Να μην παραστούν ως πολιτική αγωγή οι συγγενείς των θυμάτων και τα θύματα για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως δεν θα προβάλλει καμία αντίρρηση στην παράσταση πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα. « Σεβόμαστε βαθειά την οικογένεια Φύσσα και την συμπονούμε» είπε ο συνήγορος για να ακούσει την μητέρα του Παύλου Φύσσα να του απαντά από το ακροατήριο « Να συμπονέσεις τον εαυτό σου».

Οι συνήγοροι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους με βασική θέση ότι « δεν μπορεί να ειναι όλοι εναντίον όλων» κυρίως για το συγκεκριμένο θέμα καθώς, όπως ανέφεραν, δεν υπάρχει ειδική πράξη κατά κάποιου συγκεκριμένου προσώπου.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, επεσήμανε πως ο εντολέας του δεν παραπέμπεται για επιμέρους πράξεις και «για να νομιμοποιηθεί η πολιτική αγωγή απαιτείται να έχουν προσβληθεί ευθέως ή αμέσως έννομα αγαθά «. Μάλιστα, προσκόμισε και σχετικές αποφάσεις υπογραμμίζοντας οτι « σκοπός ειναι η προστασία της δημόσιας τάξης και όχι των έννομων αγαθών των φυσικών προσώπων».

«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ξένος τελείως με τις πράξεις που προκάλεσαν τις φερόμενες βλάβες και προσβολές στους πολιτικώς ενάγωντες» τόνισε ο κ. Μιχαλόλιας κλείνοντας την τοποθέτηση του.

« Κανένα πραγματικό γεγονός δεν υπάρχει στα δικόγραφα των αιτουμένων της πολιτικής αγωγής . Κανένα πραγματικό περιστατικό ή πράξη που να αποτελεί έστω βάση συζήτησης. Αν τους επιτραπεί να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής θα αποτελεί νομικό και νομολογιακό σφάλμα και θα πλήξει τη συνέχεια της διαδικασίας» , είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο συνήγορος του πρώην βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου , πάντως, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το θέμα της παράστασης πολιτικής αγωγής.

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις αντικατάστασης των περιοριστικών όρων των κατηγορουμένων Νίκο Μιχαλολιάκο, Ελένη Ζαρούλια, Αντώνη Γρέγο , Μιχάλη Αρβανίτη και Δημήτρη Κουκούτση κρίνοντας ότι αρμόδιο για να τις κρίνει είναι το δικαστικό συμβούλιο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα ενώ η πρόεδρος ανακοίνωσε συνολικά 12 ημερομηνίες στις οποίες θα συνεδριάσει το δικαστήριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.