Καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ήταν το βράδυ της Παρασκευής (23/9) η Δέσποινα Μοιραράκη και μοιράστηκε με τη Μάρα Ζαχαρέα και τους τηλεθεατές τη δική της προσωπική ιστορία από την Τεχεράνη στο Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, η 22χρονη Μαχσά Αμινί, πέθανε εξαιτίας τραυματισμών και της αστυνομικής αυθαιρεσίας που υπέστη αφού τέθηκε υπό κράτηση, διότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν. Ο θάνατος του νεαρού κοριτσιού έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διεξάγονται σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως δείχνουν βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα social media.

Η γνωστή επιχειρηματίας εξομολογήθηκε την δυσάρεστη περιπέτεια που είχε βιώσει όταν είχε επισκεφτεί το Ιράν για επαγγελματικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, η Δέσποινα Μοιραράκη είχε τότε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, καθώς είχε, σύμφωνα με τους νόμους του ιρανικού κράτους, διαπράξει μεγάλο αδίκημα: φαίνονταν οι τρίχες από τα μαλλιά της κάτω από το χιτζάμπ της.

«Η θέση της γυναίκας σε αυτό το καθεστώς είναι πολύ υποδεέστερη και είμαστε υποχρεωμένες να φοράμε τσαντόρ. Την εποχή εκείνη είχα το μαλλί μου αριστερά και είχα μια πολύ μεγάλη φράντζα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν καλυμμένα τα μαλλιά μου. Ήρθαν δύο αστυνομικίνες και τους μιλούσα Αγγλικά και έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν. Με οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα και αν ο Πέρσης επιχειρηματίας ο φίλος μου δεν τους εξηγούσε δεν ξέρω πού θα είχα καταλήξει. Με έσωσε το επιχειρηματικό μου στάτους» δήλωσε.

Η γνωστή επιχειρηματίας είχε παραμείνει στο κρατητήριο για ένα ολόκληρο απόγευμα και είχε αισθανθεί τον φόβο που αισθάνονται καθημερινά οι γυναίκες εκεί. Θα μπορούσε, όπως είπε, να είχε φυλακιστεί για έναν χρόνο για το συγκεκριμένο αδίκημα.

«Με κράτησαν ένα ολόκληρο απόγευμα. Μου είπαν ότι “έχεις κάνει ένα μεγάλο αδίκημα, φαίνονται οι τρίχες της κεφαλής σου”. Μπορούσα να πάρω ποινή μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση» είπε.