Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση της πρώτης γυναίκας που καταγγέλλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό μετέφερε τις διαφωνίες μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έξω από τη δικαστική αίθουσα. Και αυτό γιατί οι δυο πλευρές διατύπωσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που, τελικά,  διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν» ανέφερε σε δήλωση του ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής σχετικά με την κατάθεση της καταγγέλλουσας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές» ήταν η θέση της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδης αναφερόμενη στην κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας που ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Πέτρος Φιλιππίδης

Η ένταση στη δίκη

«Κόκκινο» χτύπησε η ένταση στην δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη όταν η συνήγορος του κατηγορούμενου ηθοποιού, Κική Μπακιρτζίδου αντιτάχθηκε στο αίτημα δυο από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν τον ηθοποιό να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών.

«Εκτίθεστε κύριες μου, ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» ανέφερε η συνήγορος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των νεαρών γυναικών αλλά και των συνηγόρων τους.

«Δεν σέβεστε τα θύματα… Ντροπή» ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Μίντζια συνηγόρου πολιτικής αγωγής . Η ένταση συνεχίστηκε με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Κομβικής σημασίας κατάθεση

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη

«Ζητήσαμε την κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ιδιωτικότητας των θυμάτων. Τα δικαιώματα του κατηγορουμένου καλύπτονται. Τη δημοσιότητα την θέλουμε κι εμείς για τη συνέχεια» δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής σημειώνοντας πως η κατάθεση της πρώτης γυναίκας που ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα «κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση. Θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».

Αλλά και ο δικηγόρος, Ανδρέας Βαγγόπουλος που εκπροσωπεί την δεύτερη γυναίκα που θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα τους τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό «Τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».

Η δίκη αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και στο κίνημα metoo

Ο Πέτρος Φιλιππίδης βγαίνει από το δικαστήριο

Διαφορετική θέση διατύπωσε ο συνήγορος της γυναίκας που δεν στήριξε το αίτημα για να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο νομικός της παραστάτης, Ζαχαρίας Σαλούστρος εξήγησε πως η εντολέας του θεωρεί απαραίτητη τη δημοσιότητα της δίκης.

«Σίγουρα θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο» τόνισε σε δηλώσεις του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής .

«Δώσαμε νομική μάχη προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί με ανοιχτές τις θύρες, ώστε να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές» ανέφερε, από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη σχολιάζοντας την κατάθεση της γυναίκας που έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση από τον προφυλακισμένο ηθοποιό και εκφράζοντας, παράλληλα, την αντίθεση του να διεξαχθεί η διαδικασία χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Λίγο πριν τις 16:00 ο Πέτρος Φιλιππίδης με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Θύμωσε ο γιος του Πέτρου Φιλιππίδη με τον Σπύρο Μπιμπίλα

Σπύρος Μπιμπίλας και γιος Φιλιππίδη

Μια συζήτηση σε έντονους τόνους έγινε κατά τη διάρκεια της διακοπής της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη, όταν δύο από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν τον ηθοποιό ζήτησαν να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που τελικά θα γίνει.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, σύμφωνα με τη Super Κατερίνα, πλησίασε τον γιο του Πέτρου Φιλιππίδη, Δημήτρη και του είπε: «Έμαθα ότι είσαι καλός ηθοποιός και θέλω να σε δω», με τον Δημήτρη να απαντά εμφανώς θυμωμένος: «Εγώ όμως δεν θέλω». «Από πότε αποκλείεις τους ηθοποιούς», του απάντησε στη συνέχεια ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε κανονικά στο δικαστήριο, με την είσοδό του ωστόσο να γίνεται μέσα από το κυλικείο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη ένταση.

Στη δίκη παρευρέθηκαν οι ηθοποιοί Πηνελόπη Αναστασσοπούλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη με τον σύζυγό της, Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, νωρίτερα, ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα για διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. «Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας…» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.