Στο αρχείο, λόγω παραγραφής, μπαίνουν και με την «βούλα» της Εισαγγελίας Εφετών οι σοκαριστικές καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για ψυχολογική βία, βασανιστήρια, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε, με αφορμή ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που είδε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2021, ελήφθησαν καταθέσεις από συνολικά 28 αθλήτριες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις.

«Οι προπονητικές μέθοδοι πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού» λένε οι αθλήτριες

Οι αθλήτριες φέρονται να επανέλαβαν στις καταθέσεις τους τις καταγγελίες για προπονητικές μεθόδους που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού που βίωσαν στην παιδική τους ηλικία και ήταν «κοινό μυστικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα- διάταξη της Εισαγγελίας, που αριθμεί 14 σελίδες, φέρονται να περιγράφονται περιστατικά που ξεκινούν, περίπου, το 1985 και καλύπτουν διαφορετικές περιόδους μέχρι λίγο μετά το 2000. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις μαρτυρικές καταθέσεις καταγράφονται κακοποιητικές συμπεριφορές σχετικά με την σωματική καταπόνηση της προπόνησης, υποχρεωτικές νηστείες, εκβιασμοί, σωματικές τιμωρίες , ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμοί αλλά και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ωστόσο, από τους αρμόδιους εισαγγελείς κρίθηκε ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν πλέον παραγραφεί.

Μεταξύ των καταγγελιών που εξετάστηκαν ήταν και αυτή της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από τον προπονητής της στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών. Αν και πιθανολογείται ότι το αδίκημα που έχει καταγγείλει η αθλήτρια είναι κακούργημα, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε πως έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.