Τις 25 πόλεις που είναι υποψήφιες για τη διοργάνωση και φιλοξενία των 13ων Gay Games το 2030 ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ομοφυλοφιλικών Αγώνων (Federation of Gay Games ή FGG) και η Αθήνα είναι μέσα σε αυτές!

Τα Gay Games ή αλλιώς «Ολυμπιακοί Αγώνες για ΛΟΑΤΚΙ» εγκαινιάστηκαν για πρώτη φορά το 1982 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, με την τελευταία διοργάνωση να φιλοξενείται σε Χονγκ Κονγκ και Γουαδαλαχάρα (Μεξικό) το 2022 και την επόμενη το 2026 στη Βαλένθια. Πρόκειται για μία γιορτή του αθλητισμού, που συνδυάζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες και συμμάχους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

25 πόλεις από όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν την 13η διοργάνωση των Gay Games το 2030, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση.

«Αυτό το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση των Gay Games 2030 σπάει ρεκόρ και καταδεικνύει ένα πραγματικά παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό κίνημα που αφορά σε περιοχές από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπεύθυνος επιλογής τοποθεσίας της ομοσπονδίας, Austin Manning.

«Καθώς οι περιοχές και οι χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναλαμβάνουν νομοθετική και κοινωνική δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία οδών για ισότητα για όλους, η μακρά λίστα για το 2030 περιλαμβάνει 25 πόλεις που έχουν δεσμευτεί να ενδυναμώσουν, να αναδείξουν και να γιορτάσουν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι 25 πόλεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τους Gay Games XIII το 2030 είναι: Αδελαΐδα, Μελβούρνη, Περθ (Αυστραλία), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Έντμοντον, Βανκούβερ (Καναδάς), Φρανκφούρτη (Γερμανία), Αθήνα (Ελλάδα), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Κέιπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), Ταϊπέι (Ταϊβάν), Λίβερπουλ, Λονδίνο (Μ. Βρετανία), Ατλάντα, Μπέρμιγχαμ, Βοστώνη, Ντένβερ, Χονολουλού, Μαϊάμι, Μινεάπολις, Oak Creek, Σαν Αντόνιο, Σαν Ντιέγκο και Σιάτλ (ΗΠΑ).

Η χώρα που θα φιλοξενήσει τελικά τους αγώνες Gay Games θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2025.