Είναι ένα τρόπαιο που εγκλωβίζει το μάτι και εξάπτει τη φαντασία. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του Jon Marshall, κάθε εξαγωνική ράβδος συμβολίζει μία από τις 32 ομάδες των ομίλων και «την πτήση της μπάλας όταν χτυπηθεί ένα ελεύθερο λάκτισμα προς το τέρμα».

Η υλοποίηση του οράματος του Marshall το τρόπαιο UEFA Europa Conference League δεν ήταν απλή για τον Όμιλο Iaco με έδρα το Avellino, όπως εξηγεί ο CEO Iakovacci. «Είναι πολύ δύσκολο να λυγίσεις πολύτιμα μέταλλα. Πρέπει να γίνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με εργαλεία χειρός. Η εύρεση του τρόπου κατασκευής αυτών των μακριών κομματιών χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο. Ο χειρισμός και το γυάλισμά τους ήταν πρόκλησηκαι απαιτούσε πολλές προσπάθειες με διαφορετικά μεθόδους» εξήγησε.

Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της UEFA η όλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε κυρίως με το χέρι, με μηχανήματα ακριβείας που εμπλέκονται για περίπου το ένα τρίτο της διαδικασίας. «Τα πάντα, από τις προκλήσεις της γεωμετρίας μέχρι το υλικό μας έδωσαν τεράστιο κίνητρο για να προσφέρουμε κάτι με τη μέγιστη ποιότητα» λέει ο Iacovacci.

«Έχουμε δουλέψει σε πολλά κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Henri Delaunay Cup και του Nations League, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα τρόπαια μας. Είναι μοντέρνο και κλασικό ταυτόχρονα και πολύ κομψό. Θα είναι πολύ συναισθηματικό όταν ο νικητής αρχηγός το σηκώσει στον ουρανό για πρώτη φορά».

Η έννοια του «ανοιχτού»

«Η έννοια του ανοιχτού διατρέχει αυτό το έργο: η UEFA ανέπτυξε αυτό το τουρνουά για να ανοίξει μια ευκαιρία δόξας για συλλόγους από μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις. Έτσι καταλήξαμε σε μια κυριολεκτική εκδήλωση ανοιχτότητας, ανάμεσα στις ράχες. Θα δείτε το τα πρόσωπα των παικτών στο κάτω μισό του κυπέλλου όταν το σηκώνουν και το περνούν γύρω-γύρω και τα χρυσά τμήματα θα παράγουν μια ζεστή λάμψη στις εκφράσεις χαράς τους» επισημαίνει ο Marshall.

«Αυτό ήταν πραγματική τιμή και ελπίζουμε ότι ο ανταγωνισμός και το τρόπαιο θα υπάρχουν για πολύ, πολύ καιρό» προσθέτει ο σχεδιαστής του τροπαίου.