Το κεφάλαιο της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο όπου τοποθετήθηκε απινιδωτής- βηματοδότης εξετάζεται, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, μέσα από τις μαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε το παιδί, για περίπου ένα μήνα, ενώ είχε υποστεί την ανακοπή που το οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια.

Ο παιδίατρος- εντατικολόγος, Γιώργος Κουρέλης, ο οποίος εργαζόταν στο Ωνάσειο, ανεβαίνοντας στο βήμα του μάρτυρα εξήγησε ότι είχε γίνει η παραπομπή του παιδιού από το νοσοκομείο της Πάτρας ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τοποθετηθεί απινιδωτής. «Το μυαλό όλων μας συνήθως πάει στην καρδιά όταν έχει γίνει ανακοπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός ο οποίος μίλησε και για ένα επεισόδιο σπασμών που παρουσίασε το παιδί κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ενώ είχε λοίμωξη. «Το παιδί σε γενικές γραμμές ήταν σταθερό. Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ» τόνισε ο μάρτυρας ο οποίος εξήγησε πώς λειτουργεί ο βηματοδότης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για να μπορέσει ο άνθρωπος να παραμείνει ζωντανός πρέπει να υπάρχει μηχανική λειτουργία της καρδιάς. Όταν κλείσουμε το οξυγόνο απέξω ό, τι και να κάνεις η καρδιά δε θα λειτουργήσει».
«Για το διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα δεν είχαμε καμία καταγραφή βραδυκαρδίας στην Τζωρτζίνα» διευκρίνισε ο γιατρός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου.

Πρόεδρος: Αυτό που έπαθε όταν ήρθε θα μπορούσε να είναι απότοκο της εγκεφαλοπάθειας ή της λοίμωξης; Ή συνδυασμός των δύο;

Μάρτυρας: Απότοκο της εγκεφαλοπάθειας θα μπορούσε να είναι. Απορρυθμίζονται πολλές λειτουργίες με την εγκεφαλοπάθεια.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε κάποια πλημμέλεια στους χειρισμούς των γιατρών που είχαν ήδη ασχοληθεί ήδη με την Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Το παιδί υπέστη αυτό που υπέστη και είχε πολλά προβλήματα τα οποία με σειρά προτεραιότητας θα έπρεπε να τα βάλουμε σε τάξη.

Ο γιατρός, ο οποίος κατέθεσε πως δεν χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί, δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου που αφορούσαν την περίοδο νοσηλείας του παιδιού στο Καραμανδάνειο όπου υπέστη την ανακοπή. «Από τη στιγμή, που δεν είμαι εκεί δεν μπορώ να σας πω τι έχει… Προφανώς για να είναι στο νοσοκομείο το παιδί κάτι έχει… Από αυτά που μου έχετε πει εγώ δεν διαπιστώνω κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα» ήταν η απάντηση του μάρτυρα στον Αλέξη Κούγια ο οποίος τον κάλεσε να πει τους λόγους που οδήγησαν την Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο.

«Για εκτίμηση και πιθανή τοποθέτηση απιδινωτή-βηματοδότη. Ο λόγος ήταν ανακοπή και ιστορικό με τα αδελφάκια του που είχαν δύο αιφνίδιους θανάτου» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Αλ. Κούγιας: Μπορείτε να κάνετε διαγνώσεις καρδιολογικές; Είχε δύο επεισόδια σπασμών. Έχετε μάθει τι έγινε εκεί;

Μάρτυρας: Τα έχω ακούσει.

Αλ. Κούγιας: Για το πως έφτασε να υποστεί την ανακοπή, έχετε πληροφορηθεί τι προηγήθηκε;

Μάρτυρας: Εγώ μπορώ να σας πω για το τι έγινε στο Ωνάσειο.

Αλ. Κούγιας: Θα σας δώσω μία σειρά από επεισόδια για να μου πείτε πως θα τα χαρακτηρίζατε; Έχουν αναφερθεί δύο επεισόδια, έχουν αναφερθεί τρομώδεις κινήσεις, τι αιτία μπορούν να έχουν;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω. Πρέπει να παραπεμφθεί σε νευρολόγο.

Αλ. Κούγιας: Το έστειλαν σε νευρολόγο. Ποιο είναι το επόμενο που πρέπει να εξετάσει ο παιδίατρος;

Μάρτυρας: Όταν μιλάμε για σπασμούς είναι καθαρά νευρολογικό θέμα.

Αλ. Κούγιας: Μπορεί ένας παιδίατρος να κάνει καρδιολογική διάγνωση;

Μάρτυρας: Εμείς το στέλνουμε σε καρδιολόγο.

Στο επίκεντρο της εξέτασης του μάρτυρα βρέθηκε και ο χρόνος που πρέπει να γίνεται ΚΑΡΠΑ με τον γιατρό να εκφράζει τη θέση πως «δεν υπάρχει χρόνος να σταματήσεις την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση».

Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και πάλι σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας με τον γιατρό να απαντά πως ο ίδιος γνωρίζει περίπτωση μωρού που μετά από 90 λεπτά είχε επανέλθει και ήταν καλά.

Αλ. Κούγιας: Μπορείτε να μου πείτε εκτός από μωρό που δεν μπορούμε να το επαληθεύσουμε, κάποια άλλη περίπτωση που δεν έχει υποστεί εγκεφαλικά προβλήματα;

Μάρτυρας: Θα σας πω διότι έχω δουλέψει σε μονάδα στο εξωτερικό…

Αλ. Κούγιας: Θα μας λέτε και στοιχεία τους.

Πρόεδρος: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.

Αλ. Κούγιας: Από ποια λεπτά, είναι επικίνδυνό και υπάρχει κίνδυνος συννοσηρότητας;

Μάρτυρας: Η συννοσηρότητα αναφέρεται σε προβλήματα πριν ανακοπή.

Αλ. Κούγιας: Σε ποιο σημείο ένας γιατρός πιθανολογεί πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Ανάλογα που είσαι. Για τους χρόνους ο γενικός κανόνας, χωρίς πρέπει, είναι ότι στο 20 λεπτά, κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και λένε εάν έχει έννοια να συνεχίσουμε ή το αποτέλεσμα δε θα είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ενημερώνουμε και τους γονείς. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι για την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Αλ. Κούγιας: Λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει πως σε εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σε 4 λεπτά επέρχεται εγκεφαλική βλάβη. Συμφωνείτε;

Μάρτυρας: Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Ότι εάν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς 2 με 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο θα υποστεί βλάβη. Ωστόσο, το σημαντικό είναι αυτό που λέει εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδώ οι γιατροί παρενέβησαν άμεσα.

Η ένταση «χτύπησε» κόκκινο όταν ο συνήγορος της κατηγορουμένης επανέφερε το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Η πρόεδρος παρενέβη όταν ο Αλέξης Κούγιας ρώτησε το μάρτυρα αν η διαδικασία ανάνηψης της Τζωρτζίνας έγινε «για να γίνει πλύση εγκεφάλου στους γονείς για την μεταμόσχευση οργάνων».

«Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;» ρώτησε η πρόεδρος με τον συνήγορο να τονίζει πως «έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών».

«Δικαιούνται οι γονείς μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει να τους ενημερώσουν; Πανηγυρίζουν διότι σώσανε ένα παιδί αλλά έμεινε τετραπληγικό. Δικαιούνται οι γονείς να πιστεύουν πως όλα αυτά έγιναν για να του πάρουν τα όργανα;» ανέφερε ο συνήγορος με την πρόεδρο να επιμένει: «Τι σχέση έχουν όλα αυτά;»

Αλ. Κούγιας: Για τους μάρτυρες που είναι αναξιόπιστοι και ανήθικοι όπως ο κ. Ηλιάδης και ας μου κάνει μήνυση. Θέλω να αναδείξω αναξιοπιστία και ανηθικότητα… Πρέπει να απολογούμαι επειδή κάνω την ερώτηση κάθε φορά; Εκεί υπάρχει μία βιομηχανία μεταμοσχεύσεων. Εγώ θα ενημέρωνα γονείς πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό! Έπρεπε να τους πουν ότι το παιδί θα ζήσει ένα μαρτύριο και δεν τους το είπε ποτέ. Εσείς τους προστατεύετε κύρια πρόεδρο με αυτό που κάνετε. Αυτό είπε ο κ. Κουρέλης είναι το πιο σοβαρό από όλα, ότι στα 20 λεπτά θα έπρεπε να γίνει σύσκεψη και να ενημερωθούν οι γονείς.

Πρόεδρος: Είπατε πάρα πολλά. Δεν προστατεύουμε κανένα μάρτυρα. Αυτό που σας ζητήθηκε ήταν να εξηγήσετε τι έχει σχέση η κουβέντα για τις μεταμοσχεύσεις με το αποτέλεσμα που είχαμε στη συνέχεια. Είναι στη μέση των γεγονότων ανάμεσα σε απόπειρα και τετελεσμένη πράξη.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.