Ο Δημήτρης Βερβεσός εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης να παρατείνει την κράτηση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και αναφέρει πως το ελληνικό κράτος πρέπει να λάβει μέτρα για την αποφυλάκιση του.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό ο δικηγορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά την παρατεινόμενη προφυλάκιση του πρόσφατα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι-Διονύσιου Μπελέρη, η οποία προφανώς και συνδέεται με την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που της παρέχει το Δίκαιο, για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της αναγνωριστικής δικαϊκής ελληνικής μειονότητας και την άμεση αποφυλάκιση του Δημάρχου.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση της θα ασχοληθεί με το θέμα για να λάβει αποφάσεις για παρεμβάσεις της στις εθνικές αρχές και τα διεθνή fora που συμμετέχει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, για να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες».