«Μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου» ήταν το σχόλιο της Μάγδας Φύσσας όταν διαπίστωσε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός σηκώθηκε από το εδώλιο για να της υποβάλει ερωτήσεις. «Έχει τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στο δικαστήριο η μητέρα του Παύλου Φύσσα η οποία αποκάλεσε τον κατηγορούμενο Ροβινσώνα Κρούσο.

«Δεν είμαι υποχρεωμένη να σας απαντήσω» είπε η Μάγδα Φύσσα και ξέσπασε: «Μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου».

Κατηγορούμενος: Είμαι δολοφόνος εγώ;

Μάγδα Φύσσα: Είστε όλοι

Κατηγορούμενος: Από πού προκύπτει ;

Μάγδα Φύσσα: Από τις εντολές

Κατηγορούμενος: Από πού προκύπτει;

Μάγδα Φύσσα: Από το ότι είστε μέσα.

Κατηγορούμενος: Δεν γνωρίζει τίποτα αλλά γνωρίζει ότι δίνω εντολές. Είναι σε δύσκολη θέση… το καταλαβαίνω αν δεν θέλει να απαντήσει.

Μάγδα Φύσσα: εγώ είμαι σε δύσκολη θέση ;

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα κλήθηκε να απαντήσει και στον συνήγορο του καταδικασμένου ευρωβουλευτή Κωνσταντίνο Πλεύρη αμέσως μετά το ναζιστικό χαιρετισμό που έκανε εντός της δικαστικής αίθουσας.

Πλεύρης: Είστε μητέρα πράγμα που σέβομαι απεριόριστα. Και εγώ είμαι πατέρας που παραλίγο να χάσω το παιδί μου.!Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν δυο άλλες μητέρες που τα δικά τους παιδιά δολοφονήθηκαν από εγκληματική οργάνωση και ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζετε αυτή τη δολοφονία;

Πρόεδρος: Μην απαντάτε

Πλεύρης: Όταν λέτε να τελειώνουμε με τους φασιστές θέλετε να τους σκοτώσετε;

Μάρτυρας: Δεν σκοτώνουν οι αντιφασίστες, οι φασιστες σκοτώνουν. Να τελειώσει αυτό μέσω του λόγου. 

Πλεύρης: Δηλαδή θέλετε να βάλετε στη φυλακή 500.000 ανθρώπους;

Μάρτυρας: Ευχαρίστως.

Πλεύρης: Λυπάμαι πολύ για το γιο σας…

Μάρτυρας: Μην λυπάστε πάρα πολύ.

Πλεύρης: Θα σας διαβάσω ένα ποίημα του γιου σας…

Μάρτυρας: Ο Παύλος δεν σκότωνε, έγραφε.

Πλεύρης: Αφήστε με 

Μάρτυρας: Όχι δεν θα σας αφήσω. Διαβάστε μου ένα του Γερμενή…

Πρόεδρος: που κατατείνει η ανάγνωση; Δεν θελουμε να μας διαβάσετε. 

Η έκρηξη του πατέρα του Παύλου Φύσσα

Η Μάγδα Φύσσα δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων και από την υπεράσπιση του καταδικασμένου για τη δολοφονία Γιώργου Ρουπακιά η οποία, μάλιστα, ζήτησε να κληθεί για να καταθέσει η φίλη του άτυχου μουσικού.

Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης που αφορούσαν στον τρόπο που έδρασε το τάγμα εκείνο το βράδυ προκάλεσαν την έκρηξη του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη ο οποίος σηκώθηκε από τη θέση του και ζήτησε να παρέμβει. «Είμαι ο πατέρας μπορώ εγώ να απαντήσω; Του είχαν κάνει χώρο να φύγει… Είχαν κόψει το δρόμο» είπε και κινήθηκε προς το δικαστήριο με τους δικούς του ανθρώπους και τους αστυνομικούς να τον συγκρατούν.

«Πώς να σας απαντήσω εγώ γιατί σκέφτηκε αυτό και όχι το άλλο» είπε η Μάγδα Φύσσα.

«Ο γιος μου δολοφονήθηκε»

«Αντιφασίστας, αντιρατσιστής, ενεργός πολίτης, ακτιβιστής και αλληλέγγυος στους πονεμένους ανθρώπους». Η Μάγδα Φύσσα καταθέτοντας περιέγραψε τον γιο της Παύλο. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα μίλησε για τον μουσικό γιο της που έλεγε «δεν έχω να φοβηθώ κάτι, ξέρω να περπατάω ελεύθερος στη γειτονιά μου» και είχε όνειρο τη δημιουργία ενός πολυχώρου για παιδιά. Η Μάγδα Φύσσα αντέδρασε όταν η εισαγγελέας της έδρα μίλησε για «το θάνατο» του Παύλου. «Ο γιος μου δολοφονήθηκε» είπε τονίζοντας πως τον είχαν στοχοποιήσει .

Λίγο αργότερα, αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο της προέδρου ότι η Μάγδα Φύσσα είναι «μη αυτόπτης μάρτυς που λέει τόση ώρα τα ίδια και τα ίδια» με τη Μάγδα Φύσσα να σχολιάζει καταχειροκροτούμενη στη συνέχεια: «Τα 5,5 χρόνια διαδικασίας τα ξεπερνάμε τι περάσαμε εδώ μέσα; Έχουμε ξεχάσει τι έχει γίνει εδώ μέσα;»

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης χαιρέτισε και πάλι ναζιστικά

Η ένταση «χτύπησε κόκκινο» με την Μάγδα Φύσσα να αναρωτιέται «Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγός; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων».

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης  πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα.

«Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;»  ήταν η απάντηση της κ.  Φύσσα με το δικηγόρο αντί άλλης απάντησης να χαιρετά ναζιστικά  πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα.

«Δεν ντρέπεστε φασίστα; Δεν ντρέπεστε τόσα εγκλήματα;» φώναξαν οι παρευρισκόμενοι με τη διαδικασία να διακόπτεται για λίγο εν μέσω αντιναζιστικων συνθημάτων.

Όταν το δικαστήριο ανέβηκε και πάλι στην έδρα ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου λέγοντας «Δεν είναι παράνομη ενέργεια ο χαιρετισμός. Και οι ναζιστικές ιδέες δεν είναι κάτι παράνομο». 

«Ο Παύλος ήταν στόχος»

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε στη δράση της «ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης» Χρυσή Αυγή, την ιεραρχία, τη δομή της αλλά και την ενεργοποίηση των ταγμάτων εφόδου κάνοντας λόγο για «κρατική ασυλία». «Τίποτα δεν μπορούσε να γίνει χωρίς το Ο.Κ. του αρχηγού» κατέθεσε. «Ο Παύλος σήμερα θα ήταν 43 χρονών αλλά δεν τον άφησαν να ζησει.. Ήταν και στόχος και με σχέδιο . Καθαρά οργανωμένο σχέδιο. Ολόκληρο τάγμα κινήθηκε για να πάει ο Ρουπακιάς ήρεμα να δολοφονήσει …Μόνο μια εγκληματική οργάνωση μπορεί να το καταφέρει» τόνισε και αναφέρθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά και τη στιγμή της δολοφονίας. «Του άνοιξαν το δρόμο μαχαίρωσε και έφυγε . Καθαρά οργανωμένο σχέδιο από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη Βουλή» είπε και συμπλήρωσε «Δεν θα μπορούσε ο Ρουπακιάς σε καμία περίπτωση να διαπράξει μόνος τη δολοφονία γι αυτό πήγε ολόκληρο τάγμα . Η διάπλαση του, το ύψος του , δεν υπήρχε περίπτωση να τον λυγίσει κάποιος. Ο Ρουπακιάς πήγε καθαρά για να δολοφονήσει».

«Το θέμα είναι η ταχύτητα. Πως έφτασε ένα ολόκληρο τάγμα σε δέκα λεπτά εκεί. Έχει σημασία στην οργάνωση, για αυτό τη λέμε εγκληματική οργάνωση. Έχει ιεραρχία, εκπαίδευση, όλα φανερά και με στοιχεία. Αυτά βέβαια τα γνωρίσαμε μετά, όχι πριν τη δολοφονία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες» είπε η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε και στην στάση των αστυνομικών το μοιραίο βράδυ . «Θα μπορούσε η αστυνομία να κάνει μια ασπίδα να φύγουν τα παιδιά. Εκείνο το βράδυ η Χρυσή Αυγή και οι αστυνομικοί ήταν ένα , το ίδιο».

Μάλιστα, η Μάγδα Φύσσα σημείωσε πως κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη. «Αντίθετα, έχουμε στοχοποιηθεί και εμείς οι ίδιοι. Συγγενείς των κατηγορουμένων ακόμη και σήμερα μας βρίζουν θεωρώντας ότι εμείς τους κάναμε κακό».

Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα όποτε και αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεση της η μητέρα του Παύλου Φύσσα ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί ο πατέρας του. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σημερινή ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο , υιοθετώντας την σχετική εισαγγελική πρόταση , απέρριψε το δεύτερο αίτημα του Γιάννη Λαγού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.