Σε συνολικά επτά συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησε το Τμήμα Ασφαλείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, βάζοντας τέλος στη δράση κυκλώματος κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και σε διαμερίσματα – αποθηκευτικούς χώρους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύει το Νewsbeast, έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας η στιγμή που μέλος του κυκλώματος παραλαμβάνει παράτυπο μετανάστη, τον οποίο έχει προμηθεύσει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια, για να τον καθοδηγήσει στην πτήση προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως προέκυψε προανακριτικά, το κύκλωμα αναλάμβανε τη διευκόλυνση εξόδου του κάθε αλλοδαπού, υποστηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων για τον ίδιο ή την ανεύρεση γνησίου εγγράφου ατόμου που προσομοιάζει με το υπό διακίνηση άτομο (μέθοδος look alike), τη μεταφορά του στον χώρου του «Ελ. Βενιζέλος» και την υποστήριξη αυτού σε όλα τα επίπεδα ελέγχων εντός του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, μέχρι την επιβίβαση του στο αεροσκάφος.

Ευρήματα από την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών

Οι παράτυποι μετανάστες, για τις ανωτέρω «υπηρεσίες», κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, με μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο «Hawala», αποφεύγοντας δηλαδή τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους και δρούσε με επαγγελματική μεθοδικότητα.

Διαβατήρια από το κύκλωμα μεταναστών

Από τις έρευνες που έγιναν σε συσχετιζόμενες οικίες και αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 8 διαβατήρια διαφόρων χωρών, 26 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών, 3 άδειες διαμονής, 24 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών, 94 ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών, Visa, δελτίο αιτήσαντος ασύλου κ.ά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.