενδεχόμενο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Ήταν πάντα όνειρο για μένα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξέρουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόκριση μας μέσω του Ευρωμπάσκετ, αλλά επαναλαμβάνω δεν μπορούμε να κοιτάζουμε τόσο μακριά τώρα. Πρέπει να προχωράμε βήμα βήμα».

-Για τον ρόλο του στην «νέα» Εθνική ομάδα:
«Όταν μου δίνεται χρόνος να παίξω, κάνω τα πάντα για να είμαι παραγωγικός. Αυτή είναι η νοοτροπία μου. Είτε αγωνιστώ για δύο είτε για 20 λεπτά. Θα παίξω το ίδιο δυνατά και θα προσπαθήσω να βοηθήσω. Ο Θεός με ευλόγησε με ταλέντο, ύψος και δυνατότητες, και είναι στο χέρι μου να τις αξιοποιήσω στο γήπεδο. Παράλληλα, θέλω να είμαι καλός άνθρωπος έξω από το παρκέ. Αλλά όλα αυτά πάντα μέσα στο πλαίσιο της ομάδας. Γιατί χωρίς την ομάδα είσαι ένα τίποτα».

-Για το lock-out στο ΝΒΑ και την παρουσία του στους Ντένβερ Νάγκετς:
«Έχω αυτοπεποίθηση και νομίζω ότι έχω καλό ρόλο στους Νάγκετς. Είμαι ακόμα νέος και δεν νιώθω ότι πρέπει να αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Θέλω μόνο να παίζω δυνατά. Και τώρα ο στόχος μου είναι να βοηθήσω τη χώρα μου και την εθνική της ομάδα να κερδίσει παιχνίδια και τίτλους. Αν και το μυαλό μου είναι στην Εθνική, πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει σεζόν φέτος στο ΝΒΑ. Εγώ πάντως έχω συμβόλαιο με τους Νάγκετς και δεν σκέφτομαι κάτι άλλο».