Με δήλωσή του ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ξεκαθαρίζει ότι δεν τον απασχολούν οι κατηγορίες πως η χώρα του χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να «ξεπλύνει» τη δημόσια εικόνα της, το λεγόμενο «sportswashing».

Το Βασίλειο του Κόλπου έχει κατηγορηθεί ότι επενδύει στον αθλητισμό και χρησιμοποιεί εκδηλώσεις υψηλού προφίλ για να βελτιώσει τη διεθνή φήμη του.

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε της εξαγοράς της Νιούκαστλ πέρυσι και εγκαινίασε το LIV Golf.

«Εάν το “ξέπλυμα εικόνας” στον χώρο του αθλητισμού συνεχίσει να μου αποφέρει αυξήσεις στο ΑΕΠ κατά 1%, τότε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Μπιν Σαλμάν σε συνέντευξή του στο FOX News και συνέχισε: «Δεν με ενδιαφέρει (ο όρος). Έχω 1% αύξηση του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο 1,5% και πείτε το όπως θέλετε – θα πετύχουμε αυτό το 1,5%».

Η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – 81 άνδρες εκτελέστηκαν πέρυσι σε μια μέρα – τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Το διεθνές κύρος της υπέστη σοβαρή ζημιά από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν εξέχων επικριτής της κυβέρνησης, το 2018.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο αθλητισμός χρησιμοποιείται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για να αποσπάσει την προσοχή από μακροχρόνια ζητήματα φήμης.

Οι επενδύσεις στον αθλητισμό

Ωστόσο, οι σαουδαραβικές αρχές απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι οι επενδύσεις στον αθλητισμό αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής «Όραμα 2030». Το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 620 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Νιούκαστλ, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, είναι διοικητής του PIF, το οποίο ελέγχεται από τον Μπιν Σαλμάν. Η ομάδα πριν από μερικούς μήνες υπέγραψε μεγάλη συμφωνία ώστε κρατική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας να γίνει σπόνσοράς της, ενώ την περασμένη σεζόν η εναλλακτική φανέλα της ήταν πράσινη και λευκή κι έμοιαζε με εκείνη της εθνικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας. Τότε η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ήταν «σαφής απόδειξη αθλητικού “ξεπλύματος”».

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο – η πρώτη φορά που διοργανώνει μεγάλη διοργάνωση της FIFA – και αναμένεται να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2034, είτε μόνη της, είτε με άλλες χώρες.

Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθειά της να βρει υποστηρικτές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 για το οποίο είχε προχωρημένες επαφές με την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να προτείνει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο για έδρες. Μαζί με την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία στην υποψηφιότητα θα συμμετείχε και η Αίγυπτος. Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε μεταφέρει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση Σίσι πως θα κάλυπτε εκείνη τα έξοδα για την κατασκευή των απαραίτητων νέων υποδομών ή τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.

Η PIF έχει αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας – Αλ Αχλί, Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ και Αλ Νασρ – οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει μεταγραφές υψηλού προφίλ τους τελευταίους μήνες, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Νεϊμάρ και πολλοί άλλοι.

Η έναρξη της επικερδούς σειράς LIV Golf το 2022 οδήγησε το PGA Tour και το DP World Tour να συμφωνήσουν να συγχωνευθούν με την PIF τον Ιούνιο μετά από ένα χρόνο αναστάτωσης, με τον Αλ Ρουμαγιάν να διορίζεται πρόεδρος του νέου ενοποιημένου παιχνιδιού.

Η απόφαση της F1 να διοργανώσει τον εναρκτήριο αγώνα της στη Σαουδική Αραβία το 2021, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, επικρίθηκε επίσης από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τη στάση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από το grand prix του 2022, αφού δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα να αγωνιστεί στη χώρα.

Στη Σαουδική Αραβία έχουν επίσης διεξαχθεί αγώνες πυγμαχίας παγκόσμιου τίτλου. Ο Άντονι Τζόσουα δήλωσε ότι ήταν «εδώ για την πυγμαχία» πριν χάσει από τον Oleksandr Usyk στην Τζέντα πέρυσι, έχοντας νικήσει τον Andy Ruiz στην πρωτεύουσα Ριάντ το 2019.

Το τένις θα διοργανώσει επαγγελματικό γεγονός στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά φέτος, αφού συμφωνήθηκε πενταετής συμφωνία για την Τζέντα να φιλοξενήσει τους Next Gen ATP Finals.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συνομιλήσει με το γυναικείο tour για τη φιλοξενία των τελικών της WTA στο τέλος της σεζόν.