Ανατροπή στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς οι πρώτες πληροφορίες από δικαστικές πηγές ότι παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Novartis δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση του βουλεύματος, θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, μαζί με την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση που αφορά καταγγελία σε βάρος των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖα Κουρουπλή- Ξανθού αλλά και τριών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την Ελένη Τουλουπάκη , για την μη αμελλητί αποστολή στη Βουλή μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκου. Η παράβαση καθήκοντος για την οποία θα δικαστεί ο κ. Παπαγγελόπουλος αφορά τις καταγγελίες των εισαγγελέων ,Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ράϊκου και Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο τους κατά το χειρισμό σημαντικών υποθέσεων.

Η πρώην εισαγγελέας παραπέμπεται να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στη δικογραφία των πρώην υπουργών Υγείας.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 25/2022 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς «δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών».

Ελένη Τουλουπάκη

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας που φέρεται να διέπραξε η εισαγγελική λειτουργός, με το σκεπτικό ότι παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος καθώς φέρεται να παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη, η οποία διενεργούσε προκαταρτική εξέταση σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου, και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία διαφθοράς Ελένη Ράϊκου προκειμένου να σκεφτούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κατηγορία, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, αντεισαγγελέα εφετών, η οποία διενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημίωσης και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Νovartis, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017 και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, να διαβιβάσει το φάκελο της Νovartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που o ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν ελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου με διάφορες ενέργειες απαιτώντας να περατωθεί τάχιστα φορολογικός έλεγχος του Ιωάννη Αλαφούζου και του Ανδρέα Βγενόπουλου και προς τούτο να πιέσει ο εισαγγελέας τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές, διατυπώνοντας απειλές.

Επίσης, σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του συγκεκριμένου οικονομικού εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Με το βούλευμα του το δικαστικό συμβούλιο αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία κατά των κατηγορουμένων Δημητρή Παπαγγελόπουλου, Ελένης Τουλουπάκη, και των συναδέλφων της Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, για τους χειρισμούς τους στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων, για τα οποία η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα για εκδότες και δημοσιογράφους στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.