Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μαθητές από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης που βρέθηκαν ημιλιπόθημα στην τουαλέτα του σχολείου τους, φαίνεται ότι έκαναν χρήσης ουσιών και συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν στικάκια, σακούλες νικοτίνης γνωστά ως snus.

Το snus είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ των νέων και πρόκειται για νικοτίνη που περιέχεται σε σακουλάκι, το οποίο ο χρήστης τοποθετεί μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων μέχρι να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Προέρχεται από μία παραλλαγή ξηρού ταμπάκο, που αναπτύχθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στη Σουηδία. Αν και η χρήση του είναι παρόμοια με εκείνη του αμερικανικού μασώμενου καπνού, το snus δεν οδηγεί συνήθως στην ανάγκη να το φτύσει κανείς ύστερα από λίγο και, σε αντίθεση με το Αφγανικό naswar, το snus παστεριώνεται με ατμό.

Το snus αναπτύχθηκε στη Σουηδία ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος και είχε μεγάλη αποδοχή από τις σκανδιναβικές χώρες, αν και από το 1992 απαγορεύθηκε η χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπως και όλα τα μασώμενα προϊόντα καπνού. Στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν σε όλες τις χώρες η προμήθειά του γίνεται μέσω ηλεκτρονικών αγορών και συχνά πωλείται σε διάφορες γεύσεις προκειμένου να γίνει πιο δελεαστικό στο νεανικό κοινό.

Το Snus συνήθως περιέχει νικοτίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Τα χημικά συστατικά των διαφορετικών τύπων snus ποικίλλουν και οι μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η χρήση του είναι μεν επιβλαβής για την υγεία, αν πολύ λιγότερο από το κάπνισμα.