Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αγγλίας, της Τότεναμ και της Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων, ο Γκάρι Λίνεκερ, αποκάλυψε πρόσφατα μιλώντας σε podcast την αντίδραση που είχε όταν δοκίμασε snus για πρώτη φορά στη ζωή του.

Ο νυν παρουσιαστής του BBC αναφέρθηκε στην εμπειρία του στο podcast «Rest Is Football» με τους Μάικα Ρίτσαρντς και Άλαν Σίρερ και είπε πως πήρε το προϊόν λίγες ώρες πριν από την έναρξη του EURO 2020 (που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 λόγω του Covid-19). Κι ενώ του το πρόσφεραν άτομα που έκαναν χρήση για καιρό, εκείνος αρνήθηκε, αλλά τελικά υπέκυψε και πήρε λίγο μαζί του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε.

«Επτά ώρες απόλυτο βασανιστηρίου»

«Ξαφνικά άρχισα να νιώθω ζάλη. Κάθομαι στο κρεβάτι, ήμουν γυμνός κι έβγαλα αυτό το πράγμα που είχα βάλει στο στόμα μου και το πέταξα», είπε και συνέχισε: «Ίδρωνα και πάγωνα, ο ιδρώτας είχε κάνει λίμνη στο πάτωμα και δεν μπορούσα να κουνηθώ. Σκεφτόμουν “τι μου έκαναν”. Τελικά, κάθομαι στο πάτωμα και σύρθηκα στην τουαλέτα σα φίδι και πριν φτάσω άρχισα να ξερνάω παντού. Με τα πολλά πήγα στο κρεβάτι μου και κοίταξα το ρολόι και ήταν επτά το πρωί. Πέρασα επτά ώρες απόλυτου βασανιστηρίου».

Ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Premier League

Τον Μάρτιο του 2023 η ιστοσελίδα «The Athletic» πραγματοποίησε έρευνα για τη διαδομένη χρήση του snus στα αποδυτήρια των ομάδων της Premier League, αναφέροντας πως πολλοί ποδοσφαιριστές έκαναν χρήση του προϊόντος που μπορεί να μην είναι απαγορευμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν επιτρέπεται η πώλησή του, με αποτέλεσμα οι παίκτες να το βρίσκουν από Σκανδιναβικές χώρες όπου κι εκεί χρησιμοποιείται ευρέως.

Το προϊόν νικοτίνης βοηθά πολλούς παίκτες – ειδικότερα όσους καλούνται να παλέψουν με το άγχος και το στρες – να χαλαρώσουν. Άλλοι έχουν αναφέρει πως τους βοηθάει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι. Φαίνεται πως η επίδραση που έχει σε κάθε οργανισμό είναι διαφορετική. Ο πρώην προπονητής της Σάντερλαντ, ο Λι Τζόνσον έκανε λόγο πως τέσσερις στους δέκα παίκτες στις μικρές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου έκαναν χρήση. Στην Premier League υπήρχαν εκτιμήσεις για περίπου 30%. Έχουν καταγραφεί περιστατικά χρήσης snus από παίκτες όπως ο Τζέιμι Βάρντι, ο Μάρκους Ράσφορντ, ο Βίκτορ Λίντελοφ, ο Έμιλ Κραφτ και πολλούς άλλους.

Αυτό οδήγησε στην έναρξη επίσημης έρευνας από το συνδικάτο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Αγγλία, το PFA, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τί μπορεί να προκαλέσει η εκτεταμένη χρήση της ουσίας. «Υπάρχει μεγάλος βαθμός ανησυχίας στην ποδοσφαιρική κοινότητα για τη χρήση του snus από τους παίκτες και τον πιθανό αντίκτυπο που έχει στο επίπεδο ζωής τους και στην απόδοσή τους», είπε ο δρ. Ντάνιελ Ριντ, υπεύθυνος για την έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024.