Τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες που πιάνονται στην «τσιμπίδα» του νόμου να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για το θέμα με πιλοτική δίκη στην οποία θα εξετάσει εάν είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η σχετική εργατική-ασφαλιστική νομοθεσία.

Αφορμή για να φτάσει η υπόθεση στον ΣτΕ ήταν πρόστιμο ύψους 21.601 ευρώ που επιβλήθηκε σε εταιρεία της Μακεδονίας όταν σε αυτή, σύμφωνα με τους ελεγκτές,  διαπιστώθηκε ότι απασχολούσε δυο ανασφάλιστους υπαλλήλους.

Η εταιρεία, η οποία αρνείται ότι απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζόμενους,  προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει τα υψηλά πρόστιμα είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Στη συνέχεια το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέστειλε σχετικό προδικαστικό ερώτημα (νόμος 3900/2010) στο ΣτΕ το οποίο και θα κρίνει το θέμα.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επιβολή προστίμων στην πραγματικότητα υποκρύπτει ποινική κύρωση, χωρίς τις εγγυήσεις της δικαστικής κρίσης και υπογραμμίζει πως το μεγάλο ύψος των προστίμων απειλεί να επιφέρει οικονομική βλάβη στην εταιρεία.