Ως «αναπάντεχο και ανεξήγητο» χαρακτήρισε το επεισόδιο στο Καραμανδάνειο που οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια της Τζωρτζίνας η παιδίατρος Μαρία Ηλιοπούλου, διευθύντρια στο Καραμανδάνειο, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η γιατρός αναφέρθηκε στην εισαγωγή στο νοσοκομείο της 9χρονης με αναφερόμενο από τη μητέρα «επεισόδιο σπασμών».

«Το παιδί ήταν σε παρακολούθηση λόγω του οικογενειακού ιστορικού και γι αυτό συνδέθηκε σε μόνιτορ για αυξημένη παρακολούθηση» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία συμπλήρωσε πως άμεσα έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων δυο εγκέφαλογραφήματα, νευρολογική και μαγνητική, από τις οποίες προέκυψε ότι «το παιδάκι ήταν μια χαρά». «Είχε καλό επίπεδο επικοινωνίας τα συμπτώματα ήταν αναφερόμενα. Δεν είχαμε κάποια παθολογία… Δεν είχαμε λόγο να αμφισβητήσουμε μια μαμά η οποία, μάλιστα, είχε χάσει δυο παιδιά» κατέθεσε η γιατρός ωστόσο σημείωσε: «Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που προκάλεσε την ανακοπή. Δεν παθαίνει ανακοπή ένα παιδί… Αν και θα επέστρεφε στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, ήρθε η μαμά της και είπε ότι έκανε εμετό. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρήστε μου την έκφραση. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλο δυο και δεν θέλουμε να αφήσουμε κάτι στην τύχη».

Πρόεδρος: Πώς αξιολογείτε, με φυσιολογικές εξετάσεις να κάνει μέσα στο νοσοκομείο επεισόδιο;
Μάρτυρας: Αναπάντεχο και ανεξήγητο. Μας παραξένεψε παρά πολύ. Τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη…

Η μάρτυρας, αφού χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου «τυπική μαμά» χωρίς «τίποτα το περίεργο», ανέφερε πως είχαν εκτιμήσει ότι το παιδί πρέπει να δει παιδοψυχολόγο καθώς είχε βιώσει την απώλεια των αδελφών του.

Η γιατρός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε πως η 9χρονη δεν εξετάστηκε από καρδιολόγο καθώς αυτή η εξέταση είχε γίνει πρόσφατα και η καρδιολόγος, η οποία είναι μια για όλη την περιφέρεια, δεν το έκρινε απαραίτητο.

Αλέξης Κούγιας: Είστε κατηγορηματική ότι δεν συνέβη κάτι που να δικαιολογεί την ανακοπή;

Μάρτυρας: Έχουμε καρδιογραφήματα

Αλέξης Κούγιας: Δεν αναφέρεται στον ιατρικό φάκελο

Μάρτυρας: Το γράφει και το νοσηλευτικό ιστορικό… έχω βγάλει φωτοτυπία ένα κομμάτι (σ.σ. έδειξε καρδιογράφημα ) Είναι σίγουρα δυο…

Αλέξης Κούγιας: Εμείς δεν έχουμε δει καρδιογράφημα…

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης εστίασε στη μαρτυρία του νευρολόγου που εξέτασε το παιδί σύμφωνα με την όποια του περιέγραψε το επεισόδιο των σπασμών μιλώντας , μάλιστα, για εφιάλτη.

Αλέξης Κούγιας: Έχετε δει το παιδί ποτέ;

Μάρτυρας: Τέσσερις μέρες και το είδα μια φορά, την επόμενη από την ημέρα που ήρθε… Καθισμένο στο κρεβάτι του.

Κούγιας: Είπατε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το επεισόδιο που ξεκίνησε από καρδιακή ανακοπή και κατέληξε σε εγκεφαλοπάθεια. Καρδιολόγος το είδε;

Μάρτυρας: Όχι δεν το είδε. Παιδοκαρδιολογος υπάρχει μια στην Πάτρα…Κλείσαμε το ραντεβού και μας είπε ότι είχε δει το παιδί…