Στην κρίση του Διοικητικού Εφετείου τίθεται το θέμα της αποζημίωσης της οικογένειας του 11χρονου Μάριου που το 2017 έπεσε νεκρός όταν «χτυπήθηκε» από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου του στο Μενίδι.

Στο δικαστήριο θα συζητηθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό καθώς το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση κατά την πρωτόδικης απόφασης, με την οποία επιδικάστηκε στην οικογένεια το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2021 οι συγγενείς του άτυχου Μάριου, κατέθεσαν αίτημα στο ΝΣΚ, ζητώντας να παραιτηθεί από την έφεσή του το Δημόσιο και εκείνοι με τη σειρά τους από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Ωστόσο, το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία 6-5 έκρινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία. Η εισήγηση δε επί της αιτήσεως ήταν θετική, καθώς η δικηγόρος του ΝΣΚ, είχε υποστηρίξει ότι «δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως».

Στο μεταξύ εν αναμονή της απόφασης του ΝΣΚ αναβλήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο η υπόθεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα.

Η οικογένεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη το 2018 διεκδικώντας αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω ψυχικής οδύνης. Με την αγωγή τους επιρρίπτουν ευθύνες στον Δήμο για εγκληματική παραμέληση της περιοχής του Μενιδίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, παραθέτουν στοιχεία των αστυνομικών αρχών σύμφωνα με τα οποία από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων, καθώς και από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Με την πρωτόδικη απόφαση (Α1465/2020) έχει επιδικάσει στην οικογένεια χρηματική ικανοποίηση 490.000 ευρώ και συγκεκριμένα 130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 στην αδερφή, και από 50.000 σε κάθε γιαγιά και παππού.