Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς υπήρξε προπονητής του Παναθηναϊκού σε μια εποχή που η ομάδα αναζητούσε τρόπο να βγει και πάλι στο προσκήνιο του ελληνικού κι ευρωπαϊκού μπάσκετ. Προσελήφθη το 1991. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο web radio της ΕΟΚ θυμήθηκε ιστορίες από εκείνη την εποχή κι αποκάλυψε πως ο θρυλικός Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν πολύ κοντά στο να φορέσει τα «πράσινα».

«Έχω πολύ καλές αναμνήσεις και από την Ελλάδα και από τον Παναθηναϊκό. Ήταν για μένα πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίσω – και στα τρία χρόνια που έμεινα στην Ελλάδα – έναν λαό ο οποίος ήταν πάρα πολύ φιλικός μαζί μου, αλλά και πολύ παθιασμένος με το μπάσκετ», τόνισε αρχικά και εξήγησε πως χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις από τα πρώτα στάδια της εποχής του στον Παναθηναϊκό.

Ο Παβλίσεβιτς μίλησε για τη μεταγραφή του Νίκου Γκάλη στον Παναθηναϊκό λέγοντας: «Δεν γίνεται να μη θυμάμαι για τον μεγαλύτερο θρύλο του ελληνικού μπάσκετ που πέρασε απ’ την Ελλάδα. Ό,τι και να πει κανείς γι’ αυτόν τον παίκτη είναι πολύ λίγο. Καταφέραμε να τον φέρουμε, χάρη και στη μεγάλη θέληση που είχε και ο Παύλος Γιαννακόπουλος να φέρει αυτόν τον τεράστιο παίκτη στην ομάδα μας».

«Με τον Ντράζεν συζητούσαμε τις λεπτομέρειες του συμβολαίου του»

Αναφέρθηκε, όμως, και στην… παρολίγο μεταγραφή του τεράστιου Ντράζεν Πέτροβιτς που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία το 1993. «Ο Ντράζεν τότε ήταν στους Νετς κι επειδή δεν ήταν τόσο ικανοποιημένος απ’ τον χρόνο συμμετοχής του, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα», είπε ο Παβλίσεβιτς και αποκάλυψε πως «υπήρχαν και άλλες ομάδες που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά μπορώ να πω, επειδή συζητούσα συνέχεια μαζί του, ότι υπήρξε προσφορά απ’ τον Παύλο Γιαννακόπουλο για διετές συμβόλαιο, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε χρόνο, συν τα μπόνους, ενώ στους Νετς έπαιρνε 2 εκατομμύρια συνολικά τον χρόνο. Επειδή έπρεπε να τελειώσει πρώτα και να μη βγει έξω η είδηση, το ήξεραν πάρα πολύ λίγα άτομα, ο πρόεδρος, εγώ, ο Βλάσης Βλαϊκίδης και μάλλον ο Στόγιαν Βράνκοβιτς. Τότε βρισκόμασταν στις τελευταίες συζητήσεις και λεπτομέρειες του συμβολαίου».

Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς

Συνέχισε λέγοντας: «Μιλήσαμε μαζί του την παραμονή πριν τον θάνατό του. Τον πήρα τηλέφωνο στην Πολωνία που ήταν, απ’ την οποία θα γυρνούσαν την επόμενη μέρα. Με τις συζητήσεις που κάναμε τότε, μπορώ να πω ότι είμαι 80% σίγουρος ότι θα ερχόταν σε εμάς, γιατί ήταν πάρα πολύ απογοητευμένος απ’ τη συμπεριφορά των Νετς».

Η αντίδραση του Παύλου Γιαννακόπουλου

«Θέλω να πω κάτι που δεν ξέρει κανείς. Μόλις μάθαμε για τον χαμό του Ντράζεν και πήγαμε νωρίς το πρωί στα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ, ο κύριος Παύλος έκλαιγε κυριολεκτικά σαν μωρό παιδί. Αγαπούσε την ομάδα τόσο πολύ που ήθελε να την κάνει πάρα πολύ μεγάλη. Πίστευε ότι με τον ερχομό του Ντράζεν θα γινόταν μια πολύ μεγάλη αρχή για να σαρώσει η ομάδα τα πάντα. Είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι, επειδή έγινε αυτός ο χαμός και ουσιαστικά θα υπέγραφε σε εμάς, ήταν έτοιμος να δώσει στην οικογένεια 1 εκατομμύριο δολάρια για τη μνήμη του Ντράζεν. Ο μόνος που είχε πάρει την πληροφορία για πιθανό ερχομό του Ντράζεν ήταν ο Νίκος Γκάλης. Η απάντηση του σε αυτήν την περίπτωση ήταν “Κόουτς, όσο καλύτερη είναι η ομάδα, τόσο καλύτερο είναι για όλους μας”», πρόσθεσε.