Λειτουργώντας για μήνες υπό άκρα μυστικότητα οι «Αδιάφθοροι» συνέλεγαν στοιχεία για το κύκλωμα έκδοσης παράνομων αστυνομικών ταυτοτήτων και αδειών διαμονής στη χώρα, μέχρι να φτάσει η ώρα των προσαγωγών, που αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις, την Τρίτη (30/11).

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής σε αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Αττικής. Το συγκεκριμένο άτομο –σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Εσωτερικές Υποθέσεις- φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στο κύκλωμα. Οι υπόλοιποι, πιο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, είναι από τμήματα του κέντρου των Αθηνών και των νοτίων προαστίων, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει εμπλοκή και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η μέθοδος «follow the money» έδειξε τα πρόσωπα – κλειδιά

Οι «Αδιάφθοροι» πριν προχωρήσουν στις προσαγωγές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο «follow the money» για να φτάσουν στα πρόσωπα – κλειδιά του κυκλώματος. Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν μεγάλα χρηματικά για να χορηγήσουν σε αλλοδαπούς έγγραφα που κανονικά δεν δικαιούνταν, προκειμένου να εκδώσουν αστυνομικές ταυτότητες, άδειες παραμονής στη χώρα κ.ά.

Η δικογραφία που σχηματίζεται από τις Εσωτερικές Υποθέσεις είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και δωροδοκία.