Ο τρίτος συνεχόμενος αποκλεισμός της Ιταλίας από το Μουντιάλ έφερε τελικά την παραίτηση του Γκαμπριέλε Γκραβίνα από τη θέση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.
Η ήττα από τη Βοσνία στη διαδικασία των πέναλτι προκάλεσε τεράστιο σοκ στην Ιταλία καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η εθνική τους ομάδα θα απουσίαζε και πάλι, για τρίτη συνεχόμενη φορά, από το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το αποτέλεσμα στη Ζένιτσα πάγωσε τους πάντες και προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόντι, να ζητάει δημοσίως την παραίτηση του Γκραβίνα. Αυτό έγινε την Τετάρτη (1/4) και μία μέρα μετά ο Γκραβίνα όντως παραιτήθηκε.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIGC) θα γίνουν στις 22 Ιουνίου, με την προθεσμία για κατάθεση υποψηφιότητας να εκπνέει στις 13 Μαΐου, και αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει και ο Τζενάρο Γκατούζο, ο οποίος όταν είχε αναλάβει την εθνική Ιταλίας είχε πει πως «αν δεν προκριθούμε στο Μουντιάλ θα μετακομίσω πολύ μακριά από την Ιταλία».