Την πλήρη απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζήτησε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για αναξιόπιστες αναφορές σε βάρος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού από τους τρεις εισαγγελείς που τον κατηγόρησαν για πιέσεις και παρεμβάσεις διαστρεβλώνοντας, όπως είπε, τα πραγματικά περιστατικά για να καλύψουν δικές τους υπηρεσιακές ευθύνες.

«Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Ράικου υποστήριξε ότι για την καταγγελλόμενη από την ίδια υπόδειξη Παπαγγελόπουλου να φτιάξει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στη Novartis, δεν απευθύνθηκε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά ούτε και στον επόπτη της Δημήτρη Παπαγεωργίου» τόνισε η κ. Σμυρλή η οποία υπογράμμισε την πολύχρονη φιλική σχέση του κατηγορούμενου με την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου και πρότεινε την απαλλαγή του για την παράβαση καθήκοντος σε βάρος της.

Η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε πως στη δήλωση παραίτησης από την εισαγγελία Διαφθοράς η κ. Ράικου «δεν κατονομάζει τον κατηγορούμενο, αλλά αναφέρεται σε συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Σε καμία περίπτωση η επιστολή δεν παρέπεμπε στον κατηγορουμένου Παπαγγελόπουλο». Μάλιστα, τόνισε πως με την κίνηση της αιφνιδίασε και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

«Το μυστήριο της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Ράικου βρίσκεται στην έρευνα για τα εμβάσματα που έφευγαν από τη Novartis προς γιατρούς, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος της, εκτός αν υπάρχει άλλος λόγος τον οποίο γνωρίζει μόνο η ίδια η κ. Ράικου» ανέφερε στην πρόταση της η εισαγγελέας της έδρας κάνοντας παράλληλα λόγο για αποδόμηση της κατηγορίας σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Είναι αβάσιμο και υπηρεσιακά αθέμιτο να αποδίδει στον Παπαγγελόπουλο ευθύνη για τα πειθαρχικά που ξεκίνησαν σε βάρος της και να πλήττει δημόσια τη λειτουργία των υπηρεσιακών οργάνων του Αρείου Πάγου. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν υπεύθυνος για τη διοχέτευση δημοσιευμάτων στον τύπο» υπογράμμισε και συνέχισε «Η ίδια εμπλέκεται προσωπικά. Ενέπλεξε αβάσιμα τον κατηγορούμενο, δήλωσε υπέρμαχος του αφηγήματος της «σκευωρίας Novartis» ενώ έχει εκδοθεί βούλευμα».

Αναφερόμενη στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου η εισαγγελέας αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μιλώντας για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντιφατικές καταθέσεις.

«Εκδήλωσε στοιχεία εμπάθειας κατά της Δημητρίου και του Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη θέση πως ο κατηγορούμενος «είναι αδύνατο να ζήτησε την κατασκευή στοιχείων για τον δημοσιογράφο γιατί ο εισαγγελέας δεν λειτουργεί μόνος του». Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου από την ακροαματική διαδικασία δεν επιβεβαιώθηκε ούτε η καταγγελία για παρέμβαση στις υποθέσεις των Ανδρέα Βγενοπούλου, Γιάννη Αλαφούζου και Μιχάλη Σάλλα.

Χαρακτήρισε δε «εκτροπή» την κίνηση της τότε εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη να ζητήσει σκέλος της δικογραφίας για τον Ανδρέα Βγενόπουλο από την εισαγγελία διαφθοράς. «Είναι αβάσιμη η κατηγορία ότι υπέστη βλάβη από την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, ενώ η ίδια ευθύνεται για τις δικές της ενέργειες. Ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, η εισαγγελέας Τσατάνη επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του για να συναντηθούν. Φυσικό και καθόλου μεμπτό ήταν να εκφράσει ο κατηγορούμενος την νομική του άποψη για το θέμα» υπογράμμισε στον επίλογο της αγόρευσης της.

Εξαίρετη πρόταση

Για κονιορτοποίηση της κατηγορίας σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κάνουν λόγο οι συνήγοροι του με αφορμή την πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγας Σμυρλή για πλήρη απαλλαγή του.

Οι συνήγοροι του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης σε δήλωση τους χαρακτηρίζουν την εισαγγελική πρόταση «εξαίρετη, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά». Συγκεκριμένα στη δήλωση τους αναφέρουν:

«Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι . Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».

Υπενθυμίζεται ότι απαλλακτική ήταν με την πρόταση της η εισαγγελέας και για την εισαγγελέα εφετών Ελένη Τουλουπάκη.