Η εκπληκτική Γερμανία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου κατακτώντας το Μουντομπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία της με 8 νίκες σε 8 αγώνες, αφήνοντας στη 2η θέση τη Σερβία, την οποία νίκησε με 83-77 στον μεγάλο τελικό.

Ότι έχουν πραγματικά δυνατή ομάδα τα Πάντσερ είχε φανεί από το περσινό Eurobasket, όταν είχαν αποκλείσει την Εθνική Ελλάδας στους «8» και είχαν μπει στην 4άδα. Το φετινό Μουντομπάσκετ, επομένως, ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν οι Γερμανοί ότι είναι καλοί και τελικά απέδειξαν ότι είναι οι καλύτεροι όλων! Συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών που νίκησαν στον ημιτελικό και των Σέρβων που νίκησαν στον τελικό.

Ένας τελικός που άρχισε με τον Ντόμπριτς να αποχωρεί τραυματίας, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει πολύ, τουλάχιστον άμεσα, τη Σερβία, η οποία με τον Μιλουτίνοφ να δημιουργεί και τους Μαρίνκοβιτς και Γιόβιτς να εκτελούν έκλεισε την πρώτη περίοδο έχοντας το προβάδισμα (23-26).

Η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς διατηρούσε το προβάδισμα και στο μεγαλύτερο διάστημα της δεύτερης περιόδου χάρη στον Μπογκντάνοβιτς που «πυροβολούσε», αλλά κάπου εκεί βγήκε μπροστά και ο Σρέντερ για τη Γερμανία, βάζοντας 7 σερί πόντους για το 47-47 στο τέλος του ημιχρόνου.

Ο ίδιος παίκτης, ο Σρέντερ δηλαδή, ήταν πρωταγωνιστής και στην τρίτη περίοδο, στην οποία τα Πάντσερ άρχισαν να… ξεφεύγουν. Το 59-53 στο 26′ έγινε 64-53 στο 28′ και 69-57 στο 30′, με τον τελικό να έχει πλέον φαβορί. Ένα φαβορί το οποίο προσπάθησε να νικήσει… μόνος του στην τελευταία περίοδο ο Αβράμοβιτς, ο οποίος κρατούσε όρθια τη Σερβία και παράλληλα την έφερνε όλο και πιο κοντά στο σκορ, μέχρι που το παιχνίδι έγινε θρίλερ: 79-77 στα 39 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Και πάλι, όμως, ο Σρέντερ φώναξε «παρών» και έκανε το 81-77 στα 21 δευτερόλεπτα, για να ακολουθήσει το λάθος του Γκούντουριτς που σφράγισε τον θρίαμβο της Γερμανίας (83-77).

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 47-47, 69-57, 83-77