Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες ενός 42χρονου που εμπλέκεται σε πλήθος κλοπών από κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο της απασχόλησης. 

Ο 42χρονος συνελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου 2022 από αστυνομικούς του Τμήματος  Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής στο Κολωνάκι.

Πρόκειται για τον συλληφθέντα:

ΛΕΜΠΕΣΗ Παναγιώτη του Δημητρίου και της Κωνσταντίνας, γεννηθέντα την 5-7-1981 στην Αθήνα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., την προηγούμενη ημέρα από τη σύλληψη του, ο 42χρονος είχε μεταβεί σε κοσμηματοπωλείο στο Κολωνάκι, προσποιούμενος τον πελάτη και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε πλήθος κοσμημάτων μεγάλης αξίας και αποχώρησε χωρίς να γίνει αντιληπτός από την υπάλληλο.

Κατόπιν αξιοποίησης ερευνητικών δεδομένων, ανωτέρω αστυνομικοί ταυτοποίησαν το συγκεκριμένο άτομο ως δράστη της ανωτέρω κλοπής. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μάλιστα, είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, όπου προέβησαν άμεσα σε αναζητήσεις, εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο Κολωνάκι να επιβαίνει σε ηλεκτρικό πατίνι, έξω από κοσμηματοπωλείο προτού εισέλθει και προβεί σε κάποια έκνομη πράξη, τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στην έδρα της Υπηρεσίας, όπου και συνελήφθη.

Ως προς τον τρόπο δράσης, εισερχόταν στα καταστήματα, προσποιούμενος τον πελάτη και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσε τα κοσμήματα και αποχωρούσε χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Στη συνέχεια, ο δράστης διοχέτευε τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Σε σωματική έρευνα που ενεργήθηκε στον συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα, τα οποία όπως εξακριβώθηκε είχε αφαιρέσει από έτερο κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα λίγο νωρίτερα την 23-12-2022. Επίσης, κατασχέθηκε και το ηλεκτρικό πατίνι που χρησιμοποιούσε ως μέσο μετάβασης και διαφυγής από τα σημεία των κλοπών.

Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας εξιχνιάσθηκαν 12 περιπτώσεις κλοπών με την ίδια μέθοδο σε κοσμηματοπωλεία σε Αθήνα, Κολωνάκι, Βριλήσσια, Νέα Σμύρνη, Πειραιά και μία περίπτωση κλοπής από φαρμακείο στην Αθήνα, απ’ όπου αφαίρεσε σακίδιο πλάτης.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισε ο κατηγορούμενος από την εγκληματική του δραστηριότητα, υπολογίζεται σε 62.610 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 29-6-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.