Η ελλιπής ΑΕΚ πήγε στο Άμστερνταμ με στόχο έστω την ισοπαλία κόντρα στον Άγιαξ για να πάρει την 3η θέση στον όμιλο του Europa League και να συνεχίσει στο Europa Conference League αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-1 και λέει «αντίο» στην Ευρώπη για φέτος, στρέφοντας την προσοχή της αποκλειστικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο πλέον.

Όλοι περίμεναν ότι θα γινόταν ένα ανοιχτό παιχνίδι και η επιβεβαίωση δεν άργησε καθόλου να έρθει αφού ήδη στο 11′ το σκορ ήταν… 1-1! Οι Ολλανδοί ήταν αυτοί που προηγήθηκαν στο 5′ με την κεφαλιά του Άκπομ μετά την άστοχη έξοδο του Αθανασιάδη, για να απαντήσουν οι Κιτρινόμαυροι στο 11′ με την ωραία κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία μετά την εκτέλεση φάουλ του Ελίασον.

Λίγα λεπτά μετά μάλιστα, στο 18′, ο δικέφαλος αετός άγγιξε το 1-2 αλλά ο Ράμαι κατάφερε να αποκρούσει με το ένα χέρι το δυνατό σουτ του Τσούμπερ, για να έρθει δύο λεπτά μετά η ψυχρολουσία για την πρωταθλήτρια Ελλάδας: Κάθετη του Χάτο για τον Τέιλοτ, ο Μουκουντί… απουσίαζε και ο μέσος του Άγιαξ νίκησε με διαγώνιο τελείωμα τον Αθανασιάδη για το 2-1. Έτσι, η ΑΕΚ βρέθηκε και πάλι πίσω στο σκορ και προσπάθησε να αντιδράσει ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα μπήκε δυνατά στην επανάληψη και είχε δύο τελικές προσπάθειες με Τσούμπερ και Ελίασον στα πρώτα λεπτά, δείχνοντας αποφασισμένη να κυνηγήσει την ισοφάριση. Γρήγορα όμως και συγκεκριμένα στο 56′ προδόθηκε από τα λάθη των Άμραμπατ και Αθανασιάδη που… χάρισαν το 3-1 στον Άκπομ, με τα πράγματα να γίνονται πάρα πολύ δύσκολα πλέον. Η Ένωση θα μπορούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι στο 63′ με το σουτ του Λιβάι Γκαρσία που έφυγε ελάχιστα άουτ και από εκεί και πέρα, έχοντας αποδεχθεί τη μοίρα της, θα μπορούσε να δεχθεί και τέταρτο γκολ.

Ο λόγος που δεν συνέβη αυτός ήταν ο… Αθανασιάδης, ο οποίος ήταν ο χειρότερος παίκτης της μέχρι να γίνει το σκορ 3-1 και ο καλύτερός της από εκείνο το σημείο κι έπειτα, λέγοντας σε αρκετές περιπτώσεις «όχι» στον Άκπομ που προσπαθούσε για το 4-1 και το χατ-τρικ, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Γεγονός, πάντως, που μάλλον δεν στενοχώρησε και ιδιαίτερα τον Άγιαξ από τη στιγμή που πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε και θα συνεχίσει στην Ευρώπη, έστω στο Conference League.

Άγιαξ (Τζον Φαν Σιπ): Ραμάι, Σόσα, Χάτο, Σούταλο, Ρενς (74′ Χόιερ), Ταχίροβιτς, Τέιλορ, Χλίνσον (86′ Μικαουτάτζε), Άκπομ, Φορμπς (62′ Γκάει), Μπρόμπεϊ (46′ Μάρτα).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Χατζισαφί, Μουκουντί (83′ Γαλανόπουλος), Βίντα, Ρότα, Σιμάνσκι (91′ Μοχαμάντι), Μάνταλος, Άμραμπατ (60′ Πισάρο), Ελίασον, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (83′ Γιόνσον).