Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης καλείται να δώσει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης κατηγορούμενος στην υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μητιληναίο.

Ο Στέργιος Νέζης, πρωτόδικα, έχει καταδικαστεί, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Πρόκειται για ένα αδίκημα που αν και το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι διαπράχθηκε κρίθηκε παραγεγραμμένο με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Με την πρωτόδικη απόφαση ο κατηγορούμενος υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ, για να του χορηγηθεί αναστολή, ενώ αποφασίστηκε η κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Στέργιος Νέζης έλαβε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο τη «μίζα», το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Στην πρωτόδικη δίκη οι δυο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την «ύποπτη» διαδρομή των 250.000 ευρώ δεν κρυβόταν οποιαδήποτε παρανομία αλλά μια μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 1999 και παραδόθηκε το 2003. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να δώσουν πειστική εξήγηση πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό τους πως η μελέτη γινόταν σταδιακά. Ο Στέργιος Νέζης ισχυρίστηκε πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε την ευθύνη στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς.

Η τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων έγινε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.